FB PIXEL

Хроничен алкохолизъм

01.04.2019

Алкохолизмът – тихият убиец

Хроничният алкохолизъм е доста често заболяване, което пряко или косвено е свързано с голям процент от смъртните случаи. Смята се, че алкохолиците в Европа са над 25 милиона, а в света смъртта на повече от 3 милиона души годишно е заради алкохола.

Алкохолът е тих убиец

Това е така, защото алкохолизмът води до многобройни болести на различните системи в организма – сърдечната, мозъчната, нервната, храносмилателната, отделителната, половата. Особено пагубно е въздействието върху черния дроб. Освен това много от тежките травми и смъртните случаи стават в пияно състояние, което при алкохолиците е перманентно.

Алкохолизмът се развива “тихо” в продължение на години. Видимите прояви започват различно при всеки според организма, общото състояние, пола. Общо взето при мъжете започва явно да личи след 8-10 години и ако не се лекува, води до преждевременна смърт. При по-младите и жените този период е около 5 години.

Причините за алкохолизма се крият както в личностните психологически особености, така и в близкото обкръжение, лични драми или неудовлетвореност, професионален стрес и др. Наследствеността също играе роля за предразположение към алкохолна зависимост. Заради тази комбинираност на причините, от алкохолизъм заболяват мъже и жени в различни обществени групи – и сред скитници, и в среди с висок социален статус.

Често еуфорията от алкохола се бърка с творческо вдъхновение и освобождаване на духа, презареждане, или се търси общуване за споделяне на проблеми. Омагьосаният кръг обаче е, че честата употреба на алкохол засилва тревожността, води до депресии. Така заболелите късно разбират, че са затънали и се нуждаят от помощ.

Не са редки обаче и случаите, когато и тогава те отричат пред себе си и околните, че имат проблем. Затова е разпространен и така нареченият битов алкохолизъм – човек не пие в компании “за разпускане”, а вкъщи, обикновено “сам със себе си”. На даден етап освен психологическата зависимост, се появява и физическа. При липса на алкохол се появява треперене на ръцете, кръвното се повишава, пулсът се ускорява, избива студена пот и др.

Лечение с Аюрведа

При прекалената употреба на алкохол се наблюдава усилване на две от жизнените енергии на човека – Пита и Вата. Това ги изкарва от баланса както помежду им, така и от равновесието с Кафа – третата енергия. В това равновесие, зададено от природата, енергиите са в различни съотношения и една или две са с даден превес. Това определя типа Доша. Болестите започват при отклонения от това енергийно съотношение, защото то води до непълноценна функция на съответните органи, подчинени на разбалансираната Доша.

Събиране на подправки | Ayurveda Bansko

Разбалансирането на Вата и Пита при алкохолиците поражда страх, нервност, гняв, нарушен сън и кошмари нощем, депресия. Симптомите зависят от степента на Вата-Пита дисбаланса и основния тип Доша на човека.

Всъщност типът Доша определя до голяма степен терапията. Например при спиране на алкохола, състоянието на пациентите от тип Вата се облекчава от куркума, женско биле, берберис. Те са полезни и за Пита, но женското биле трябва да се смени с репей. Билките за Пика тип са подходящи и за Кафа, като репеят се смени с джинджифил. От билките могат да се приготвят коктейли, които да заменят алкохола.

Разбира се, аюрведа лечението е много по-обширно и комплексно, като трябва да го назначи квалифициран лекар, специалист по Аюрведа. То включва:

  • хранителна диета и билки според необходимите енергийни корекции;
  • детокс, защото при алкохолиците е отровен целият организъм, особено черният дроб;
  • медитация, тъй като алкохолизмът засяга емоциите, волята и мисленето;
  • упражнения и пози от йога, които укрепват душевното равновесие, но и въздействат релаксиращо на конкретни органи и системи.
  • Могат да се изброят много и разнообразни билки, храни, масла за балансиране на Дошите. Но конкретните им съчетания трябва да се съставят от аюрведа специалист за всеки отделен  случай. Това е така, защото аюрведа лечението винаги е персонално – според дошовия тип и енергийните отклонения, които са неповторими при всеки човек.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *