FB PIXEL

Гонорея

17.08.2018

Причини за гонореята и рискове от развитието й 

Гонореята по принцип е полово предавана болест – заразяването става при вагинален, анален или орален секс. Така инфекцията освен гениталиите, може да засегне правото черво, лигавицата на гърлото, очите.

Лечение на болестта гонорея

Макар и по-рядко, гонорея може да се прихване и от замърсено бельо, или предмети. Причинителят на заболяването, наричано още трипер, е бактерия, която  във външна среда или след като секретът изсъхне, оцелява най-много денонощие, ако все пак е във влажна среда.

Симптомите могат да се появят два-три дни след инфектирането, но скритият период може да бъде и повече от месец. Като цяло заразените започват да чувстват отпадналост, неразположение, температурата се вдига и др.

При мъжете се получава парене и болка при уриниране, появява се секрет, подобен на гной, възпалява се простатата. При отвора на пениса се получава подуване и зачервяване.

При жените започват сърбежи и парене, появява се бяло течение. След време симптомите отшумяват и не подсказват, че болестта се развива. Така могат да бъдат засегнати всички органи на възпроизводството и да се стигне до безплодие.

Същевременно могат да бъдат засегнати и съседни органи, а чрез кръвта, както и чрез лимфата, бактерията да се разнесе навсякъде из тялото – мозък, бели белите стави и т.н.

Как Аюрведа подхожда към лечението на гонорея?

Никоя инфекция не би могла да се развие в организма, ако системите му работят оптимално по начина, зададен от природата – тогава той сам се справи с “атакуващите” болести.

Аюрведа билки при гонорея

За да действат системите пълноценно, в тялото трябва да е запазено равновесието на трите енергии, наричани Доши, които отговарят за всички процеси в организма, здравето и действията на човека.

Тези енергии са взаимно свързани и са в определено за всеки в уникално съотношение. Най-важна е Вата – енергията на движението – защото другите две – Пита и Кафа, без нея не биха могли да се проявят като енергийни потоци в тялото.

Същевременно промените при всяка от енергиите водят до отклонения от равновесието и при другите две и се получават комплексни нарушения на енергийния баланс. Така както конкретните органи, така и системите на организма в цялост започват да работят неадекватно и “отварят вратите” за появата и развитие на болестите.

На практика зад всяка болест стоят различни нарушения на баланса, настъпили и при трите енергии. Затова лечението е чрез възстановяване на енергийните съотношения. Това става чрез храненето, също така с билки, с подправки, масла и масажи, пречистване от токсини.

Този комплекс от от природни средства, процедури, различни терапии, е специфичен за всеки пациент и е според откритите дисбаланси. Чрез комплексните мерки различните Доши могат да бъдат намалявани или увеличавани, за да се достигне природно зададеното им равновесие. Този процес е сложен, защото подходящото за една Доша може да е противопоказно за друга. Затова всяка аюрведа терапия за лечение на гонорея трябва да бъде назначена или най-малкото консултирана с аюрведа лекаря.

Лечение на гонорея

Аюрведа лекарят ще прецени какво да включва лечението на гонореята, но по принцип за всяка доша има успокояващи храни.

  • За Вата това са сладките зеленчуци, зърнените култури, консумирани  след варене, ядки. Суровата, сухата и студена храна трябва да се избягва.
  • Пита се балансира с със сокове от сладки плодове, горчиви зеленчуци, горчиви зеленчуци, млечни продукти. Трябва да се избягват горещите храни, солените, киселите.
  • Балансът на Кафа се възвръща с бульони, бобови супи, суровата храна трябва да е малко. Храната трябва да е съвсем прясно приготвена.

За всяка Доша има и многобройни подходящи подправки, билки, масла. За Вата може да се споменат например аджвайн, асафетида, индийско орехче, джинджифил, сусамово масло. За Пита баланс  се използват да речем глухарче, розово масло, масло от сандалово дърво. Карамфилът, хвойната и розмаринът са подходящи за Кафа.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *