FB PIXEL

Чернодробни заболявания

09.04.2019

Чернодробните болести – причини и последици

Чернодробните заболявания са животозастрашаващи и затова не бива да се оставят да се развият, а трябва да се овладяват навреме. Самият черен дроб е орган, чиито функции са свързани с развитието на целия организъм.

Лечение на болести по черния дроб

Това са:

    • отделянето на злъчка за храносмилането
    • обработка на веществата за подхранване на клетките /обмяната на мазнини, въглехидрати, белтъци/
    • “складиране” на вещества, необходими за метаболизма
  • неутрализиране на токсини
  • синтезиране на протеини за различни процеси в тялото, като например съсирването на кръвта
  • хормонална и топлинна регулация, и др.

Вирусните хепатити са възпалителни заболявания на черния дроб и са няколко вида. А-хепатитът се предава чрез замърсена вода или храна. Другите две разновидности – В и С, са особено коварни, те може да станат хронични и заразените дълго време да предават вируса, без да имат симптоми на заболяването.

В-хепатитът се предава по кръвен път, но и чрез други телесни течности – например сперма или кърма. Заразата с С-хепатит става основно по кръвен път. Международната статистика сочи, че средно на година хората, починали от тези два вида хепатит, са около милион.

Съвместно с хепатит В може да се появи другата разновидност – D, която също се предава от кръв. По кръвен път става и заразата с хепатит G, а чрез изпражненията – при Е-хепатита.

F-хепатитът е изключително рядък случай и клиничните му особености не са добре изяснени. Когато се проявяват, симптомите за хепатит могат да включват жълтеница, температура, гадене, мускулни и ставни болки, обриви, слабост, отоци, образуване на газове и подуване, и т.н.

Черният дроб може да бъде увреден също от натрупване на токсини, съдови увреждания, прекалена употреба на алкохол, дегенеративни изменения, автоимунни заболявания.

Опасно и често срещано чернодробно заболяване е алкохолното. То е от прекомерно натоварване на дроба с алкохол и има скрит период. По-късно заболелият започва да чувства отпадналост, лесно да се уморява, губи апетит и може да стигне до анорексия. Алкохолната чернодробна болест може да доведе до натрупване в чернодробните клетки на масти /стеатоза/, също така до тъканни изменения като чернодробна склероза, фиброза или в тежките степени – цироза, рак.

Как Аюрведа лекува чернодробните заболявания

В Аюрведа чернодробните заболявания се лекуват чрез специфично хранене, подправки, билки, процедури с лечебни масла, прочистване от токсини – общо на целия организъм и конкретно на черния дроб, йога.

Аюрведа билки за лечение на черен дроб

Целта е да се възстанови енергийния баланс в тялото на пациента. Този баланс е между три енергии – жизнени сили, които Аюрведа нарича Доши. Той е заложен от Природата на всеки човек в уникално съотношение между Дошите, всяка от които ръководи функциите на определена група органи и системите им. Излизането на дадена Доша от равновесието нарушава тези функции и започват боледувания.

Чернодробните болести са заради увеличена Пита Доша. Нейните характеристики са гореща, мазна, течна, остра, а балансирането й става с противодействие. Особено важни са храните, които се консумират. Отпадат всички горещи, солени, пикантни, сладки и кисели храни, както и пърженото, които усилват Пита дошата.

Не бива да се консумира месо, сирене, масло, риба. Препоръчват се каши за първите десет-14 дни, след което се включва ориз басмати и кичари с подправки за пречистване на дроба: куркума, кориандър и др.

За почистване на кръвта се използват покълнали зърна и сурови зеленчуци от зелените. Полезен е сокът от алое с куркума и кориандър. Използват се и брахми, брингараж, катука, сударшан прах, трифала и др.

Някои от билките са и за охлаждане на “огнените” емоции, които са свързани с Пита – раздразнение, амбиция, ревност, гняв – и които увреждат черния дроб. Това е свързано със схващането в Аюрведа, че организмът е единство и взаимна зависимост на физическото начало с емоциите и съзнанието. Когато черният дроб вече може да приема масла, могат да се използват възстановяващите от маслини, сусам, авокадо.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *