FB PIXEL

Храни, които подобряват имунитета според Аюрведа

21.11.2022

Динамиката в съвременния начин на живот и вредните навици изискват да се стремим към консумацията на храни, които подобряват имунитета според Аюрведа. В противен случай можем сериозно да влошим здравословното си състояние.

Причината е, че имунитетът спада и защитните сили на организма трудно се справят с предизвикателства като вируси, инфекции и други респираторни заболявания. За да се предпазим от тях, е необходимо да придържаме към природосъобразен начин на живот. Това означава да се храним здравословно, да поддържаме добра двигателна активност, да сме в мир със себе си и заобикалящия ни свят.

Аюрведа

Хармонията е постижима с помощта на практиките и съветите на  Аюрведа. Индийската медицина обяснява имунитета като сила на нашето тяло да се пребориш със заболяванията и вредните външни влияния. Укрепването на организма е възможно, чрез правилен хранителен режим, лечебна гимнастика, детоксикация от вредните токсини, медитация, спазване на рутини и още достъпни терапии, за да съхраним и повишим своя имунитет.

Характеристика на храните, които подобряват имунитета

Храната е от съществено значение за здравето и правилното функциониране на организма. Според Аюрведа човек е нужно да поддържа храносмилателния огън. Така нареченият в индийската медицина агни има отношение към храносмилателната система, обмяната на веществата и правилното функциониране на метаболизма в човешкия организъм.

Храната е част от лечебния процес, според древната философия за живота. Индийската кухня не е случайно, че е сред най-богатите на вкусове и аромати. Аюрведа проповядва, че са важни видът, начинът на приготвяне и консумацията на храната. Добрата енергия идва от екологично чистите продукти, от лечебната сила на билките и подправките и тяхното съобразяване с индивидуалните особености на човек.

Аюрведа храни

Подправките нямат за цел само да овкусяват ястията. Те могат да стимулират обмяната на веществата, да стимулират функциите на органите и да помагат да се усвояват по-лесно полезните вещества от консумираните продукти.

Специфичните билки, които са традиционни за индийската трапеза,   въздействат положително на храносмилателната система, помагат за детоксикация и дават нужната енергия на организма.

Някой от най-разпространените билки в индийската кухня са куркумата, кориандърът, джинджифилът, канелата, черният пипер, индийското орехче, карамфилът и много други. Чрез тях се балансират енергиите у човека и помагат да се възстанови балансът в организма.

Полезните храни за силен имунитет

Пресните плодове и зеленчуци са мощен стимулант на обмяната на веществата. Чрез тях човек си набавя необходимите му витамини и минерали, които засилват неговия имунитет. Те помагат на тялото по-лесно да преодолява заплахите от вирусните и другите видове заболявания.

Едни от най-полезните свежи продукти са сочните плодове като манго, круши, сливи, ананас, праскови, според Аюрведа. Освен че са богати на много витамини, те съдържат достатъчно фибри за пречистване на червата.

Аюрведа храни

Антиоксиданти са червените плодове, които са мощно средство срещу вирусните заболявания.

Нито една хранителна група обаче не бива да отсъства от дневното меню. Аюрведа вярва, че индивидуалните характеристики на човек и съотношението при него на трите Доши – Питта, Вата, и Кафа, определят кои са подходящите храни за него.

Витамини и минерали

Добрият имунитет е пряко зависим от наличието на витамини и минерали в нашия организъм. Едни от най-нужните витамини за поддържане на здравето са витамините С, D и В12. Подобен е ефектът и от наличието на минералите желязо, калций и магнезий. Те доказано стимулират метаболизма и помагат да не се трупа от т.нар. лош холестерол.

Основни вкусове според  Аюрведа

Индийските лечители твърдят, че основните вкусове са шест. Това са солено, кисело, сладко, горчиво, стипчиво и лютиво. При преобладаване на всяка от основните Доши за всеки са подходящи някои от тях. Например, при Вата това са вкусовете сладко, кисело и солено. Кафа предполага консумация на горчиво, стипчиво и лютиво, а Питта – горчиво, сладко и стипчиво.

Аюрведа храни

Хранителни добавки

Хранителните добавки също са основно средство за набавяне на необходимите вещества, за да е стабилен имунитета на човек. Най-важно е те да бъдат консултирани с медицинско лице и да са с легитимен и ясен произход.

Снимки: Аюрведа Банско

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *