FB PIXEL

Брахми – Готу Кола

27.08.2022

Характеристика на билката

Брахми – Готу Кола е водно листно растение. То е хидрофит, който помага за пречистването на водата. За да се използва като лечебна билка, то трябва да се отглежда в екологично чисти води. В противен случай привлича към себе си наличните замърсявания и се превръща в токсично растение.

Продуктите от него, които са с медицинска и профилактична цел, задължително са отгледани в био среда, без външни отпадъчни продукти.

Брахми – Готу Кола

Листното растение е от семейството на магданоза. Широко застъпено е в азиатската кухня и в индийската медицина. Продуктът е сред основите, които аюрведа терапиите използват. Известна е билката още с наименованието „блатна стотинка“.

Предназначение и ползи

Билката е популярна като мощен адаптоген, който подобрява мозъчните функции и паметта. Затова нейните основни качества в тази насока се сравняват с тези, които притежава растението Гинко Билоба.

В аюрведа медицината Брахми – Готу Кола е призната билка, която е известна с наименованието „божествено растение“. Така се наричат тези от тях, които се използват за подобряване на концентрацията, функциите на паметта и на централната нервна система. Те също така се приемат като средство за забавяне стареенето на тъканите и за дълголетие.

Как се прилага Брахми – Готу Кола?

Билката се приема под формата на хранителна добавка, чиято основна характеристика е, че е силен адаптоген.

Брахми – Готу Кола

Основните случаи, когато се прибягва към консумация на Брахми – Готу Кола са свързани със следните случаи:

– подкрепя функциите на централната-нервна система и мозъчната дейност;
– стимулира циркулацията на кръвта и помага за по-доброто оросяване на мозъка;
– помага на паметта да остане чиста и ясна;
– поддържа в добра форма концентрацията;
– тонизира мозъка;
– освежава при умствена умора;
– намалява негативните ефекти от стреса, на който човек е подложен в своето ежедневие;
– тонизиращ ефект върху жизнеността след умора;
– подходящ при разширени вени;
– предписва се при хемороиди;
– допринася за синтеза на колагена в организма;
– при стомашна язва;
– укрепва венозната система;
– за по-бързото заздравяване на рани;
– при лечение на екземи;
– псориазис;
– упорита кашлица.

Каква е тайната на качествата на божествената билка?

Екзотичното водно растение се отличава с изключителни характеристики, които са изследвани и утжърдени лабораторно. Установено е, че Брахми – Готу Кола съдържа пълен набор от витамини и полезни съставки. Тя е източник на витамин А,В, Е, К, както и на магнезий.

До голяма степен положителните качества на лечебното растение се дължат на фенолите. Те са силни антиоксиданти, които в случая са насочени основно върху подобряване на дейността на мозъка и на нервната тъкан. В платната стотинка няма наличие на кофеин, затова тя не се причислява към групата на естествените стимуланти.

Брахми – Готу Кола

С какво може да се комбинира билката, когато се използва с лечебна цел?

Когато Брахми – Готу Кола се съчетае с други подобни продукти, тя ускорява и разширява своя ефект на действие. Установено е, че за подобряване на движението на енергийните потоци в организма, е  най-добре да се прилага заедно с Vitality.

Тонусът на венозната система изисква да се използва паралелно Heart Guard. Чаят от Тулси, приет паралелно с божествената билка, увеличава антиоксидантните й свойства. Това се отнася и при добавка на Ашваганда.

Как се приема?

Хранителната добавка се разпространява под формата на капсули, които не съдържат глутен. В тях има листа от Брахми, което е известно и като азиатска центела. Обикновено заедно с листата има растителна целулоза.

Хранителната добавка се предлага в стъклено шише и е добре да се съхранява в оригиналната опаковка. Добре е тя да не е под пряка слънчева светлина, а на сухо и тъмно място.

Независимо, че Брахми – Готу Кола е хранителна добавка, нейната комсумация трябва да бъде консултирана със специалист. Лекарят е в състояние да прецени индивидуалното състояние, съвместимостта с други медикаменти и да определи с каква продължителност и по колко да се пие от билката.
Класическият  вариант на препоръчителната дневна доза е от 1 до 2 капсули.

Хранителните добавки обаче е важно да се знае, че не са заместител на нормалното хранене. Те не могат да заменят медикаменти, които са изписани за дадено заболяване или друго нездравословно състояние.

Брахни е също така добър източник на диетични фибри.

Под формата на прах билката се разтваря в мед или гхи като се приема след хранене. Класическата доза е по един до три грама дневно. Хранителната добавка може да се дава и на деца, стига приемът й да е консултиран с аюрведичен лекар.

Брахми – Готу Кола

Противопоказания

Установено е, че билката не е подходяща за хора с ниски сърдечни честоти. Освен при тахикардия, Брахми-Готу Кола не се препоръчва при чувствителен стомах и наличие на язва. Тя може да раздразни лигавицата, ето защо при необходимост да се взема, най-добре е да е на прах и да е смесена с маслото гхи.

Рецепти, подходящи при определени здравословни проблеми, както и за профилактика

Против стрес

В подобни случаи може всеки ден да се приема от билката, от която се прави чай. Един курс на терапия продължава до месец, в рамките на който се консумират от една до най-много три чаши отвара дневно.

При главоболие

Главата с масажира в областта на челото и слепоочията със затоплено масло от билката.  Най-добре е масажът да се прави вече,  непосредствено преди лягане. За по-добър резултат може да се комбинира с пиенето на билков чай от растението.

При цистит

Прави се смес от половин чаена лъжичка Брахми с четвърт лъжичка кориандър на прах. Към тях се прибавят 1/8 чаена лъжичка куркума и нийм на прах. Комбинацията от билки се разтварят в половин водна чаша топла вода. Лечебната комбинация от вкусове може да се подслади а малко агаве. Приема се по три пъти на ден преди хранене за здрави пикочни пътища.

При висока температура и упорита кашлица

Билката се смесва с малко вода, за да се получи гъста смес. Тя се затопля и с нея се правят компреси върху гърдите.

Мозъчен тоник от Брахми-Готу Кола

Билката се смесва с ашваганда – по половин чаена лъжичка от двете хранителни добавки на прах. Те се прибавят към половин чаша пълномаслено прясно мляко и още толкова вода. Сгрява се на котлона и се пие всяка вечер поне в рамките на един месец.

Аюрведа

Съвременният човек има необходимост да преоткрие природосъобразен начин на живот, за да се справи със стреса, липсата на достатъчно двигателна активност, с екологичното замърсяване и вредните му последици върху здравето.

Един от начините е обръщането към естествените продукти и древния опит, съхранен и обогатен през годините. Ето защо Аюрведа има все повече последователи, които черпят от хилядолетния опит и познание, които са базирана върху идеята за постигане на хармония между човека и заобикалящата го среда. Баланс вътре и навън от себе си е ключът към физическото, психическото и емоционалното здраве.  В помощ могат да са лечебните сили на билките.

Според аюрведа практики и терапии съществуват шест основни вкуса: сладко, солено, кисело, горчиво, стипчиво и лютиво. По отношение на основните Доши най-подходящи за Вата са сладко, кисело, солено; за Питта – сладко, гориво и стипчиво; за Кафа – лютиво, горчиво и стипчиво. Билките може също така да се комбинират и да са естестен и без химия начин за добра профилактика и справяне с различни здравословни проблеми.

Единственото условие е да се консултираме със специалист и да бъдат съобразени с индивидуалните особености на всеки. Така ефектът им ще е гарантиран, а използването им без неприятни реакции.

Снимки: Pixabay.com

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *