FB PIXEL

Ползи от Аюрведа и разликата с традиционната западна медицина

15.10.2018

Какво представлява Аюрведа медицината? 

Аюрведа е древна индийска медицина, която се се появила за пръв път преди около 5000 години. В действителност тя е една от най-старите здравни системи и има доказан благотворен ефект върху много здравословни проблеми.

Аюрведа ползи спрямо западната медицина | Ayurveda Bansko

Тя е помогнала на много хора да постигнат по-добро физическо и психическо здраве, както и да преодолеят някои сериозни здравословни проблеми. Аюрведа е вид алтернативна медицина, която се корени в Хиндуизма и включва различни процедури, расаяна /наука за подмладяването/, масажи на цялото тяло, ароматерапия и други лечебни методи.

Тази медицина произхожда от древни медицински текстове, наречени Веди, част от Ведическата традиция. В превод от Санскрит името й буквално означава “познание/наука за живота”. Аюрведа е широобхватна медицина с различни клонове, като предлага множество лечебни терапии за всички органи на човешкото тяло.

Първоначално познанията на Аюрведа били предавани от уста на уста. Древната медицина вярва, че енергията на човешкото тяло се управлява от конституции, които символизират енергията на елементите на Земята: Вата, която символизира въздуха и пространството, Пита – вода и огън, Кафа – земя и вода. Тези конституции са също така известни като Доши, като те могат да бъдат определени като жизнени енергии. Между тези три доши съществува крехък баланс.

Когато този крехък баланс е нарушен и една от трите доши бъде намалена или увеличена, нашето тяло става по-уязвимо и е атакувано от различни болести. Всеки един човек има една доша, която е основно изразена в неговото тяло, настроение и дори личностните особености на характера му са повлияни от неговата лична доша. Повечето хора има характеристики в себе си на две доши.

Терапевтичните методи на Аюрведа медицината са популяризирани отвъд границите на Индия и се разпространяват по целия свят. Модерната медицина използва някои от лечебните терапии на Аюрведа поради една единствена причина – те са ефективни.

Сравнение с Аюрведа медицината | Ayurveda Bansko

Нека да направим съпоставка на основните различия между Аюрведа и конвенционалната медицина:

Напълно натурална

Аюрведа се основава изцяло на натурални терапевтични методи и една от основните й цели е предотвратяването на появата на заболявания в нашето тяло. Аюрведа медицината има за цел предотвратяването на болести и справянето със симптомите, съпътстващи развитието на текущото заболяване. Тя следва естествените цикли на организма. Лечебните практики на Аюрведа произхождат от Индия, докато тези на конвенционалната медицина са повлияни от традиционната медицина на страни като Китай и други.

Аюрведа използва главно растителни екстракти в своите билкови масла и медицински продукти. Природните лекарства, които Аюрведа използва са неинвазивни и не съдържат никакви токсини. Те могат да бъдат приемани спокойно в комбинация с други лекарства.

Аюрведичните терапии включват използването на лечебните свойства на различни растения като билки, тежки метали (желязо, олово, живак, арсен), минерали, определени скъпоценни камъни и т.н. Практиката, прилагана в Аюрведа и свързана с използването на медицинските свойства на скъпоценните камъни се нарича Rasa shastra. Билковите аюрведични лекарства са налични под формата на таблетки, масла, пудри, чайове и екстракти.  Аюрведа използва лечебната сила на растения като алое вера, куркума, джинджифил, чесън както в медицинските си терапии, така и при режима на хранене.

Важно нещо, което трябва да споменем е, че за разлика от конвенционалната медицина, използването на екстракти от тежки метали в Аюрведа изисква помощта на сертифициран Аюрведичен лекар или терапевт. Основно предимство на Аюрведа пред конвенционалната медицина е, че тя не оказва негативни ефекти върху нашето здраве.

Терапия с масажи

За разлика от медицината с билки, която не одобрява масажи, Аюрведа медицината включва масажите с билкови масла, които са фокусирани върху определени точки на тялото. Аюрведичните масажи облекчават натоварването в мускулите, подобряват здравето на ставите и подобряват състоянието на кожата. Например, сусамовото олио в Аюрведа е широко използвано при масажната терапия.

Лечение и ползи от Аюрведа | Ayurveda Bansko

Положително влияние върху психическото здраве

За разлика от западната медицина, Аюрведа медицината включва водена медитация, йога упражнения и дихателни упражнения, които също така имат доказан ефект върху ума, тъй като успокояват нервната система. Техниките на Аюрведа медитацията водят до понежение на симптомите на тревожност и стрес, като дори помагат на пациенти с депресия. Аюрведа медицината също така оказва положително влияние при безсъние, като практиките й водят до възстановяване на здравословния сън.

Бори се с възпаленията

Възпаленията могат да бъдат причинени от множество фактори от нашето ежедневие: липса на достатъчно сън, нездравословен режим на хранене, храносмилателни проблеми, дори плитко дишане. В действителност възпалението е основен причинител за възникването на болести. Тъй като лечебните методи на Аюрведа включват растителни билкови съставки, които съдържат много антиоксиданти, те предотвратяват възникването на възпаления. В резултат на това ние се чувстваме много по-жизнени и енергични през деня.

Упражнения и ползи от Аюрведа | Ayurveda Bansko

Спомага за загубата на тегло

Усилва метаболизма и по този начин ни помага да постигнем по-фина фигура. Тъй като Аюрведичната диета включва по-нискокалорични храни, които ни дават усещане за ситост за по-дълго време, както и храни богати на пробиотици, които подобряват храносмилането ни, това помага за загубата на тегло. Ако следваме редовно и правилно този режим на Аюрведа хранене ще постигнем добро здраве и тънка фигура, като също така ще ги съхраним за по-дълъг период от време, а това е нещо, което конвенционалната медицина не може да ни предложи.

Подобрява здравето на сърцето

Лечебните практики на Аюрведа ефективно се борят с високото кръвно налягане, като намаляват риска от появата на сериозно сърдечно заболяване, което може да доведе до инсулт или инфаркт. Например, те предотвратяват удебеляването на стените на артериите и наслояването на плака по тях. Аюрведа предпазва от сърдечни заболявания, които конвенционалната медицина не успява да излекува.

Здравословен детокс

Режимът на хранене при Аюрведа играе много важна роля за поддържането на добро здраве. Дори, ако не страдаме от някакво сериозно заболяване, все пак можем да пожънем здравни ползи от Аюрведа медицината. Тази древна медицина предлага процедура, наречена Панчакарма, която прочиства нашия организъм отвътре и премахва всички вредни токсини, натрупани в органите и тъканите.

Аюрведичната диета също така се препоръчва за хора, които искат да постигнат успешна детоксикация по един безопасен и естествен начин.  Тя включва натурални растителни храни, които са лесни за храносмилане, снабдяващи тялото с основни хранителни вещества, даващи усещане за ситост за по-дълго време.

Аюрведа диетата включва разнообразие от зеленчуци, плодове и бобови растения, които са богат източник на здравословни фибри, витамини и протеини, естествени билки и подправки, здравословни растителни мазнини, ферментирали храни, богати на пробиотици, както и билкови чайове и инфузии.  Тази естествена детоксикация подобрява добрата функия на нашия организъм, като ни прави по-здрави и енергични.

Билки и ползи от Аюрведа | Ayurveda Bansko

Индивидуални методи за всеки пациент

Друго хубаво нещо, свързано с Аюрведа, е че не предлага универсални лечебни методи за разлика от западната медицина. Когато предлагат лечебна практика на определен пациент, Аюрведа лекарите винаги взимат предвид неговата индивидуална доша, цялостното му здравословно състояние и историята на заболяванията му. По този начин те избират най-ефективната терапия, за да действат върху основната причина за заболяването на пациента.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *