Език:

Жълтеница

Жълтеница
Аюрведа лечение при жълтеница | Ayurveda Bansko

От какво се предизвиква жълтеницата 

Жълтеницата всъщност не е самостоятелна болест. Пожълтяването на очите и кожата, което е дало названието, показва увеличен специфичен пигмент, който в нормално състояние се обработва в черния дроб и злъчката, за да се изхвърли чрез изпражненията.

Аюрведа лечение при жълтеница

Така жълтеницата е в резултат от нарушена функция на черния дроб, запушени или възпалени жлъчни пътища. Черният дроб е трансформиращ орган, свързан с метаболизма на мазнините и въглехидратите. Затова Аюрведа го отнася към Пита Дошата – енергията, която отговаря за преобразуванията на материите в тялото.

Тези преобразувания се извършват от огъня Агни. Той трансформира постъпилото в тялото от външния свят и го адаптира към нуждите на организма, за да може тялото да живее и да се развива. Този огън осъществява огромен брой процеси и е 13 вида – за храносмилането, за производството на стомашните киселини, за дейността на щитовидната жлеза, Агни на всяка от седемте тъкани, и др.

В черния дроб е Бхута Агни и неговото усилване или отслабване води до нарушенията в трансформиращите функциите на този орган.  Върху черния дроб влияят и „огнените“ емоции, характерни за Пита – гняв, амбиция, завист. При прекалена продължителност и потискане, което води до емоционален дисбаланс, те го увреждат.

Жълтеницата е типично състояние на повишена Пита, засегнала черния дроб и жлъчката. При увеличението на тази „огнена“ Доша може да се увеличи прекомерно жлъчната секреция, да се възпалят или „прегорят“ жлъчните пътища и да се получи запушване. Такива възпаления се появяват и в черния дроб.

Жълтеницата често се появява при малките деца, без да е резултат от отклонения на Пита енергията, довели до чернодробна недостатъчност или проблеми с жлъчните пътища, и тогава не е опасна. Ако обаче се появи при възрастен, непременно трябва диагностика, защото заболяването е опасно и причините могат да са различни, а точното им определяне ще позволи да се назначи адекватно лечение.

Аюрведа лечение на жълтеница

При лечението на жълтеница Аюрведа се насочва към балансиране на Пита. Това включва както храненето, така и използването на масла, билки и специални терапии за пречистване. От менюто се изключват горещите храни, пикантните, сладкото, киселото, соленото.

Аюрведа билки при жълтеница

Също така не бива да се яде пържено, а от конкретните храни трябва да се спрат месото, рибата, маслото, сиренето, рафинираната захар.

За пречистване се препоръчват покълнали зърна и зелени зеленчуци в суров вид. Най-възстановяващо за черния дроб е да се яде боб мунг, ориз басмати, кичари. Трябва да се избягва активната физическа дейност, защото интоксикацията изтощава организма и обикновено води до лесна умора, болки в мускулите и т.н.. Претоварването в този смисъл е противопоказно.

Използваните билки  имат кръвопречистващ ефект, както и леко слабителен. Прилагат се и билки, които помагат на организма да се освободи от  прекомерните жлъчни секрети. Естествено, има и билки с бърз ефект за успокояване на болки.

Прилагат се също така и масла – например от маслини, сусам, но аюрведа лекарят преценява кога, какви масла и как да ги включи в лечението – за тях черният дроб трябва да е в подобрено състояние.

Особено полезен е пресният сок от алое, комбиниран с кориандър и куркума. Широко се прилага в Аюрведа и гудучи. Тази билка действа детоксикиращо, като е особено полезна за пречистването на черния дроб, както и на кръвта.

Балансирайки Пита, тя е подходяща и за другите две доши – Вата и Кафа. От подправките са полезни копърът, ментата, кимионът и др., които могат да се приемат и на чай.

Добро въздействие има сокът от кисело зеле– по чаша сутрин, както и 100 мл. дневно сок от цвекло, към който може да се прибави пресен лимонов сок.

За профилактика освен храните, които не активират Пита, Аюрведа препоръчва стриктна хигиена: често миене на ръцете, добро измиване на продуктите, да се готви и яде в чисти помещения.

ХАРЕСАХТЕ СТАТИЯТА? СПОДЕЛЕТЕ Я С ВАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ!
← прочетете и тези статии →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


CAPTCHA Image
Reload Image

© 2014-2019 Лъки Банско – Хотел в Банско на 2015 г. Всички права запазени.

img

За да разберете какво е Вашето здраве според Аюрведа, моля, попълнете теста.

img

To find out what your health is according to Ayurveda, please complete the test..

Чтобы выяснить, что ваше здоровье согласно Аюрведе, пожалуйста, заполните тест.