FB PIXEL

Диабет и диабетна полиневропатия

29.03.2019

Диабетът и неговите последици

Днес диабетът е една от най-сериозните заплахи пред човечеството. Заболеваемостта расте и води до различни други болести както на отделни органи, така и на цели системи – метаболизъм, сърце, кръвоносни съдове, бели дробове, нервна система и т.н.

Лечение на диабет с Аюрведа

Най-опасен е Тип 2 – един от двата основни вида диабет

Той се развива бавно, неусетно и човек с години може да не разбере, че се е разболял, и да не вземе мерки навреме. Така Тип 2 е най-разпространената диабетна форма с най-много нанесени поражения на организма. Диабетна полиневропатия е едно от възможните усложнения – когато се засегне нервната система в периферната й част. Тя се получава при около половината от пациентите с диабет от двата вида – 1 и 2.

Могат да бъдат увредени различни нерви – например на лицето, ръцете, но най-честите поражения засягат краката, получават се болки при вървеж, слабост на мускулите и т.н. което може силно да ограничи движението.

Самият диабет е недостиг на инсулин или непълноценно изпълнявана функция на инсулина.

Това е хормон, който е в  бета-клетките, произвеждани от панкреаса. Необходим е, за да може глюкозата да прониква в клетките за енергийното им захранване. В стремежа си да защити организма от вируси, бактерии и т.н., имунната система може да атакува бета клетките и така да се получи недостиг на инсулин /Тип 1/.

При тип 2 няма унищожаване на клетки и инсулинът е достатъчно, но не изпълнява качествено ролята си. Това става по различни причини, като една от най-често срещаните е наднорменото тегло тлъстините възпират дейността на инсулина.

Симптомите на диабет са:

 • постоянно ожадняване
 • сухота в устата
 • умора
 • сънливост
 • главоболие
 • често уриниране
 • сърбежи
 • трудно лекуване на раните и др.

Сред факторите, допринасящи за диабета, са обездвижването и излишните килограми, високо кръвно, алкохол, цигари, стрес. Може да има и генетична основа, а възрастта след 40 години става особено рискова заради натрупване на комплексни фактори.

Лечение на диабет и диабетна полиневропатия с Аюрведа

В Аюрведа диабетът през хилядолетията е имал различни названия. През ведическия период болестта е била наричана Ашрава. Още тогава аюрведите са квалифицирали основните признаци, залегнали в днешната Западна медицина за определяне на диабета – зависимост/независимост от инсулин, вроденост.

Също така като основни външни причини са определели обездвижването и прекалената консумация на  горещи, тежки, мазни храни.

Билки за лечение на диабет

Аюрведа различава 21 типа диабет

Деленето е според отклоненията от баланса на трите жизнени сили на човека. Така има диабет:

 • тип Кафа с 10 подвида
 • диабет тип Пита с 6 подвида
 • тип Вата с 4 подвида.

Диабетът при децата е отделен вид с други причини. Така лечението цели завръщане към общото равновесие излязлата /излезлите/ от баланса Доша. То протича с хранителен режим, почистващи по биологичен път процедури, билки, масла, лечебни упражнения.

Лечението в Аюрведа винаги е строго индивидуално според Дошата и енергийните отклонения, които трябва да се коригират, но в общ план за диабетиците са приемливи ечемикът, пшеницата, грахът, тиквички, краставици, чесън, пипер и др. Като подправки и билки се използват куркума, амла, семена от сминдух, шамбала, сок от карела и много други. Могат и да се правят комбинации – прахът от куркума със сок амла например е много добро съчетание за лечение на диабет, има и доста по-сложни формули.

Невропатията Аюрведа свързва с Вата енергията, която активира нервната система.  

Затова лечението е насочено към овладяване на Вата и – естествено, бързо премахване на болката. Тъй като обикновено има други дошови отклонения, аюрведа лекарят преценява какви храни, билки и процедури да съчетае в лечебния курс.

Силен успокояващ ефект за нервната система има растението манджиста, също така ашваганда, брахми, гилой, готу кола и др. За балансиране на Вата традиционно се използва формулата на трифала, успокояващо действа също сутрешен чай от джинджифил и куркума с мляко преди лягане за сън вечерта.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *