FB PIXEL

Вестибуларен апарат: Лечение на световъртеж с помощта на Аюрведа

07.04.2019

Лечение на световъртеж | Ayurveda Bansko

От какво може да се появи световъртеж

Световъртеж може да се появи по различни причини и да е в различни степени – от замайване до пълна загуба на способността на човек да се движи. В по-силните степени хората не могат да контролират каката, ръцете, чувстват разбалансирано цялото си тяло.

Предметите около тях “се въртят” пред очите им, пространството започва да се движи, люлее, изкривява. Може да се появи и измамно усещане за определени движения на самия човек – че се издига или пропада. При всички положения състоянието крие риск от падане, при което да се получат наранявания, включително на главата, което е особено опасно.

Често виенето на свят не е самостоятелно състояние, а е свързано със смущения във вестибуларния апарат и придружено от:

 • главоболие
 • шум в ушите или загуба на слух
 • “причерняване”
 • гадене или повръщане
 • пребледняване
 • частична парализа
 • гърчове и др.

 

В някои случаи световъртежът е от неврологични нарушения, предизвикани от дегенеративни изменения на шийните прешлени или от лекарства. Може също така да съпътства мигрена, да е от анемия, от паднало кръвно, кръвоизлив или запушена, или стеснена артерия, което намалява притока на кръв към мозъка. Виенето на свят понякога е свързано и с очни заболявания, възпаления като на вътрешното ухо, ниска кръвна захар, дехидратация.

Преглед при световъртеж | Ayurveda Bansko

При много хора световъртеж се появява при пътувания с автобус или кола, особено ако има много неравности, завои или смяна на надморската височина. В такъв случай е препоръчително човек да пътува на предната седалка, да се правят по-чести почивки и лицето да се пръска със студена вода.

 

Виене на свят може да се предизвика и от външни фактори – рязка промяна на температурите, на атмосферното налягане, бурен вятър и др.   Тъй като причините за виене на свят може да са най-различни, дори ако състоянието се появява за кратко и не е често, човек трябва да потърси лекарски консулт тъй като световъртежът може да е показателен за започнала сериозна патология.

 

Аюрведа лечението

Широдара процедура | Ayurveda Bansko

За Аюрведа световъртежът е резултат от разбалансирането на две от трите жизнени сили – Вата и Пита. Заедно с Кафа те осъществяват процесите в тялото. Природата задава на всеки тези три Доши в неповторими пропорции. В това равновесие всичко в организма работи оптимално и няма болести.

Излизането на някоя Доша от баланса води до нарушени функции на дадени органи и съответните болести. Освен това обикновено предизвиква нарушения и при другите енергии, при което болестите се увеличават. Аюрведа лечението е възвръщането на Дошите в енергийния баланс, което възстановява оптималната работа на организма. Това става чрез подходящо хранене, билкови средства, натурални масла, различни процедури и терапии като обливания, втривания, масажи, слабителни и очистителни, йога.

Вата е жизнената сила, чрез която се осъществяват всички движения на материята в тялото и енергийните потоци. Тук се включват:

 • движението на кръвта
 • сърдечните свивания
 • дишането
 • нервните импулси
 • премигванията
 • условните рефлекси и т.н., плюс протичането на самата Вата и другите две енергии.

 

Тя е пряко свързана с така наречения “обективен” световъртеж – върти се околният свят.

Вата може да бъде усилена заради отклонения при Пита, която е навлязла в нервната система. При разбалансирана Пита, която е за трансформациите за метаболизма, усещането е, че нашето тяло залита, пропада или се издига.

Обикновено причините за замайването са едновременно при Вата и Пита, и диагностиката трябва да направи специалист, за да се назначи правилно лечение. По принцип храната за успокояване на Вата трябва да се усвоява лесно, да е течна и топла, вкусовете да са солено, сладко и горчиво, другите се ограничават. За балансиране се използват кардамон, канела, кимион, копър, джинджифил и др. От маслата са подходящи гхи, кокосово, сусамово, от синап и др.

 

За Пита подходящите храни са  студените, течните, освежаващите. Полезни са горчивото и стипчивото. За балансиране на Питашироко се прилагат трифала, нийм,  алое, катука и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *