FB PIXEL

Аюрведични техники за детоксикация на черен дроб

06.11.2023

Черният дроб е един от най-важните ни органи и ако той не функционира правилно, бихме загинали от бавна и мъчителна смърт, най-вече чрез отравяне на кръвта.

Той филтрира всички токсини и всичко останало, което би навредило на тялото, попадайки в кръвта в опасни количества. Именно черния дроб детоксикира кръвта така, че тези токсини да се изведат и изхвърлят навън от тялото ни.

Аюрведични техники за детоксикация на черен дроб

Кога е време за детокс на черния дроб – признаци и симптоми

Обикновено тялото се освобождава от токсините и вредните и ненужни вещества чрез изпражненията или урината. В случаите, когато черният дроб не функционира правилно, тялото се опитва да ги изхвърли по други начини.

Ето някои от тях:

 • Телесна миризма и прекомерно изпотяване: Лепкава, миризлива и прекомерна пот означава, че има мастни съединения и други токсини, които се изхвърлят през кожата и се извеждат чрез изпотяването, защото черният дроб не може да се справи с тях.
 • Гадене след хранене: Признак за зле функциониращ омазнен черен дроб е гаденето или дори желанието за повръщане след ядене на мазна храна.
 • Акне, алергии и пъпки: Това също е алтернативен начин за изхвърляне на токсините при проблем с черния дроб. Токсините също могат да се смесят с гнойта, която излиза от обичайно големите и болезнени пъпки.
 • Тъмна урина и обезцветена кожа: Цветът на урината на човек може да сочи към нещо сериозно, което се случва в организма, особено с черния дроб. 

Понякога тъмната или обезцветена урина може да бъде придружена и от внезапно обезцветяване на кожата на човека, особено ако се появи жълтеница. Жълтеницата е чернодробно заболяване, което обикновено е резултат от лошо функциониране на чернодробните клетки.

 • Внезапно наддаване на тегло: Ако черният дроб не може да преработи правилно мазните храни, човек започва да наддава на тегло дори без да преяжда.

Най-ефикасният метод за лечение е да предприемете отслабване при омазнен черен дроб, но задължително  под лекарско наблюдение

Почувствате ли някои от тези симптоми или всичките наведнъж, бъдете сигурни, че се нуждаете от пречистване на черен дроб. А при всички случаи и от лекар.

Аюрведични техники за детоксикация на черен дроб

Аюрведична диета за здраве на черния дроб

Има различни начини, по които можем да се грижим за здравето на черния дроб и да гарантираме гладкото му функциониране.  

Най-важният аюрведически съвет е свързан със здравословната диета.

Прекомерната консумация храни с високо съдържание на мазнини може да доведе до натрупване на мазнини в черния дроб, причинявайки възпаление на чернодробните клетки, което води до мастно чернодробно заболяване

Затова Аюрведа препоръчва диета за черен дроб, според която  трябва да се избягват храните богати на мазнини и захари, а да се яде непикантна и лесна за смилане храна. 

Препоръчва се също консумация на пресни плодове, зеленчуци, здравословни ядки и сушени плодове, богати на антиоксиданти. 

Хлебните изделия, консервираните и преработени храни  също трябва да се намалят, защото те могат да доведат до сериозно  заболяване на черния дроб.  

Аюрведични техники за детоксикация на черен дроб

Дългосрочната употреба на алкохол, тютюн или всякакъв вид злоупотреба с вещества също може да доведе до увреждане на черния дроб и да причини сериозни проблеми

Най-честите от които са някой от следните:

 • хепатит;
 • чернодробна цироза;
 • фиброза;
 • злокачествени заболявания и т.н.

Въздържането от алкохол или наркотици и спазването на здравословен начин на живот  може да помогне за намаляване на процеса на увреждане на клетките и да помогне за детоксикация на черния дроб.

Билкови лекарства за детоксикация на черен дроб

 

Има билки за пречистване на черния дроб, които се препоръчват от  Аюрведа и за поддържането и подхранването на чернодробните клетки. 

Повечето  билки за черен дроб са богати на антиоксиданти и имат противовъзпалително и пречистващо действие.

Ето някой от най-популярните и често използвани билки от Аюрведа за пречистване на черния дроб:

 • Bhumyamalaki: има антиоксидантни свойства, които намаляват оксидативния стрес върху черния дроб. 
 • Кумари или алое: предпазва черния дроб, стимулира чернодробните клетки, полезен е при хепатит, мастна чернодробна болест и поддържа черния дроб здрав.

Лечение на бърнаут с Аюрведа - принципи и техники

Панчакарма за пречистване на черния дроб

Нездравословният начин на живот и диета могат да доведат до натрупване на вредни токсини в черния дроб, което може да увреди чернодробните клетки. 

Някои аюрведични детокс терапии или панчакарма като Basti, Virechan, Vaman и други могат да помогнат за премахването на токсините от тялото и подмладяването на чернодробните клетки. 

Панчакарма терапията се използва за детоксикация на организма от натрупаните отрови вещества. Особено помага за по-добрата работа на черния дроб. 

На санскритски “панча” означава петица, а следващата съставна дума “карма”  е действие. 

Тоест понятието може да се преведе като пет действия, които трябва да извършите, за да възстановите здравето си и да пречистите организма си отвътре. 

Тоест, за Панчакарма говорим, когато има нужда от прочистване на черен дроб.

Вътрешното пречистване обикновено става чрез приемане на лекарствени билки  за предизвикване на повръщане и очистителни. 

По-лек метод за детокс на тялото е, ако предприемете диета на плодове,  сокове и вода. Тя обаче няма да има ефекта на истинската Панчакарма, извършвана под контрола на аюрведичен специалист.

Панчакарма цели да извади мастноразтворимите токсини извън организма. Важно е да разберете, че точно този тип токсини е причина за затормозяване работата на черния дроб, както и за тежките ставни и метаболитни заболявания, които ви измъчват. 

Какъв е аюрведичният подход при заболявания на нервната система?

Йога и пранаяма

Всяка форма на упражнения, като йога или друг спорт, който ви кара да се потите, е добра за загубата на тегло и поддържане на здравето на черния дроб. 

Йога балансира ума и тялото и също така намалява стреса върху черния дроб и регулира чернодробната функция, като подобрява здравето му. Освен това подпомага храносмилането и метаболизма. 

Някои йогийски пози и пранаяма сред които Капалабхати, Мандукасан, Бхуджангасана и други стимулират черния дроб и помагат за поддържането му в добро здраве.

 
Терапевтичен аюрведичен масаж 

Аюрведичният масаж, известен също като абхянга, използва холистични и интегративни медицински принципи, прилагани преди 3000 години в Индия, където е открит за първи път. 

Основният фокус на това масажно лечение е да балансирате дошите в тялото си, за да постигнете духовно удовлетворение и релаксация.

Освен това помага за подобряване на лимфния дренаж, освобождава мускулното напрежение и подхранва кожата.

Техниката на масажа е доста различна от обикновения шведски, дълбокотъканен или спортен масаж. 

Масажистът може да комбинира специалните техники с етерични масла, според вида доша. 

Например, ако имате нужда да се насърчи потока на Питта, той ще използва студени масла. А ако трябва да подобрите вашата Ватта, се прилагат топли или дори горещи масла. 

Промени в начина на живот 

Нездравословните навици като преяждане, злоупотреба с вещества и липса на упражнения, са най-вредни за черният дроб и претоварват работата му.

Малки промени в диетата и нашия начин на живот с помощта на Аюрведа могат да ни помогнат да направим черния си дроб здрав. 

Физическата активност, подходящата почивка и умереността във всичко, което консумирате, действат като истински детокс на черен дроб  и могат да му помогнат в много голяма степен. 

Яжте и пийте здравословно. В търговската мрежа могат да се намерят алтернативи на обичайните вредни храни. Вместо сода или други напитки с високо съдържание на захар например изберете натурални сокове с добавени  витамини и други полезни хранителни вещества, от които тялото се нуждае.

Има и алтернативи на преработените храни на растителна основа, като се гарантира, че нивата на мазнини са сведени до минимум, ако има такива. 

Естествените аромати на тези растителни храни също премахват добавената подправка, която може да повиши нивата на натрий в тялото.

Аюрведични тоници и добавки за черния дроб

Особено  полезни за черния дроб са различните тоници и хранителни добавки, които може да се намерят в хранителните магазини на щандовете за здравословни храни. 

Препоръчвани от Аюрведа и клинично тествани са билковите формули  с  Bhumyamalaki, Aloe, kutki и много други билки, които са добре известни чернодробни тоници. 

Те се препоръчват за консумация при  проблем с черния дроб като:

 •  хепатит;
 •  цироза;
 • мастна чернодробна болест и други.


Значение на хидратацията в детокса

Човешкото тяло е 60 процента вода и се нуждае от тази ценна течност, за да функционира по най-добрия начин. Водата не само отмива отпадъците и токсините от тялото, но също така пренася хранителни вещества до клетките и тъканите. 

Тези 60 процента съдържание на вода в тялото ви помагат за извършването на много основни функции, включително:

 • Кръвообращение;
 • Храносмилане;
 • Регулира телесната температура;
 • Създава слюнка за разграждане на храната;
 • Създава пот за проветряване или охлаждане на организма.

С водна детоксикация вие не само почиствате системата си, но и осигурявате на тялото си най-доброто, от което се нуждае. 

Например, достатъчният прием на вода в денонощието помага за предотвратяване на мускулната умора, поддържа кожата гладка и еластична, помага за здравословното функциониране на червата и много други.

Аюрведични програми за детоксикация на черния дроб

Една от водещите клиники по индийска медицина у нас е Аюрведа клиник Банско

Специалистите по аюрведична медицина там ще ви предложат подходящата програма за детоксикация на черния дроб, съответстваща на вашето състояние, което ще установят след обстоен преглед. 

Програмите са с различна продължителност на престоя в лечебното заведение – 8 дневен (съответно със 7 нощувки), 11, 15 и 22 дневен.

Клиниката използва базата на 5-звездния хотел Лъки Банско Спа & Релакс, предлагащ всички удобства за спокойно и комфортно лечение.

Най-популярни са програмите Панчакарма и Пурвакарма за детокс и пречистване.

С ПУРВАКАРМА се извършва така нареченото външно прочистване на организма. 

То включва:

 • третиране с билково олио;
 • масажи;
 • обливане с масла от различни билки;
 • загряващи процедури и други. 

Тайната на успеха е в съчетаването на Пурвакарма с последващите процедури на метода Панчакарма – вътрешното прочистване на тялото.

Въпреки че Аюрведа практиките Пурвакарма и Панчакарма са нови за традиционната медицина, те стават все по-популярни и търсени заради ефекта, който имат за запазване здравето  на здравите хора и облекчаване на състоянието на болните. 

Заключение

Черният дроб е жизненоважен орган в човешкото тяло. Ако той не функционира правилно, в организма на човека ще настъпи отравяне и в крайна сметка може да се стигне дори до летален изход. 

Аюрведа предлага много ефикасни методи за поддържане здравето на черния дроб, които включват:

 • правилно хранене;
 • детоксикация чрез билкови лекарства;
 • аюрведични тоници и добавки;
 • йога;
 • пранаяма;
 • терапевтичен аюрведа масаж и др. 

Особено ефикасен източник на очистване на организма е системата Панчакарма, която е добре да се изпълнява в специализирано болнично заведение за Аюрвена медицина. 

Снимки: Pinabay; AuyrvedaBansko

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *