FB PIXEL

Млечните продукти в Аюрведа

02.08.2018

Аюрведичната холистична медицина нарежда млякото и млечните продукти сред най-ценните и полезни храни, тъй като те осигуряват специално и уникално хранене, което не може да бъде извлечено от нито един друг хранителен продукт.

Аюрведа и млечните продукти | Ayurveda Bansko

Какво прави млякото толкова уникална храна според Аюрведа?

Освен, че е отличен източник на мазнини и протеини, млякото е сладка храна (Rasa), а сладкият вкус е вкусът, който храни всички наши клетки, тъкани и органи.

Млякото има сладък вкус, охлаждащ ефект, балансира и трите доши, но има по-добър ефект за баланса на Вата и Пита конституции и по-малък за Кафа доша, тъй като я увеличава, ако не се консумира по подходящия начин.

Когато млякото се консумира правилно и се смила бавно, то подхранва всички тъкани и балансира емоциите.

То е една от най-важните храни за насърчаване на ojas, а тъкмо, ojas носи силата, щастието, имунитета и задоволството.

Кое е най-полезното мляко?

Аюрведа описва осем вида мляко, добито от различни животни, но препоръчва консумацията основно на краве мляко, тъй като то е най-хранително и носи най-много ползи за човешкия организъм, най-важни от които са:

Лесно смилаемо е

Кравето мляко се счита за най-добрата алтернатива на кърмата. Малките деца често страдат от слабо храносмилане, което води до често повръщане. Редовната консумация на топло прясно мляко се препоръчва за децата, тъй като то е лесно смилаема и пълноценна храна.

Подсилва костите

Млякото, добито от крави съдържа много витамин D, който играе важна роля за усвояването на калция, което в крайна сметка води до укрепване на костите. Благодарение на тези си свойства прясното краве мляко е силно препоръчително за жени в менопауза, тъй като по време на менопауза шансовете за поява на остеопороза са най-високи.

Укрепва имунитета

Хората, които страдат от инфекции на горните дихателни пътища трябва да консумират мляко, тъй като то помага за укрепване на имунната система. Освен това кравето мляко предпазва от появата на заболявания свързани с уринарната системаи е полезно при нарушения на менструалния поток.

Малко по-горе споменахме, че млечните продукти са едни от най-ценните и полезни храни за нашия организъм, когато се консумират правилно.

Какво означава това?

Според Ведите, за да има наистина полза за здравето от употребата на млечни продукти, те трябва да се консумират по определен начин.

Как правилно се консумират млечните продукти в Аюрведа?

 Консумация на млечни продукти | Ayurveda Bansko

Млякото винаги се пие горещо

Според Аюрведа, консумацията на студено мляко засилва Кафа доша, а това може да доведе до натрупването на слуз. Затова древната индийска медицина препоръчва млякото да се пие винаги горещо, на малки глътки и по възможност без подсладители или с тръстикова захар. Подготовката на млякото също е от голямо значение за ефективността му. Ето как можете да си приготвите аюрведично мляко у дома:

Прясното мляко се поставя на котлона да заври, докато се разпени, след което се вари още около 5 – 10 минути. Това се прави, тъй като при затопляне, то променя молекулярната си структура и става по-лесно за смилане.

Докато млякото ври, към него може да се добавят щипка смляна куркума, пръчка канела, черен пипер или малко джинджифил, за да се увеличат ползите от консумацията му.

Не се смесва с други вкусове и храни

Млякото не бива да се смесва с други храни или с други вкусове, защото когато се комбинира с несъвместими вкусове, то става несмилаемо и причинява натрупване на токсини в тялото.

Според Аюрведа млечните продукти не бива да се комбинират с кисели плодове, банани, зеленчуци, хляб и масло, хляб и конфитюр или меса. За сметка на това могат да се комбинират със сладки вкусове като ориз, канела или кафе.

Киселото мляко се консумира разредено

Кисело мляко в Аюрведа | Ayurveda Bansko

Киселото мляко е тежка храна и е най-добре да се консумира смесено с вода и подправки. Традиционната индийска напитка с кисело мляко и вода се нарича Ласи и се приготвя от 250 мл. натурално кисело мляко, 250 мл. вода, семена от кимион, кардамон или щипка черен пипер.

Може да се приготви и сладка версия на lassi, като пропорцията на млякото и водата са същите, а за подсладителисе използват мед, кафява захар или манго.

Важно е млякото да е органично, пълномаслено и непастьоризирано

Млечните продукти в Аюрведа, които не са напълно органични са забранени за консумация! От много голямо значение е дали млякото ще е добито от свободни, щастливи крави и ще се консумира или вложи в производството на млечни продукти без никаква преработка, тъй като само тогава то е наистина изключително полезно за организма.

Млечните продукти, които се предлагат в търговските вериги не се препоръчват за консумация, тъй като млякото, добито от крави, отглеждани затворени помещения са хранени с хормони, антибиотици и с храни богати на пестициди и генномодифицирани храни. Всички тези химикали се абсорбират в тъканите на животните и се концентрират в млякото.

За да достигне до нас това мляко, то преминава през пастьоризация и хомогенизация, а това не само че силно намалява неговите полезни свойства, но и редовната консумация на мляко и млечни продукти от отглеждани по този начин животни може да доведе до натрупване на слуз, а оттам и до появата на различни заболявания.

Маслото Гхи е винаги пречистено

Краве масло Гхи | Ayurveda Bansko

Кремообразното масло е идеално средство за укрепване на интелигентността, паметта, метаболизма, увеличава качеството и продължителността на живота. Гхи се консумира само пречистено! Подходящо е за консумация и за трите доши. Този изключителен продукт има безброй лечебни сили и е в състояние да лекува хиляди болести.

Употреба на млечните продукти в Аюрведа:

  • маслото Гхи заради своите регенериращи и подхранващи свойства се използва освен за консумация и за масажи (в комбинация с различни аюрведа билки) за облекчаване болките от артрит, за укрепване на мускулите, за заздравяване на рани и други;
  • кравето мляко се използва в Широдараза лечение на главоболие, замаяност и при дисбаланс на Вата и Пита доша;
  • използва се и в Панчакарма, където в комбинация с различни билки лекува нарушения в храносмилателната система.

Влияние на млечните продукти върху различните конституции

Вата конституция

Вата се нуждае от овлажняваща, питателна и тежка храна, затова млякото и млечните продукти са идеалната храна за хората с тази конституция. Въпреки, че тези продукти са полезни за Вата доша, те могат да бъдат тежки и трудни за смилане за слабия и нестабилен храносмилателен огън на Вата. Затова е препоръчително представителите на Вата конституция да консумират млечни продукти само в топла формаи с подправки. Обикновено ферментиралите млечни продукти се усвояват по-добре от Вата, тъй като вече са ферментирали.

Пита конституция

Млечните продукти са най-полезни за Пита доша, тъй като млякото успокоява излишния храносмилателен огън и намалява повишената киселинност, характерна на Пита. Млечната диета е много полезна за тази конституция, тъй като намалява агресивността на Пита и спомага за хармонизирането на ума.

Въпреки това, хората с Пита конституция трябва да внимават кисели млечни продукти, тъй като те увеличават храносмилателния огън, което не е препоръчително за тази конституция.

Кафа конституция

Когато е възможно, представителите на Кафа доша е добре да ограничат или избягват употребата на млечни продукти (с изключение на мляко с ниско процентно съдържание на мазнини). Когато Кафа доша е извън баланс, употребата на млечни продукти може да доведе до образуване на слуз и влошаване на здравето.

Ако все пак представителите на тази конституция консумират млечни продукти, то те трябва да са само в топла форма и с подправки.

Кога употребата на млечни продукти е най-полезна според Аюрведа?

Ведите причисляват млякото към „нощните” продукти, затова препоръчват този продукт да се пие вечер след залез и сутрин, преди изгрев.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *