FB PIXEL

Лечение на кървящи хемороиди с Аюрведа

21.07.2018

Видове хемороиди и причини за появата им

Хемороидите са предизвикани от настъпил дисбаланс на Дошите, като всяка от тези три енергии може да допринесе за нарушенията. Обикновено при това заболяване има слаб храносмилателен огън, при който храната не се разгражда добре.

Лечение на кървящи хемороиди | Ayurveda Bansko

Заболяването основно се свързва с излязла от равновесието Вата. По-специално става дума за Апана Вата– подвид на Вата, който отговаря за движението и отделянето на урината, и на изпражненията и за сексуалната дейност. Ако Апана Вата излезе от баланс, в тялото започват да се натрупват неизхвърлени отпадъци и се образуват разширени вени в правото черво. Те могат да се появят от вътрешната страна на аналния тракт, може и да са външни – около ануса, подкожно разположени.

Вътрешните могат да прокървяват понякога, но обикновено не предизвикват болки. Те обаче могат да се уголемят от притискането, коетопредизвикват изпражненията. Ако бъдат разкъсани при това притискане, освен кървенето може да се появи и болка.

Външните хемороиди са болезнени и често при изхождане, особено при запек, се получават кръвни съсиреци. Образуванията са като бучки, които лесно могат да бъдат разранени и да протече кръв.

Хемороидите, предизвикани от Вата – дисбаланс, са груби, твърди, тъмни. Болезнени са и често са съпроводени със запек. Хемороидите, предизвикани от разбалансиране на Пита, са червеникави, възпалени и кървящи. Съпровождащи симптоми са повишена температура и диария.

Ако хемороидите са предизвикани от излязла от равновесие Кафа, те са големи, белезникави, меки, със слуз. Заболяването може да е предизвикано и от едновременно увеличение на трите Доши, без симптомите да се появят всички наведнъж.

Възможно е също така патологичните хемороиди да са наследствени. Заболяването се проявява с еднаква честота при двата пола. Има обаче и групи, при които се наблюдава по-често – хора с наднормено тегло, възрастни, или на които работата им е свързана с дълго стоене прави, или пък седнали без смяна на еднообразната поза. Желателно е да се избягва дългото седене на твърдо.

Лечение с Аюрведа

Наби Пуранам терапия | Ayurveda Clinic Bansko

При лечението на хемороиди, както по принцип и за която и да е болест, основната цел на Аюрведа е да се възстанови енергийният баланс, който природата е заложила на дадения човек. С възвръщането му организмът отново започва да функционира оптимално и става система, която се саморегулира, самопречиства и развива. Така не може да се появи някаква основа за болести.

Възстановяването на равновесието на трите енергии в тялото става по няколко съчетани начина. Храненето е особено важно, трябва да се оптимизира храносмилателният огън. При това за всяка Доша има успокояващи и активиращи храни, подходящи и неподходящи – по-мазни или по-постни, по-пикантни или по-неутрални, топли или хладки при консумацията и т.н.

Отделно заболяването може да изисква по-специфично меню, както е при хемороидите – при това заболяване трябва да се избягват пикантни и мазни храни, да се изключат кафето и алкохолът.

Според установената от доктора водеща Доша и констатираните дисбаланси, се назначава аюрведа хранителен режим. Лекарят ще назначи и порядък на дейностите – физическа, умствена, почивка, сън. Назначеният начин на хранене и дневният режимтрябва да станат част от начина на живот, за да се възстанови и поддържа енергийният баланс.

При лечението се използват различни билки и подправки, както и масла, и мехлеми за директно въздействие върху хемороидите, слабителни или очистителни. Това отново е съобразено с Дошата и отстраняването на енергийните отклонения.

Извън специализираните режими, които ще назначи аюрведа лекарят и които са персонални за всеки пациент, има и общи правила. Те трябва да се спазват от всички, независимо от конкретния им енергиен баланс.

Зърнени храни | Ayurveda Bansko

Важно е да има достатъчен прием на течности – дневно по 8-10 чаши, които се пият на по малко, без “наливане”. Храната трябва да включва и фибри, да е прясно приготвена – да се консумира най-много до 3 часа, след като е сготвена.

В менюто трябва да има листни зеленчуци, грах, нахут. Подходящи зеленчуци са морковите, репичките, спанакът, сладките картофи.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *