FB PIXEL

Двойните конституционни типове в Аюрведа

12.11.2022

Аюрведа

 

Трите основни Доши

Аюрведа обяснява основните енергии в човешкия организъм със съотношението на трите основни Доши. Според индийската философия за хората и заобикалящия ни свят, това са: Вата, Питта и Кафа. Те управляват функциите на тялото – физиология, психика и емоции. Ето защо те предопределят индивидуалните черти на всеки един от нас – външни белези, темперамент, предразположение към болести, чувства, психика. Всеки човек притежава в различно съотношение всяка една от Дошите и когато то се наруши, настъпва дисбаланс.

Според Аюрведа всяка Доша управлява някои от петте основни елемента в природата, които съответно са; въздух, вода, земя, пространство и огън.

Вата се свързва с въздуха и пространството. Кафа е съставена от земя и вода. Питта включва огън и вода.

Във всеки един от нас преобладават паралелно Питта, Кафа и Вата, но са в различно съотношение.

Аюрведа

Двойните конституционни типове в Аюрведа

Освен основните монотипове Питта, Вата и Кафа, индийската медицина предполага наличието на двойни видове, които носят наименованията: Вата-Питта, Питта-капха и Кафа-капха.

Конституционните типове предполагат една от Дошите да преобладава в резултат на различни промени. Това може да са годишното време, емоционални състояния, стрес, болести, както и други различни причини. Това изисква техните притежатели по-сложно да съобразяват подходящите храни и правилата за природосъобразен начин на живот.

Вата-Питта

Това е една от основните двойни конституционни типове в Аюрведа. Характерно за носителите й е, че имат проблеми с храносмилането и с кръвообращението. Затова е добре да избягват прекалено лютивите храни, както и да не се преяжда. Индийските лечители препоръчват те да се хранят по-често, но порционите да са малки. Хората, които се характеризират с двойната доша Вата-Питта, често са по-неуверени. Друга отличителна черта за тях е, че нямат високо самочувствие. Много често изпитват страх и изпадат в гневни състояния, дори агресивни. Въпреки това те са доста иновативни и креативни като натури. Препоръчително е да медитират и да изпълняват редовно йога упражнения. Те са склонни към вредни пороци като употреба на алкохол и цигари.

Аюрведа

Питта-капха

Това е двойна комбинация, която основно се свързва с успеха. Хората, които я носят, се реализират изключително добре в живота. За тях е известно, че са волеви, борбени, отстояват своите цели и следват мечтите си. Този тип носи спокойствие в себе си и достатъчно добра издръжливост, за да не се прегъват пред трудностите.

Питта-капха е синоним на стабилност, добър апетит и бистър ум. Недостатък обаче е мудността, с която понякога изпълняват своите задачи. Понякога тези хора трябва да бъдат стимулирани отвън, за да включат своята целеустременост. Но пък са пример за изключителна устойчивост при кризи. Друго специфично при тях е стабилността, която притежават.

Вата-капха

Колебливост и склонност към полюсни състояние е характерно за третия вид двоен конституционен тип. В един ден тези хора може да са спокойни, тихи и мълчаливи, докато в друг да имат желание от много хора около себе си и шумни компании. Все пак те са дружелюбни и доста комуникативни.

По отношение на храненето също са различни – ту с голям апетит, ту без желание да се ядат. Визуално се отличават с добра фигура и стройна осанка. На пръв поглед обаче внушават недостъпност и студенина. Според Аюрведа за притежаващите типа Вата-капха е добре да консумират топли и пикантни храни, които ускоряват метаболизма.

Аюрведа

Пракрити

Всеки човек още с раждането си притежава уникална комбинация от основните доши. В Аюрведа тя се нарича “пракрити”. В превод това означава природа, т.е. индивидуалните характеристики на човек. Когато се наруши обаче първичният баланс, това може да е причината за поява на болестни състояния. Постигането на хармония е възможно с възстановяване на първоначалното съотношение на енергиите в нас. Придържането към здравословен начин на живот, постигането на  мир със себе си и с външния свят, са най-доброто за всеки един от нас.

Снимки: Аюрведа Банско

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *