FB PIXEL

Как Аюрведата може да помогне при разширени вени?

27.02.2023

Как Аюрведата може да помогне при разширени вени?

Какво представляват разширените вени?

Разширените вени са заболяване на вените, което се дължи на тяхното разширяване, удължаване и извиване. Най-често болестта засяга долните крайници на хората.

Според медицинските статистики, разширените вени са доста разпространено заболяване. Най-вече се среща в държавите от Западна Европа и Северна Америка.

В България от разширени вени страдат между 30 и 40 процента от населението. Установено е, че по-засегнати са жените, отколкото мъжете. 

Видове разширени вени

Разширените видове са няколко основни вида. Техните различия се определят от степента и от мястото на повредата на съдовете по тялото.

Телеангиектазии 

Това е един от основните видове разширени вени, който се характеризира с паякообразни вени. Тяхна особеност е червеният до виолетово-син цвят и размери от около 1 мм.

Обикновено се забелязва в областта на краката, най-вече между глезена и коляното на човек. Много от засегнатите жени получават подобна увреда по време на своята бременност. 

Венектазии

Този вид разширени вени са най-вече сини на цвят. Техният размер може да достигне от 1 до 2 мм.

Как Аюрведата може да помогне при разширени вени?

Ретикуларни вени 

Хората с наднормено тегло и слаба физическа активност са най-предразположени към този вид усложнения на вените.

Те могат да са с размери от 2 мм до 4 мм и да изглеждат като нагъната мрежа по повърхността на кожата на долните крайници. 

Варикозни вени 

Това заболяване  на разширените вени е с най-големи размери, тъй като деформираните съдове може да надминат 4 мм в диаметър.

Обикновено са големи и извити на вид. Естетически не изглеждат добре, може и да са болезнени.   

Причини и симптоми на разширените вени

Сред факторите, които водят до поява на разширени вени, са възпалителни процеси. Вследствие на тях се появява увреда на вените. Тя е свързана с платната на клапите, които се намират по хода на на кръвта на самите вени.

Тяхната функция е да пречат на кръвния поток да се връща назад. Когато клапата е претърпяла промени, то започва да се отчита повишено венозно налягане. Именно то предизвиква разширяване на венозната стена и почвата на един от различните видове на заболяването. 

Симптоматиката при появата на разширени вени може да доведе до видими и невидими промени. Обикновено първите се проявяват с промени по кожата на долните крайници, която променя цвета си от сино, през виолетово до червено с характерна паякообразна мрежа. Понякога това е съпътствано с дерматит и промяна на пигментацията. 

Наред с видимите обаче са налице и невидими промени, свързани с появата на разширени вени по долните крайници. Обикновено те се проявяват с болка, тежест, дискомфорт, отоци, мускулни спазми и крампи.

Това са най-често срещаните оплаквания, въпреки че субективните усещания са специфични за всеки, който е засегнат от разширените вени на краката. 

Как Аюрведата може да помогне при разширени вени?

Рискови фактори за разширяване на венозните съдове

В традиционната медицина са описани няколко основни фактори, които са приети като рискови и могат да се проявят за появата на заболяването разширени вени. Най-често това е възрастта на пациента. Смята се, че с напредване на годините, човек става по-податлив на проблеми с вените. 

Друг съществен фактор за подобно състояние е наследствеността. Установено е, че има пряка зависимост и предразположеност към появата на разширени вени, ако някои от родителите е имал подобни проблеми. 

Наднорменото тегло също не бива да бъде подценявано, тъй като с увеличаване на килограмите, нараства и рискът от разширени вени. 

Доказано е още, че жените в средна и напреднала възраст са по-податливи от подобно състояние, отколкото мъжете. 

Сред рисковите фактори попадат още начинът на живот. Липсата на достатъчно добра физическа активност, продължителното стоене на едно място са предпоставка за появата на болестта. 

Бременността, тютюнопушенето и високото кръвно налягане са сред водещите причини, както и носенето на неподходящи обувки и дрехи. 

Може ли Аюрведа да помогне при разширени вени?

Разширените вени се лекуват по консервативни и алтернативни методи.

Класическата медицина третира подобно състояние основно с помощта на медикаменти. Тяхната цел е да обезболяват и да укрепват венозните стени. Наред с лекарствата се препоръчват различни кремове и мехлеми, както и набор от хранителни добавки за лечение на разширени вени. 

Друг класически метод за за лечение на разширени вени е носенето на подходящи чорапи или ластични бинтове, които са достатъчно еластични. Подобен тип терапия обаче има най-вече облекчаващ ефект. Затова консервативната медицина често прибягва до оперативна интервенция на пациента, ако проблемът  с разширените вени е сериозен. 

Съвременните технологични методи дават възможност за извършване на инвазивно и неинвазивно лечение. То се постига с използването на лазерни апарати или като се прилагат така наречените склеротерапия, радиофреквентна аблация или минифлебектомия. 

Как Аюрведата може да помогне при разширени вени?

Алтернативните методи за лечение на разширените вени включват комплекс от природосъобразни терапии.

С помощта на Аюрведа здравословният проблем се повлиява добре от масажи с натурални олиа на растителна основа. Индийската медицина се стреми към постигане на добро общо състояние на човек и откриване на първопричината за наличие на здравословен проблем. 

Препоръчителна е подходяща диета на основата на повече свежи плодове и зеленчуци, рибни продукти, ядки, млечни продукти и бобови растения. По този начин при наличие на наднормено тегло, лош холестерол или проблеми с метаболизма, се цели постигане на необходимия ефект върху организма. 

Аюрведа използва изцяло натурални продукти като билки и подправки за разширени вени, а и се препоръчва практикуване на лечебна гимнастика.

Разширените вени се повлияват отлично с изпълняване на асани от йогата, тренировки по пилатес, както и водни процедури. Редовното плуване е вариант за поддържане на здрав организъм, раздвижване на всички мускулни групи и баланс на физическото, психическо и емоционално състояние на човек. 

Често задавани въпроси

Как се диагностицира наличието на разширени вени?

Освен видимите симптоми от разширени вени, може да има и скрити оплаквания. Затова е задължително да се посети лекар-специалист. Той е компетентен след медицински преглед и назначаване на специализирани изследвания да оцени щетите по вените и тяхното общо състояние. 

Най-често се извършва обстоен преглед в медицинско заведение с доплеров апарат. С негова помощ квалифицираният съдов специалист поставя диагноза и назначава необходимото лечение. 

Кое е най-важното, което трябва да се знае за лечението на разширените вени?

Успешното лечение зависи от правилната и навременно поставена диагноза от специалист. Това може да предотврати хроничност и усложняване на здравословния проблем. Ето защо дори първите симптоми за дискомфорт в крайниците не бива да се подценяват и да се отлага консултацията с квалифициран лекар. 

Съвременната медицина разполага с прецизна апаратура, която с помощта на ултразвуковата диагностика да оцени щетите по съдовете. Едва след подобна консултация се предприема най-адекватното лечение. В повечето случаи то е комплексен подход, който изисква комбинация от процедури и терапии за по-добър начин на живот и тонус. 

Самолечението е абсолютно недопустимо. Освен това всеки пациент има характерни особености, така че индивидуалният подход е задължителен. Понякога съпътстващи заболявания може да са допълнителен фактор или да имат огромно значение на избора за лечение на разширените вени.   

Защо не бива да се подценява наличието на разширени вени?

Освен че подобно състояние води до естетически проблеми, то може да влоши качеството на живот на потърпевшия. Съвремените минимално инвазивни методи дават изключително добри резултати, което изисква единствено отговорно и навременно установяване на проблема. 

Така наречените безкръвни методи са най-новата възможна класическа интервенция за лечение на разширените вени. Те обаче не изключват всички останали алтернативни методи, които като цяло подобряват начина на живот и помагат за преодоляване на неприятните симптоми. Тъй като жените по-често страдат от разширени вени, навременното им лечение спестява неприятните следи и белези по долните крайници.   

Снимки: https://pixabay.com/

{
“@context”: “https://schema.org”,
“@type”: “FAQPage”,
“mainEntity”: [{
“@type”: “Question”,
“name”: “Как се диагностицира наличието на разширени вени?”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “Освен видимите симптоми от разширени вени, може да има и скрити оплаквания. Затова е задължително да се посети лекар-специалист. Той е компетентен след медицински преглед и назначаване на специализирани изследвания да оцени щетите по вените и тяхното общо състояние. ”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “Кое е най-важното, което трябва да се знае за лечението на разширените вени?”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “Успешното лечение зависи от правилната и навременно поставена диагноза от специалист. Това може да предотврати хроничност и усложняване на здравословния проблем. Ето защо дори първите симптоми за дискомфорт в крайниците не бива да се подценяват и да се отлага консултацията с квалифициран лекар. ”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “Защо не бива да се подценява наличието на разширени вени?”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “Освен че подобно състояние води до естетически проблеми, то може да влоши качеството на живот на потърпевшия. Съвремените минимално инвазивни методи дават изключително добри резултати, което изисква единствено отговорно и навременно установяване на проблема. ”
}
}]
}

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *