FB PIXEL

Как да подобрим денталното си здраве с Аюрведа?

20.08.2019

Устната кухина като “диагностичен център” на тялото

Аюрведа обръща особено внимание на устната кухина. Не само като грижа за здрави зъби и венци, но и като “диагностичен център” на тялото. Според езика – размер, дебелина, сухота, влажност, цвят, отпечатък по ръбовете от зъби, полепи, набразденост и т.н., квалифицираният аюрведа лекар разпознава като на карта не само каква е Дошата на човека, но и енергийните дисбаланси в тялото, съответно здравните проблеми, настъпили при различните органи и системи на организма. 

Зъбните заболявания насочват към дисбалансирана Вата Доша, а като цяло за устната кухина отговаря Кафа Дошата. Възпаленията в повечето случаи са свързани с нарушена Пита Доша. Всичко това има редица признаци в устната кухина, по които Аюрведа открива нарушените баланси в организма, които трябва да се възстановят, за да заработи той отново в оптимални параметри и да отпаднат причините за болестите.

Тази важна за Аюрведа роля на устната кухина обяснява изключително подробните й изследвания, разкриването на заболяванията й, причините, съответно ефективното им лечение, още  от дълбоката древност. От хиляди години Аюрведа има стройна система от средства и методи за лечение на проблемите с устата – от лошия дъх до болестите по зъбите и венците: кариеси, абцеси, саморазяждане, пулпити, фистули, гингивит, зъбен камък и т.н. 

Сред лечебните й средства има както спешно обезболяващи, така и с по-дълготрайно приложение и ефект за заздравяването на зъбите и венците. Същевременно  – това е основен принцип принцип на Аюрведа за всички заболявания, се залага на избягването на болестите чрез поддържането на хигиена, като аюрведите имат за това цяла система. И всъщност хигиената е най-добрият отговор на въпроса  Как да подобрим денталното си здраве с Аюрведа?

Хигиена в човешката уста

Аюрведа хигиената на устата

Всеки е наясно, че хигиената на устата е свързана с редовно почистване на зъбите, венците, езика. Въпросът е как и с какво да е почистването, за да е максимално ефективно. Рецептите на Аюрведа, описани в трактати от древността, са от хилядолетия, те са преминали много дълъг проверовъчен тест на времето. В тях няма нищо синтетично, няма странични ефекти, не убиват естествената и полезна миклофлора в човешкото тяло, могат да се използват и от възрастни, и от деца. 

Разбира се, на този принцип са и аюрведичните пасти за зъби – те са подбрани растителни екстракти, естествени минерали, съчетани с етерични масла на базата на растителния глицерин. Използва се и калций, фино стрит за  абразив

Действието на тези пасти е противовъзпалително и антисептично и те до голяма степен дават отговор на въпроса Как да подобрим денталното си здраве с Аюрведа? Много използвана е пастата за зъби NIM, в която листният екстракт от растението се съчетава с други билки. Ако човек я използва, тя надеждно го предпазва от дентални проблеми. 

Ако обаче хигиената му не е била добра и той е получил заболявания в устната кухина, може да използва тази паста за премахване на проблемите. Пастата за зъби NIM спира кървенето от венците, при пародонтоза се намалява клатенето на зъбите, укрепва се емайлът, премахват се плаките. 

Пастата също така допринася за спиране на инфекците на венците, заздравяване на поразените меки тъкани, укрепва корените на зъбите. Клончета на ним пък се използват за зъбни четки, които масажират венците и почистват зъбите.

Друга зъбна паста на Аюрведа е BASIL – извлек от босилек, който с антибактериално си действие е добра дезинфекция, също така укрепва зъбните корени, заздравява раните в устата. 

CLOVE е предназначена за чувствителни зъби, има аналгетичен ефект и е полезна при кариес, пародонтит, стоматит. Включеното масло от карамфил противодейства на кариеса, действа антисептично и противовъзпалително, освежава дъха. Пастата за зъби пак, наречена Червена, полира зъбите, укрепва емайла, предотвратява зъбния камък, пресича възпаленията в устната кухина. Има и редица други, като Аюрведа препоръчва пастите за зъби да се редуват.

Особено важно за Аюрведа е почистването на езика, който е  порест и “събира” милиони микроби, слуз, храна. Това е благоприятна среда за развиване на разнообразни микрооргани, които могат да станат причина а възпаления. Затова е практика в Аюрведа езикът да се почиства след всяко хранене, като се използва специален чистач от мед, злато или сребро. Изборът им е защото се стерилизират лесно, а освен това имат антибактериален ефект. Почистването става в определен ред. 

Първоначално се прави жабуркане с вода, след това с олио, като целта е хидратиране, смазване и обеззаразяване на устата. Жабуркането с олио е със силно очистващо действие – няма  микроби, оцеляващи в олио. То може да бъде зехтин, шарлан, студено пресовано от сусам. Методът е много ефикасен срещу ранички в устата, също и афти. 

Дентални проблеми и причини

Кои са най-честите дентални проблеми и причините за тях

За да се говори за денталното здраве, трябва да се очертаят кои са най-честите заболявания в устната кухина и кои причини довеждат до тях. Най-честите са кариес, пародонтит, стоматит. При кариес зъбът корозира, в него се получава кухина, ако не се вземат мерки, разяждането продължава в дълбочина и може да се стигне до изваждането на зъба. Това заболяване се предизвиква от бактерии. 

В устата има много микроорганизми, които могат да  надхвърлят милион само до 2-3 часа след като зъбите са щателно измити. Бактериите се прикрепят към зъбите и разрушават емайла, след това увреждането на тъканта продължава в дълбочина. Процесът може да продължи години, има няколко стадия – първично нарушаване на емайла, повърхностен, среден и дълбок кариес. С развитието на заболяването започва да се чувства болка от топла или студена храна, или напитки, както и от сладко.

С развитието на пародонтита се наблюдава кървене при миене на зъбите, подуване е зачервяване на венците, болка при дъвчене или почукване по зъба, лош вкус и дъх в устата, загуба на поддържаща кост около зъба, разместване и оголване на зъбите, гноящи венци. Това е възпаление на тъканите около зъба, които го поддържат стабилен – венци, костта около зъба, съединителна тъкан. Причината е зъбният камък и плаката, които се натрупват между повърхността на зъба и венечния ръб. 

Плаката е от непочистена добре храна, която с времето се е минерализирала и силно втвърдила. В нея има микроорганизми, които отделят токсини и предизвикват възпаленията. С времето започва разграждане на тъканите. На практика венецът се отдръпва от зъба и отваря ниши за нови бактерии, което води до по-нататъшни усложнения.

Стоматитът е възпаление в устната кухина, предизвикано от различни инфекции. Най-често се предизвиква от наранявания, но може да е и от алергични реакции към храна да речем, или липса на витамини и минерали, особено В витамините. Симптомите на стоматита варират според причинителите. 

При афтозния се получават ранички по венците, бузите, езика, вътрешната страна на устните. Язвите може да са единични, може и да са групирани в дадена част на устната кухина. Херпесният е инфекция по принцип при малките деца, при което се повишава температурата, чувства се слабост, лимфните възли се увеличават, устата се обрива от вътрешната страна.

Аюрведа лечение на дентални проблеми

Аюрведа лечението на денталните проблеми

Аюрведа има многобройни средства и начини да лекува различните дентални проблеми. Всички не могат да се изброят, но принципно могат да се посочат някои от основните, които насочват към традиционни лечебни средства на Аюрведа

Често причина за денталните заболявания е липсата на цинк, магнезий и калций, магнезий и цинк. В този случай много ефикасно е да се използва Chyavanprash. Този препарат, известен от древността, е конфитюр с 49 природни съставки – стрити на прах плодове, билки, морски черупки на прах

Chyavanprash възстановява зъбния емайл и укрепва венците. Прилага се при  гингивит, пародонтоза, стоматит в продължение от месец до 3 месеца. Дозата за възрастни е до 3 пъти дневно по лъжичка, за децата – една трета от лъжичката, приемано сутрин. Този препарат обаче има и противопоказания, така че приемът му, както и за всяко лечебно средство, трябва да се консултира с лекаря.

При тънък емайл и недостиг на калций е полезно да се дъвче сусам, а като стане на каша, с нея да се “разтрият” зъбите и венците. Постига се фино почистване на зъбите, венците се стимулират. Благоприятен е и масажът с масло от сусам, ако има дисбаланс на Пита, се заменя с кокосово масло.

При инфекции в устната кухина е полезно  маслото, получено от чаено дърво. С няколко капки върху четката зъбите и езикът се мият внимателно. При възпалени венци за плакнене се използват няколко капки от маслото в топла вода. Ароматът на маслото пък помага срещу лош дъх. При възпаления в устата е ефективен и трифалният прах, който се смесва с гхи до получаването на каша. С нея се разтриват венците и зъбите, след което се оставя да действа двадесетина минути. Действа противовъзпаително и същевременно доставя важни витамини и минерали на венците и зъбите

Срещу възпаленията Аюрведа има и много препарати, които съдържат ашваганда, куркума, гугул, маргоза и др. При кариес със силен лечебен ефикт е  Mahayogaradzh Guggul, а също и Yogaradzh Guggul. Два пъти дневно се вземат по две таблетки около половин час след хранене, курсът продължава два или три месеца. 

Гугул и куркума са полезни за компрес и при слаби венци, имат антисептичен и противовъзпалителен ефект. Смесват се на каша, може да се прибавят и няколко капки масло, получено от чаено дърво и се нанасят върху ленти от естествени тъкани. Прикрепват се на венците за около половин час и се изплаква с топла вода. За компрес може да се използват и листа или сок от алое.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *