FB PIXEL

Лечение на изгаряния с Аюрведа

01.05.2018

Изгарянията – какво е необходимо да знаем 

Изгарянията са различни видове, като най-общо се делят на две категории. Първата е според причината за изгарянето, втората е според пораженията, които са се получили.

Изгаряне на кожата | Ayurveda Bansko

Определянето на причинителя е важно както за първата помощ, така и за последващото лечение. Има например особености при неутрализирането на някои вещества – киселини и основи, предизвикали изгаряне. При токов удар пък се нанасят поражения на различни вътрешни органи, за установяването, на които са необходими специализирани изследвания. Освен това този, който оказва първа помощ след токов удар, трябва да внимава при отстраняването на източника – например кабел, да не бъде той самият ударен от тока. Това може да се случи, ако се включи във веригата.

В класификацията според причинителя, изгарянията са термични – от високата температура на огън или нагорещен предмет, или повърхност; химически – например киселини като сярната, азотната, солната; предизвикани от електричество– контакти, кабели, мълнии; предизвикани от лъчения – слънчеви, от соларно или рентгеново облъчване и др.

Според получените увреждания в дълбочина, изгарянията се делят на четири степeни. От важно значение също е и засегнатата площ – в някои случаи недълбоко изгаряне може да предизвика проблеми за целия организъм, ако е обхваната голяма част от тялото.

При първа степен изгарянето поразява горния слой на кожата – епидермиса. Мястото се зачервява, отича, след първите дни повърхностният слой започва да се лющи и за около седмица се свлича. Проблемът отминава без сериозни или трайни последици за организма, само в началото може да се вдигне температура. Получава се например при опарване, такива са и повечето слънчеви изгаряния, които обаче могат и да са по-тежки.

Втората степен е по-дълбоко изгаряне и засяга следващия кожен слой – дермата. Освен характерните за първа степен признаци, тук се образуват и мехури с течност. В по-лекия случай на третата степен има умъртвяване на тъкани, но се запазват коренчетата на космите,  мастни и потни жлези, и кожата може да се възстанови.

В останалите случаи кожата е изцяло умъртвена и се налага присаждане. При четвърта степен се овъглява не само кожата, но и мускули, сухожилия, кости.

Какво може да се направи веднага

Дори и при по-леките изгаряния, е добре хората да се консултират с лекар, защото може да направят грешки при първите си реакции и да усложнят положението си. Ако пък изгарянето е по-тежко, трябва веднага да се обадят на специалист, като не предприемат сами да третират поразеното място.

Кожата след изгаряне | Ayurveda Bansko

Все пак има редица случаи на по-леки изгаряния, които са болезнени, но не изискват спешна медицинска намеса – да речем, слънчево изгаряне на плажа. Тогава има изпитани и лесни начини човек сам да облекчи състоянието си и да помогне на организма да се справи.

Охлаждане и обезболяване може да се постигне с поставяне за около тридесетина минути на парченца от някои плодове и зеленчуци – например ябълка и краставица, или със сок от тях. Също така е полезен и сокът от Алое – нанася се няколко пъти дневно, действа срещу паренето и зачервяването. Добре действа за облекчаване и поръсването с царевично нишесте, както и компрес с пюре от картофи, поставено в марля.

Има и редица охлаждащи масла, които действат и обезболяващо, и срещу възпаления – от лавандула, сандалово дърво, кокос, евкалипт, шипка.

На изгореното може да се приложи 15-минутна хладка вана със сода бикарбонат. Мястото не се избърсва, оставя се да изсъхне. Друг способ е с хладка вода и овесени трици, които ще омекотят кожата. След накисването, мястото също не се избърсва.  Може също така десетина минути поразената повърхност да се подложи на течаща вода. За охлаждане на изгореното  може да се прави хладен компрес с мокра мека кърпа, като във водата има сода бикарбонат.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *