FB PIXEL

Анорексия

11.08.2018

Тежък проблем и с трите Доши 

Анорексията e тежко неестествено състояние на организма, при което е настъпил дисбаланс и на трите Доши. Каква е степента на конкретните отклонения съответно при Вата, Кафа и Пита, трябва да определи аюрведа лекар, който да назначи комплексното лечение за възвръщане на енергийния баланс.

Болестта Анорексия | Ayurveda Bansko

Това лечение е сложно, защото при комплексните енергийни нарушения на анорексията на практика са засегнати всички системи на организма. Той не се развива, а се “самоизяжда” и самоотравя.

Драстичното и нездравословно намалено тегло е само видимата част. Пациентите с анорексия не просто са загубили апетит – те изпитват непоносимост към храната, приемът й често води до повръщане. За тях вкусовете нямат значение, те са “изключили” дейността на рецепторите, изгубили са способността за вкусова наслада.

Освен неестествено ниското тегло, анорексията има и други външни прояви. Кожата се съсухря и започва да се лющи, силно избледнява; косата също се изтощава, става суха. Ноктите започват да се чупят, с напредването на болестта и да падат, зъбният емайл изтънява. Бъбреците и черният дроб се увреждат от токсини. Температурата се понижава под нормалната, пулсът се забавя, кръвното пада, започва безсъние.

На този фон има и силни психологически проблеми. Болните са в постоянен страх, че ще напълнеят. Представата им за тяхното тяло е неадекватна, дори при ниско тегло смятат, че са дебели. Самокритични са, с ниско самочувствие, с усет за безсилие.

Анорексията основно се свързва с дисбаланса при Вата. Тя е енергията за движението, включително и на мислите и чувствата, отговаря за  всички физиологически процеси,  контролира нервната система. От проявите на анорексията се вижда, че основните от тях са свързани с функциите на Вата.

В случая обаче има дисбаланс и при Пита. Заради гладуването храносмилателният огън е подтиснат, нарушени са храносмилането и метаболизмът. Същото е и с Кафа, една от функциите на която е да втечнява храната в стомаха, за да може храносмилането и усвояването на веществата да протече правилно.

Как Аюрведа лекува анорексията

Част от Аюрведа лечението при анорексия е внимателно захранване. Храната трябва да е лека и прясна, лесно да се храносмила и усвоява от организма.

Лечение на анорексия с аюрведа | Ayurveda Bansko

Подходящо ястие е кичари, което е вкусно е и – особено важно в случая – питателно.  Прави се най-вече от червена леща и басмати ориз, но има и варианти с боб мунг.

Освен че лесно се храносмила, басмати спомага за балансирането на  Вата, а също така прочиства стомаха и червата. Готви се с гий – традиционното пречистено краве масло на Аюрведа и вода. Като подправки към ориза и лещата се слагат семена от кимион и синап, куркума, лют пипер. Подходяща при анорексия е и пилешката супа.

Срещу повръщането и за подобравяне на храносмилателния процес, се използват пресен джинджифил, копър, кардамон. Като успокояващи се препоръчват индийско орехче, валериан и др. Успокояваща е и билката брахми, която балансира и трите Доши, а разновидностите й имат засилен ефект съответно за Вата и Пита.

За успокояване на нервите може да се използва брахми по чаена лъжичка на празен стомах два пъти дневно. Сутрин е добре да бъде половин час преди хранене, а вечер – час-два преди лягане да се консумира с мляко. По същата схема и със същия ефект може да се използва ашваганда.

Прилага се също масаж на краката и главата със сусамово масло, успокояващ ефект има и намазването на главата лечебното олио от сандалово дърво.

Важно е също, ако пациентът взема синтетични лекарства за подтискане на апетита – много от тях вземат такива лекарства тайно – веднага да бъдат спрени, защото възпрепятстват усвояването на мастноразтворими витамини и пречат за изграждането на мембраните на клетките.

Разбира се, специализираното аюрведа лечение от аюрведа лекар включва многобройни комплексни мерки, а на определен етап – след постепенното подобряване, ще се изпише пълноценен хранителен и дневен режим според Дошата на пациента.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *