FB PIXEL

Защо заболяването глаукома е крадецът на зрение?

13.03.2023

„Крадецът на зрение“ – така наричат ​​глаукомата офталмолозите по света. 

Развивайки се почти безсимптомно, тази коварна болест бавно, но сигурно води до слепота. Според статистиката именно глаукома е причината  повече от 5 милиона души да не могат да се радват на светлината и красотата на заобикалящия ги свят. 

Въпреки това не трябва да се губи надежда. Специалистите офталмолози уверяват, че е възможно да се спре развитието на глаукома и да се подобрят шансовете за запазване на зрението.

Съществува мнение, че глаукомата е съдбата на възрастните хора. Въпреки че това заболяване най-често се диагностицира при тези, които са преминали границата от 50 години, болестта глаукома не щади и по-младите пациенти. 

Както показва практиката, рядко, но все пак това заболяване се среща при деца (вродена глаукома) и юноши (ювенилна глаукома). Причина за развитието на глаукомата е повишеното очно налягане. Стресът върху очите, наследствеността, хипертонията, диабетът и ендокринните заболявания също могат да провокират заболяването.

Сред проявите на глаукома е замъглено зрение, “мухи” в областта на зрителното поле, мъгла и ирисцентни кръгове пред очите. Такива оплаквания трябва да ви послужат като сигнал, че нещо се случва с очите ви, и да ви накарат да  посетите лекар. Но основното коварство на глаукомата е, че се развива почти безсимптомно.

Защо заболяването глаукома е крадецът на зрение?

Как да предотвратим загубата на зрение? 

Лечението на глаукома започва с намаляване на на вътреочното налягане, възстановяване и поддържане на тъканта на зрителния нерв с помощта на капки – за известно време те могат да забавят прогресията на заболяването. 

Ако вашето вътреочно налягане не може да се намали с помощта на консервативна лекарствена терапия, е необходимо да се премине към хирургични методи

Съвременните технологии в областта на офталмологията осигуряват намаляване и нормализиране на вътреочното налягане и спомагат за запазване на зрението.

Грижата за зрението е наша пряка отговорност. И е важно да запомните, че всеки проблем е по-лесен за отстраняване в началния етап. Ето защо, ако забележите дори незначителни нарушения: дискомфорт, болка или намалена зрителна острота, побързайте да отидете на офталмолог. 

Навременната помощ от квалифицирани специалисти е ключът към най-добрия резултат от лечението.

Какво представлява глаукомата? 

Глаукомата е група от офталмологични заболявания, при които е нарушено изтичането на вътреочна течност от окото

Водната течност играе важна роля за нормалното функциониране на очите. Тя изпълва предната камера на окото, спомага за подхранване на лещата и роговицата и премахва токсичните метаболитни продукти от окото.

Основният симптом на глаукомата  в ранните стадии е повишаване на вътреочното налягане. Без ефективно лечение изтичането на водниста течност е нарушено и вътреочното налягане се повишава, което води до оклузия, увреждане на зрителния нерв и ретината.

Защо заболяването глаукома е крадецът на зрение?

Видове глаукома

Глаукомата бива вродена и придобита

Вродената се среща при деца и е патология на новородените. 

Придобитата се дели на първична и вторична глаукома. 

Първична придобита глаукома

Първичната  форма на придобитата глаукома  възниква като първично заболяване.

 • Глаукомата с отворен ъгъл е най-честата форма на патология, при която изтичането на вътреочна течност през филтриращия отворен ъгъл на вътреочната камера е нарушено.
 • Закритоъгълната глаукома е форма на заболяването с пълно затваряне на ръба за изтичане на вътреочна течност.
 • Пигментна глаукома – върху ириса на окото се отлага пигмент, който затваря ъгъла за изтичане на вътреочна течност.
 • Нормотензионната глаукома е вид патология, при която настъпва увреждане на нервите без повишаване на вътреочното налягане.

Вторична придобита глаукома

Вторичната форма на придобитата глаукома възниква поради други заболявания.

 • Възпалителната глаукома е патология, която възниква в резултат на възпалителни процеси в съдовата система на окото.
 • Факогенната глаукома е патология, която възниква поради промяна във формата, изместване или нарушаване на целостта на лещата.
 • Неоваскуларната глаукома възниква поради избиване на кръвоносните съдове от ириса в ъгъла за изтичане на вътреочна течност.
 • Псевдоексфолиативна глаукома  е резултат от отлагания под формата на люспи по периметъра на задната част на роговицата, върху ириса и предната част на окото, които блокират изтичането на вътреочна течност.
 • Следоперативната глаукома се проявява като постоперативно усложнение при лечението на катаракта.
 • Травматичната глаукома е резултат от нараняване на окото.
 • Дистрофичната глаукома е заболяване, свързано с дистрофия (тъканна смърт) на ретината, синдром на Fuchs и други процеси.
 • Неопластичната глаукома е вид патология, при която туморът расте и блокира ъгъла за изтичане на вътреочната течност.
 • Иридокорнеалният ендотелен синдром е най-редкият вид заболяване, при което клетките от роговицата растат във филтриращия канал на предната камера на окото.

Защо заболяването глаукома е крадецът на зрение?

Какви са симптомите при глаукома?

Болестта може да се развива дълго без симптоми години наред

Първите явни признаци на глаукома се появяват в последните етапи на заболяването. Именно затова да се преминава на профилактичен преглед един път в годината. Това особено се отнася за възрастните хора.

Основните симптоми на глаукома са:

 • Често главоболие и мигрена в сутрешните часове;
 • Разноцветни кръгове пред очите и преливащи се очертания около предметите;
 • Постепенно намаляване на зрението;
 • Болка вътре в очите;
 • Виене на свят;
 • Лоша адаптация на зрението от светло към тъмно и др.

Какви са причините за възникване на глаукома?

За съжаление, съвременната наука до сега не е открила точните причини за възникване на глаукома.

Глаукома при деца възниква в резултат от някои неблагоприятни фактори на вътрешноутробното развитие, като отравяне с химически вещества. Причини могат да бъдат радиоактивно отравяне и вътрешноутробни инфекции като паротит, краснухи и токсоплазмоза.

Статистически е доказано, че вторичната глаукома възниква по-често при възрастните хора. 

Сред рисковите фактори за възникване на вторичната глаукома са:

 • Наследствен фактор (ако в семейството някой вече е  страдал от глаукома).
 • Възраст от 35 години нагоре;
 • Захарен диабет;
 • Хипертония или хипотония;
 • Атеросклероза и др.

Защо заболяването глаукома е крадецът на зрение?

Диагностика и лечение на глаукома

За своевременната диагностика на тази патология е необходимо да се извърши комплексно изследване на очите. Хората над 35 години и пациентите с рискови фактори е добре да се изследват веднъж  годишно.

Лечение на глаукома се провежда с три основни метода: консервативен,

лазерен и хирургичен.

Консервативният метод се прилага при ранни стадии на глаукома. В другите случаи се прибягва до ниско травматичната лазерна или хирургическа интервенции.

Аюрведично лечение на глаукома

Аюрведа е известна със своята мъдрост за лечение на телесни заболявания по най-естествения и ефективен начин. Може да се каже, че Аюрведа има лек за всяка болест,  а това се отнася и за глаукомата. 

Има много билки и терапии, които помагат за облекчаване на болката в окото, намаляване на зачервяването, дрениране на отложената течност, подобряване на зрението и т.н.

Според Аюрведа всеки проблем е причинен от нарушаване на баланса в дошите. В този аспект нарушаването на Кафа доша може да доведе до глаукома.

По-долу разказваме повече за билките, които Аюрведа използва за лечение на глаукома.

Пунарнава (Boerhavia diffusa)

Пунарнава е една от водещите билки, използвани за лечение на това заболяване. Тя има диуретични свойства, които помагат за контролиране на заболяването чрез източване на излишната течност от очите. 

Освен това предотвратява увреждането на зрителния нерв и намалява вътреочното налягане.

Трифала 

Трифала е друга билка, използвана в Аюрведа за лечение на този проблем. Обикновено се използва като вода за очи

Освен това, трифала намалява вътреочното налягане и предотвратява загубата на зрение. Билката притежава и противовъзпалителни свойства, които предпазват от увреждане на зрителния нерв.

Амла (Phyllanthus emblica)

Това също е една полезна билка, която управлява и лекува глаукома. Съдържа витамин С и има антиоксидантни свойства, защитаващи очната тъкан, зрителния нерв и ретината.

Аюрведа е един от най-ефективните начини за лечение на глаукома. Въпреки това, винаги е препоръчително да се консултирате с аюрведичен специалист преди да прибегнете към използването на някоя от тези билки. 

Ако наред с аюрведичното лечение направите някои промени в начина си на живот и наблегнете на подходящите упражнения, ще си помогнете за по-бързо постигане на желаните резултати.

Защо заболяването глаукома е крадецът на зрение?

Профилактика на заболяването

В допълнение към редовната профилактика и навременното лечение, за предотвратяване от заболяванията на очите е необходимо да се спазват  общите правила за хигиена на органите на зрението:

 • Ежедневно да се прави специална гимнастика за очи;
 • Да не се преуморяват очите;
 • Да се правят кратки, но чести почивки за отмора на очите по време на работа;
 • Да се ограничи до минимум времето, прекарано пред компютър, телевизор и други екрани;
 • Извършване на масаж на очите, очните ябълки и веждите;
 • 7-9 часа сън;
 • Правилно хранене;
 • Ежедневно физическо натоварване – ходене пеша, колоездене, гимнастика и пр.

Заключение

Глаукомата е коварно заболяване, което се среща по-често при хората в напреднала възраст. Въпреки това болестта не щади и по-младите пациенти – деца и юноши. Тогава става дума за вродена глаукома. 

Като причина за болестта се сочи повишеното очно налягане, което може да е провокирано от  наследствени фактори, хипертония, диабет, ендокринни заболявания и пр. 

Симптоми като замъглено зрение, прехвърчане на „мухи“ в зрителното поле или преливащи се кръгове пред очите са сигнал, че нещо се случва със зрението ви и трябва да потърсите лекар. Но трябва да знаете, че болестта обикновено протича безсимптомно и ако вече усещате първите й признаци, значи , че тя е започнала отдавна. 

Освен към конвенционалната медицина, може да прибегнете и до методите на Аюрведа, за да стопирате или поне да забавите процеса на развитие на глаукома.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *