FB PIXEL

Депресия

27.08.2018

Рисковете от депресията 

Депресията е разстройство на психиката със сериозни последици. При нея се променя цялостното поведение на личността, която е завладяна от безразличие към близки, приятели, работата и т.н., губи се мотивацията за живот.

Болест депресия при Аюрведа | Ayurveda Bansko

Причината за това състояние най-общо казано е вътрешно недоволство от пропуснати възможности, чувство за безполезност, вина, безпомощност, безнадеждност.

Усещането за безпомощност и безнадеждност може да се появи и от нежелателни за личността промени на определени ситуации, включително и развой на здравословни проблеми. Тежките форми на депресия често предизвикват изблици на плач и мисли на човека да сложи край на живота си.

Трите основни вида депресии

За Аюрведа депресиите са три основни вида – тип Вата, тип Пита и тип Кафа. Трябва да се уточни обаче, че за който и тип да става дума, в енергийния дисбаланс участват с определени отклонения и трите доши. Така че лечението е според водещата Доша, но обикновено в определена степен трябва да се балансират и другите две, което преценява аюрведа лекарят след като извърши диагностиката.

Вата доша депресия

Вата депресията се характеризира с раздразнителност, безпокойство, безсъние, лесна и перманентна. Страхът без видима причина, усетът за душевно опустошение, са типични за Вата, която е излязла от баланс.

Тази доша е уязвима за депресията поради непостоянството, честите смени на настроението, силната емоционалност и склонността проблемите да бъдат преувеличавани.

Вата се характеризира и със силна чувствителност към външни въздействия като смяна на климата, например, или силен шум, многолюдност и др., които също я вадят лесно от баланс.

Пита доша депресия

Към Пита депресията води страхът ситуацията да се бъде изпусната от контрол, да не се провали положеният труд, усилията да не отидат напразно. Това е съпроводено от постоянно притеснение от грешки в решенията.

Хората тип Пита са в силна зависимост от успеха в любовта и бизнеса, и провалите в тези две области са съществена причина да изпаднат в депресия.

За Пита дисбаланса оказват влияние и физически фактори като пикантни или горещи храни, дълго излагане на жарко слънце и др.

Кафа доша депресия

При Кафа депресията се наблюдава сънливост, отегченост, усеща се тежест в главата, а и в тялото като цяло. При Кафа има силно и трайно привързване към хора и ситуации, промените вадят Дошата от баланс.

Лечение

За балансиране на Вата трябва да се консумират затоплени храни, които са по-мазни и по-течни, като например супи.

Аюрведа билки при депресия | Ayurveda Bansko

Подходящо е и ориз, сготвен със зеленчуци, да се избягва суровата храна като салати, студените напитки, бобовите култури.

Препоръчително е повече и активно общуване, защото депресията при Вата се усложнява от самотата. От билките и подправките са полезни кимион, анасон, джинджифил, канела, индийско орехче, валериан, сусам. Полезен е също така дневен масаж със сусамово масло на главата и краката.

Лечението на депресията при Пита включва хладни, но не студени храни и напитки; препоръчителни са зърнените храни, зеленчуци, сладки плодове. От млечните продукти трябва да се изключи киселото мляко и сиренето. Необходимо е да се избягва риба и месо, оцетът, алкохолът.

Полезни билки и подправки са кориандър, алое, мента репей, кокосов орех, кимион, хризантема, сандалово дърво. Препоръчителни са масажи с кокосово масло, полезна е и медитацията.

За лечението на тип Кафа депресия  храните трябва да са горещи, пикантни, но леки като например супи, зърнени  храни като просо, елда, ечемик. Необходимо е да се намали приемът мазнини, ориз, пшеница, млечни продукти. От плодовете особено подходящи са крушите и ябълките. Подсладителят трябва да е мед вместо захар.

Билките и подправките трябва да затоплят – куркума, пипер, джинджифил, много подходящ е джинджифиловият чай. При депресия, за Кафа е необходима повече физическа активност, може да се практикува йога, колоездене, плуване, джогинг.

Разходките сред природата също са полезни, без продължителен престой на преките слънчеви лъчи. При Кафа дпресия е полезно да се пие и натурален нефилтриран сок от ябълки – приема се на гладно три-четири дни. Смесва се в равни части с изворна вода.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *