FB PIXEL

Болкови синдроми и лечението им чрез Аюрведа

24.04.2018

Кога говорим за болков синдром

Макар че при болковия синдром се чувстват болки, той не е точно болест. При болковите синдроми няма ясно изразено увреждане на даден орган, което да насочи към конкретно заболяване и да обясни симптомите. 

Болкови синдромиТова всъщност е състояние, при което са съвпаднали няколко фактора и това е предизвикало разстройство в определени дейности на организма. Ако това състояние продължи повече от три месеца, вече има синдром.

При различните болкови синдроми болките се различават по интензивност и продължителност. Могат да бъдат силни, остри или по-слаби и приглушени, постоянни, или периодични. Те могат едновременно да засягат различни зони, между които не може да се направи пряка връзка – например болки в краката и главоболие.

Болките също така може да предизвикат усет за несъществуващ проблем – да речем чувство за горещина или подуване на ръцете, каквото пациентът реално не е получил. Могат да се появят и различни съпътстващи симптоми – промяна в цвета на кожата, в растежа на косата, вида на ноктите и т.н.

На практика болковите синдроми могат да са свързани с всяка една от системите на организма – костната, неврологичната, сърдечно-съдовата, урологичната и т.н., без да се откриват видоизменения или възпаления. Поради многобройните възможности като причини и различните симптоми, медиците проверяват за евентуална злоупотреба от пациента с психотропни вещества и медикаменти. След това се подхожда комплексно по отделните системи, като се прецизират конкретните оплаквания: къде е болката, кога се появява, каква точно е – тъпа, остра, пареща и т.н., от какво се облекчава.

Лечението се насочва към възстановяване на организма с естествените му функции, в които често настъпват смущения заради стрес, неправилно хранене, недостатъчни физически активности.

Методи и средства срещу болковите синдроми

Лечебните масажи на Аюрведа са особено ефективни за отстраняването на болковите симптоми. Прякото им въздействие върху тялото се съпровожда от ефекта на лечебните масла. Тези масла проникват дълбоко през кожата и чрез състава си имат и болкоуспокояващо, и антисептично действие.

Кшира Дара масаж | Ayurveda Clinic BanskoЧесто в основните натурални масла – от сусам, сандалово дърво, царевично, кокосово и др., се варят билки и така се извличат допълнителни екстракти, които усилват ефекта.

Освен тези “тежки” масла, с успокояващ ефект се използват и етерични, които сами по себе си не проникват надълбоко. Ако се използват  самостоятелно, то е за проблем при повърхностните тъкани на тялото. Такива са маслата от канела, от роза, от мускус, камфор и др.

Аюрведа масажите не трябва да се възприемат като “разтривка”. Посоката, натискът и редуването на движенията са особено важни при всеки масаж. Според местата и поставената цел, той може да бъде например като докосване или леко потупване.

След като болките бъдат локализирани, Аюрведа се насочва към съответните мармани. Това са чувствителни гранични точки по тялото, където се срещат различни органи – стави, кости, кръвоносни съдове, нерви.

Основните марма центрове са 107. По 22 са точките за ръцете и краката, 14 са по гърба, 12 са в областта на гръдния кош и стомаха, 37 са в зоната на главата и врата. Някои от тях са пряко свързани със седемте основни чакри. Седемте чакри от своя страна са от темето до края на гръбнака и всяка е свързана с определени органи.

Чакрите не са физиологично понятие, те са енергийни колела, които завихрят енергия в тялото. Въздействат върху органите и системите в организма така, както въздействат емоциите. Те променят всички физиологични функции – от пулса, кръвното, дишането и т.н., до метаболизма. Така Аюрведа масажите въздействат върху възлови центрове в тялото и се постига комплексният ефект.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *