FB PIXEL

Жълтеница

10.10.2018

От какво се предизвиква жълтеницата 

Жълтеницата всъщност не е самостоятелна болест. Пожълтяването на очите и кожата, което е дало названието, показва увеличен специфичен пигмент, който в нормално състояние се обработва в черния дроб и злъчката, за да се изхвърли чрез изпражненията.

Аюрведа лечение при жълтеница

Така жълтеницата е в резултат от нарушена функция на черния дроб, запушени или възпалени жлъчни пътища. Черният дроб е трансформиращ орган, свързан с метаболизма на мазнините и въглехидратите. Затова Аюрведа го отнася към Пита Дошата – енергията, която отговаря за преобразуванията на материите в тялото.

Тези преобразувания се извършват от огъня Агни. Той трансформира постъпилото в тялото от външния свят и го адаптира към нуждите на организма, за да може тялото да живее и да се развива. Този огън осъществява огромен брой процеси и е 13 вида – за храносмилането, за производството на стомашните киселини, за дейността на щитовидната жлеза, Агни на всяка от седемте тъкани, и др.

В черния дроб е Бхута Агни и неговото усилване или отслабване води до нарушенията в трансформиращите функциите на този орган.  Върху черния дроб влияят и “огнените” емоции, характерни за Пита – гняв, амбиция, завист. При прекалена продължителност и потискане, което води до емоционален дисбаланс, те го увреждат.

Жълтеницата е типично състояние на повишена Пита, засегнала черния дроб и жлъчката. При увеличението на тази “огнена” Доша може да се увеличи прекомерно жлъчната секреция, да се възпалят или “прегорят” жлъчните пътища и да се получи запушване. Такива възпаления се появяват и в черния дроб.

Жълтеницата често се появява при малките деца, без да е резултат от отклонения на Пита енергията, довели до чернодробна недостатъчност или проблеми с жлъчните пътища, и тогава не е опасна. Ако обаче се появи при възрастен, непременно трябва диагностика, защото заболяването е опасно и причините могат да са различни, а точното им определяне ще позволи да се назначи адекватно лечение.

Аюрведа лечение на жълтеница

При лечението на жълтеница Аюрведа се насочва към балансиране на Пита. Това включва както храненето, така и използването на масла, билки и специални терапии за пречистване. От менюто се изключват горещите храни, пикантните, сладкото, киселото, соленото.

Аюрведа билки при жълтеница

Също така не бива да се яде пържено, а от конкретните храни трябва да се спрат месото, рибата, маслото, сиренето, рафинираната захар.

За пречистване се препоръчват покълнали зърна и зелени зеленчуци в суров вид. Най-възстановяващо за черния дроб е да се яде боб мунг, ориз басмати, кичари. Трябва да се избягва активната физическа дейност, защото интоксикацията изтощава организма и обикновено води до лесна умора, болки в мускулите и т.н.. Претоварването в този смисъл е противопоказно.

Използваните билки  имат кръвопречистващ ефект, както и леко слабителен. Прилагат се и билки, които помагат на организма да се освободи от  прекомерните жлъчни секрети. Естествено, има и билки с бърз ефект за успокояване на болки.

Прилагат се също така и масла – например от маслини, сусам, но аюрведа лекарят преценява кога, какви масла и как да ги включи в лечението – за тях черният дроб трябва да е в подобрено състояние.

Особено полезен е пресният сок от алое, комбиниран с кориандър и куркума. Широко се прилага в Аюрведа и гудучи. Тази билка действа детоксикиращо, като е особено полезна за пречистването на черния дроб, както и на кръвта.

Балансирайки Пита, тя е подходяща и за другите две доши – Вата и Кафа. От подправките са полезни копърът, ментата, кимионът и др., които могат да се приемат и на чай.

Добро въздействие има сокът от кисело зеле– по чаша сутрин, както и 100 мл. дневно сок от цвекло, към който може да се прибави пресен лимонов сок.

За профилактика освен храните, които не активират Пита, Аюрведа препоръчва стриктна хигиена: често миене на ръцете, добро измиване на продуктите, да се готви и яде в чисти помещения.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *