FB PIXEL

Защита на сърцето с аюрведа

10.10.2022

Сърце - защита

Как аюрведа прави профилактика на сърцето?

Сърдечно-съдовите заболявания са сред най-разпространените в нашето съвремие. Причините са свързани с начина на живот и стреса, който съпътства ежедневието ни. Ето защо профилактиката на сърцето и преодоляването на вредните навици са задължителни, ако искаме дълго време да съхраним доброто си здраве.

За разлика от традиционната медицина, аюрведа винаги търси първопричината за появата на всяко болестно състояния, за да може да се възстанови цялостният баланс в нашия организъм. Индийската медицина с хилядолетна история обяснява процесите в човешкото тяло със специфичните енергии, които се наричат Кафа, Пита и Вата.

Всеки човек притежава трите Доши в различно и индивидуално съотношение, но когато то се наруши по една или друга причина, се появяват здравословните проблеми. Според аюрведа профилактиката на сърцето и останалите органи в човешкото тяло е пряко зависима от придържането към природосъобразен начин на живот, към намирането на вътрешния мир и помирение със заобикалящия ни свят.

Какви практики се прилагат за прочистване на сърдечните кръвоносни съдове?

Проблемите със сърцето и кръвоносните съдове индийската медицина лекува с комплексни лечебни терапии. Те са свързани с прием на хранителни добавки на билкова основа, подходящ здравословен режим на хранене, практикуване на йога и медитация, спазване на сутрешни и вечерни рутини, детоксикация и други полезни за организма аюрведа терапии с комбинация на билки и масла.

Целта на всички тях е да се върне хармонията и баланса в нашия организъм. Най-добре е те да се прилагат след консултация с аюрведа специалист, а използваните продукти да са с ясен произход, който гарантира тяхната безопасност и екологичност.

Аюрведа

Какви болести на сърцето могат да се превантират с аюрведа?

Болестите на сърцето могат да бъдат разделени на три основни вида според аюрведа медицината. Техните типове са пряко свързани с енергиите на трите Доши. Когато е налично отклонение от индивидуалните норми на Вата енергията, тогава започват да страдат сърдечните съдове, които са свързани с правилното функциониране на кръвообращението.

Повишаване на нервната възбудимост е типична при дисбаланс на Пита енергията. Нейна проява може да бъде високото кръвно налягане. Тогава съществува риск от инфаркти, инсулти и ускорен пулс.

Кафа тип сърдечните проблеми се характеризират с промяна в съдовете и наличие на сърдечна недостатъчност.

Всеки от трите типа се възстановява с връщане към нормалните състояния на съответната Доша, т.е. с практики за оптимално функциониране на организма, според неговите индивидуални характеристики.

Лечебните терапии и приемането на съответните продукти са безопасни само тогава, когато се прилагат под наблюдение на специалист и въз основа на неговата преценка за общото състояние на човек.

аюрведична терапия

Профилактика на сърдечно съдовите заболявания

Има основни правила за поддържане на добро здраве на сърцето. Те са изключително лесни и напълно безопасно приложими от всеки. На първо място е необходимо да се контролира човек по отношение на своите вредни навици, ако пуши, страда от затлъстяване, липса на физическа активност, употреба на алкохол и др.

Хранетото е от изключително значение за баланса на организма. Пърженото, мазните бързи храни, газираните напитки, прекомерно многото въглехидрати и захари са основен причинител на сърдечно-съдовите болести. Спортът и застояването пред електронните устройства с часове също са сред враговете на доброто общо състояние, независимо от възрастта и пола.

Здравото сърце изисква владеене на гнева и преодоляване на стреса. Аюрведа препоръчва медитацията и практикуването на йога, защото те е доказано, че помагат да се прогони напрежението и да се постигне нужното спокойствие.

Аюрведа - храни, подправки и хранителни добавки

Полезни хранителни добавки

Защита на сърцето е екопродукт, в състава на който има индийски билки. Те са подходящи за здравето на сърдечния мускул, за преодоляване на стреса и поддържане на добър холестерол. Обикновено се приемат по една до две капсули на ден, но това се определя след предписването им от лекар. При наличие на съпътстващо заболяване, както и при бременност, задължително използването на хранителната добавка трябва да се консумира със специалист.

Снимки: Аюрведа Банско

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *