Език:

Анорексия

Анорексия
Лечение на анорексия с аюрведа | Ayurveda Bansko

Тежък проблем и с трите Доши 

Анорексията e тежко неестествено състояние на организма, при което е настъпил дисбаланс и на трите Доши. Каква е степента на конкретните отклонения съответно при Вата, Кафа и Пита, трябва да определи аюрведа лекар, който да назначи комплексното лечение за възвръщане на енергийния баланс.

Болестта Анорексия | Ayurveda Bansko

Това лечение е сложно, защото при комплексните енергийни нарушения на анорексията на практика са засегнати всички системи на организма. Той не се развива, а се „самоизяжда“ и самоотравя.

Драстичното и нездравословно намалено тегло е само видимата част. Пациентите с анорексия не просто са загубили апетит – те изпитват непоносимост към храната, приемът й често води до повръщане. За тях вкусовете нямат значение, те са „изключили“ дейността на рецепторите, изгубили са способността за вкусова наслада.

Освен неестествено ниското тегло, анорексията има и други външни прояви. Кожата се съсухря и започва да се лющи, силно избледнява; косата също се изтощава, става суха. Ноктите започват да се чупят, с напредването на болестта и да падат, зъбният емайл изтънява. Бъбреците и черният дроб се увреждат от токсини. Температурата се понижава под нормалната, пулсът се забавя, кръвното пада, започва безсъние.

На този фон има и силни психологически проблеми. Болните са в постоянен страх, че ще напълнеят. Представата им за тяхното тяло е неадекватна, дори при ниско тегло смятат, че са дебели. Самокритични са, с ниско самочувствие, с усет за безсилие.

Анорексията основно се свързва с дисбаланса при Вата. Тя е енергията за движението, включително и на мислите и чувствата, отговаря за  всички физиологически процеси,  контролира нервната система. От проявите на анорексията се вижда, че основните от тях са свързани с функциите на Вата.

В случая обаче има дисбаланс и при Пита. Заради гладуването храносмилателният огън е подтиснат, нарушени са храносмилането и метаболизмът. Същото е и с Кафа, една от функциите на която е да втечнява храната в стомаха, за да може храносмилането и усвояването на веществата да протече правилно.

Как Аюрведа лекува анорексията

Част от Аюрведа лечението при анорексия е внимателно захранване. Храната трябва да е лека и прясна, лесно да се храносмила и усвоява от организма.

Лечение на анорексия с аюрведа | Ayurveda Bansko

Подходящо ястие е кичари, което е вкусно е и – особено важно в случая – питателно.  Прави се най-вече от червена леща и басмати ориз, но има и варианти с боб мунг.

Освен че лесно се храносмила, басмати спомага за балансирането на  Вата, а също така прочиства стомаха и червата. Готви се с гий – традиционното пречистено краве масло на Аюрведа и вода. Като подправки към ориза и лещата се слагат семена от кимион и синап, куркума, лют пипер. Подходяща при анорексия е и пилешката супа.

Срещу повръщането и за подобравяне на храносмилателния процес, се използват пресен джинджифил, копър, кардамон. Като успокояващи се препоръчват индийско орехче, валериан и др. Успокояваща е и билката брахми, която балансира и трите Доши, а разновидностите й имат засилен ефект съответно за Вата и Пита.

За успокояване на нервите може да се използва брахми по чаена лъжичка на празен стомах два пъти дневно. Сутрин е добре да бъде половин час преди хранене, а вечер – час-два преди лягане да се консумира с мляко. По същата схема и със същия ефект може да се използва ашваганда.

Прилага се също масаж на краката и главата със сусамово масло, успокояващ ефект има и намазването на главата лечебното олио от сандалово дърво.

Важно е също, ако пациентът взема синтетични лекарства за подтискане на апетита – много от тях вземат такива лекарства тайно – веднага да бъдат спрени, защото възпрепятстват усвояването на мастноразтворими витамини и пречат за изграждането на мембраните на клетките.

Разбира се, специализираното аюрведа лечение от аюрведа лекар включва многобройни комплексни мерки, а на определен етап – след постепенното подобряване, ще се изпише пълноценен хранителен и дневен режим според Дошата на пациента.

ХАРЕСАХТЕ СТАТИЯТА? СПОДЕЛЕТЕ Я С ВАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ!
← прочетете и тези статии →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


CAPTCHA Image
Reload Image

© 2014-2019 Лъки Банско – Хотел в Банско на 2015 г. Всички права запазени.

img

За да разберете какво е Вашето здраве според Аюрведа, моля, попълнете теста.

img

To find out what your health is according to Ayurveda, please complete the test..

Чтобы выяснить, что ваше здоровье согласно Аюрведе, пожалуйста, заполните тест.