FB PIXEL

Аюрведа лечение на нарушения в менструалния цикъл

28.07.2018

Менструацията и трите Доши

Менструацията е естествен процес на пречистване на организма при жените. При този процес има някои принципни особености според типа Доша.

Нарушения в менструалния цикъл | Ayurveda Bansko

При жените с Вата тип течението е сравнително слабо, оттенъкът е тъмночервен, често може да е кафеникав. Менструацията не продължава много – от 3 до 5 дни.

При жените тип Пита менструацията по принцип е изобилна, тъй като Пита Дошата е свързана с кръвта. Течението е тъмно, като може да има различни оттенъци – червен, лилав, и да е с кръвни съсиреци. Менструацията Пита продължава средно от 5 до 7 дни.

При телесна конституция тип Кафа менструацията е продължителна – може да е над седмица и е умерена. Течението е светло червено, може да е с примес на слуз. При жените със смесен тип Доша се наблюдават комбинации на симптомите от съответните Доши.

Като естествен процес, менструацията не би трябвало да  протича с болки или други прояви на засилен дискомфорт, и да предизвиква здравни проблеми. На практика обаче много жени имат проблеми с цикъла, примиряват се стях и ги търпят. Това важи особено за жените в градовете, чието всекидневие е силно натоварено и стресово заради съчетаването на многобройните ангажименти, свързани с работата и домакинството.

Този напрегнат и по правило неритмичен живот като хранене, дейности, почивка, предизвиква нарушения в баланса на трите Доши. Всяка от тях – независимо дали е водеща, ако излезе от равновесие, допринася за нарушения и на менструацията. Може да се стигне до състояние на:

  • силни менструални спазми придружени от болки в ниската част на гърба
  • главоболие
  • запек
  • диария
  • подуване на стомаха
  • гадене или повръщане
  • усещане за обща тежест
  • Могат също така да се получат обриви, зачервяване на лицето, оток на краката, да се появи сънливост и др.

Всичко това рефлектира и в емоционален план. При менструалните проблеми Вата лесно изпадат в тревожност, дори паника, Пита стават раздразнителни, което бързо може да стигне до гневни изблици, Кафа изпадат в сантименталност и носталгия.

Аюрведа препоръки за нормализиране на цикъла

Наби Пуранам | Ayurveda Clinic Bansko

За да се нормализира месечният цикъл, трябва да се възстанови състоянието на баланс между Дошите. По принцип усилването или намаляването на една от енергиите подтиква към дисбаланс и другите две.

Възстановяването става чрез промени в начина на живот, особено при храненето. Отделно трябва да се наложи дневен режим, съобразен с активността на организма, за да не бъде претоварван физически и емоционално.

Какви промени трябва да се направят в храненето и всекидневните дейности, за да се нормализира менструацията, ще реши аюрведа лекарят според установената водеща Доша и откритите отклонения при енергиите. Аюрведа не дава съвети “по принцип”, защото лечението е строго индивидуално при всеки.

Има обаче и някои принципни положения, които трябва да се спазват от всички жени в цикъл. За някои може да е изненада, но по време на менструацията не трябва да се спортува.

Физическите упражнения засилват Вата – енергията на движението, а увеличението на тази Доша е причина за обострянето на 80% от заболяванията. Затова по време на цикъл е важно Вата да е балансирана, за което например трябва да се избягват и пътуванията. В случая сексът също не е препоръчителен, защото по същество е вид физическо упражнение.

Има и принципни условия за храната – да се избягват студените храни, защото те активират Вата. Важно е и да не се товари храносмилателния огън, който по време на цикъл е отслабнал – трябва да се подбират леки и топли храни, които да се смилат и усвояват лесно.

При болки по време на цикъла може да се пие чай от семена на индийски кимион, като чаят се приема със стайна температура, топъл или горещ според съответната Доша. Тази билка успокоява спазмите и болките, има антибактериални и много други свойства.

Необходимо е обаче – както приемът на всяка билка-пиенето на чай от индийски кимион да се консултира с аюрведа лекар дали да се употребява и по какъв начин.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *