FB PIXEL

Как Аюрведа третира еректилната дисфункция?

23.08.2019

Възможността за ерекция – показател за цялостното състояние на организма

Еректилната дисфункция e невъзможност на мъжа да получи ерекция. Ако се случва рядко, а обикновено половият акт е пълноценен, няма място за притеснения, защото съществуват редица моментни физически и психически състояния, които могат да окажат влияние върху мъжката полова възбудимост и да доведат до инцидентна сексуална “немощ”. Ако обаче случаите зачестят, трябва да се направи консулт с лекаря за еректилна дисфункция.  

Крайната фаза при развитието на този проблем е импотентността – постоянна и пълна невъзможност за ерекция, независимо от обстоятелствата. Разликата между еректилна дисфункция и импотентността е тънка и затова в много от медицинските източници двете се отъждествяват.

По принцип невъзможността за ерекция се появява, след като мъжете навършат 40-50 години и честотата се увеличава в следващите възрастови граници. Днес обаче все по-често се среща и при по-млади мъже. Освен че може да доведе до криза в отношенията с партньорката, това заболяване сериозно накърнява самочувствието на мъжа, води до самоупрекване, тревожност, депресивни състояния. Всичко това се отразява на цялостното му поведение, обърква личния му живот, пречи на реализацията му в професионален и социален план. 

Причини за еректилна дисфункция

Как Аюрведа третира еректилната дисфункция?

Лечението е комплексно и може да се отнася към различни органи и системи в организма. Така че за да се коментират лечебните средства и методи на Аюрведа при еректилна дисфункция, е добре първо да се очертае мястото на това заболяване в понятията на аюрведите. Те още в древността са отделили в медицината си сексуалността и репродуктивните способности в специално направление – Врушя чикитса.  Така хилядолетният опит в тази област е довел до пълно проучване на болестите /както при мъжете, така и при жените/, които нарушават сексуалността, съответно репродукцията, и са намерени ефикасни  средства и начини за лечение. 

За Аюрведа доброто репродуктивно здраве /съответно пълноценната сексуална активност както при мъжете, така и при жените/ влияе на енергийните нива в тялото. Тя е свързана с нервната тъкан, като същевременно сексуалната енергия може да активира творчеството, влияейки благотворно на умствената и духовна дейност. Така се повишава общата жизнена енергия. 

Обяснението е, че за Аюрведа организмът е единство на трите нива, които са свързани и си влияят взаимно – физика, психика, съзнание. Така при търсенето на причините за еректилната дисфункция и другите подобни проблеми за репродуктивността, аюрведите се насочват към физическото, духовното и умствено начало.

Причини за еректилната дисфункция

За Аюрведа причините за еректилната дисфункция са три вида: анатомични, психологични и мисловни. Както вече споменахме, тези три нива са взаимнозависими и затова причинете обикновено са комплексни. 

Физическите може да са заболявания на пениса или простатата, или различни полови болести; проблеми с черния дроб, сърцето и кръвоносните съдове /втвърдяването на члена е от приток на кръв/; хормони или гръбначни нарушения, прекаран мозъчен инсулт, ракови заболявания и др. 

А в основата на физическите заболявания обикновено са проблемите с храносмилането и обмяната на веществата. Тук трябва да се добави употребата на алкохол или на различни медикаменти като да речем антидепресанти, тютонопушене.

На емоционално ниво причината може да е общ висок стрес, особено в днешното напрегнато съвремие: финансови проблеми, несигурност в работата или пък психическо претоварване с много и отговорни задачи, прекалена отдаденост в следването на кариера и т.н. Също така причина може да е ниската самооценка на мъжа и страхът “от провал” или депресивни състояния, ако вече е имало неуспешни опити за секс. Причината може да е и в недобра комуникация между партньорите. 

Всичко това разбира се е свързано и с мисленето, което може да блокира сексуалните импулси. Като цяло Аюрведа свързва еректилната дисфункция с разстройство на Вата Дошата – енергията на движението, която в организма контролира нервните импулси, мускулните функции, кръвообръщението и др.

Хранителна диета при еректилна дисфункция

Хранителната диета на Аюрведа за лечение на еректилната дисфункция

Когато се отговаря на въпроса Как Аюрведа третира еректилната дисфункция не може да не се посочи хранителната диета. Храненето е неразделна част от Аюрведа лечението на болестите наред с процедурите за пречистване от токсини и приема на билки, подправки, хранителни добавки, масла от природата за обливане и масажи, /в определени случаи  и за вътрешен прием/, йога практики и медитация.

Както вече беше споменато, причините за еректилната дисфункция може да са различни и обикновено са съчетани нарушения при различни системи в организма. Това в Аюрведа означава, че може да има нарушени баланси и при трите Доши – Вата, Пита, която е за храносмилането и метаболизма, и Кафа, контролираща течностите. 

Затова аюрведа лекарят трябва да извърши диагностика и да определи какви енергийни нарушения са настъпили в баланса на трите Доши. Тогава ще състави цялостен лечебен план, който ще включва и хранителен режим за балансиране на Дошовите отклонения. Този режим може да е насочен към балансиране на различни Доши, но както вече беше посочено, еректилната дисфункция се свързва най-вече с излязла от баланс Вата. Т.е.- диетата трябва да бъде насочена към намаляване на тази енергия. 

Каква точно ще е диетата и общият план зависи от особеностите на пациента, тъй като всеки е уникален организъм. И все пак най-общо може да се каже, че в менюто на мъжете с проблеми с потентността трябва да се включат чесън, лук, млечни продукти, ракообразни, миди,  смокини, ядки, мед. Полезно е и бадемовото мляко, което лесно може да се приготви в домашни условия. 

Десетина почистени бадема се накисват през нощта във вода да попият и да набъбнат. На сутринта бадемите, които трябва да са омекнали на пипане, се изваждат и се изплакват добре под течаща вода. След това се пасират в блендер с чаша топло мляко с прибавяне на лъжичка гхи. Прибавят се също лъжичка захар /нерафинирана/ и по щипка индийско орехче и шафран. Пие се всекидневно. 

Друга вкусна и лечебна рецепта е ябълково пюре /прясно направено/ с по щипка индийско орехче и шафран, подсладено с мед. Добавят се смлян смлян кардамон – на върха на лъжицата и розова вода около десетина капки. Консумира се по половин чаша час и половина-два след хранене. 

Лечебни средства на Аюрведа срещу еректилната дисфункция

Аюрведа има многобройни билки и билкови комбинации за лечение на еректилната дисфункция, за повишаване на сексуалните функции, за подобряване на плодовитостта. Те действат комплексно за решаването на различни здравни проблеми, които могат да доведат до сексуална немощ

Билката Ашваганда например в Индия е популярна с названието „силата на жребеца“ – с нея качеството на спермата се подобрява, освен че повишава потентността, тя усилва и имунитета. Намалява стреса, спомага за нормализиране на хормоналния баланс, на енергийното равновесие, почиства тялото от токсини, влияе благотворно и на физическото, и на психическото здраве.

Друга подходяща билка за лечение на еректилната дисфункция е Шатавари. Тя стабилизира репродуктивността както при мъжете, кака и при жените; подобрява кръвообръщението, действа успокояващо на нервната система, подобрява храносмилането. 

Екстратът е в различни форми – може да е тинктура, може да и е на прах. Традиционно се комбинира с Ашвагандата за усилване на цялостния подпомагащ ефек за репродуктивните функции, имунитета, активиране на жизнената енергия.

Друго много ползвано в Аюрведа средство срещу импотентност е екстратът от растението Сафед мусли. Той е на прах или в капсули и активира еректилната функция, увеличава броя и подвижността на сперматозоидите. На практика по ефективност това е Виагра, но растителна, без странични действия.

Мумийо е друго мощно лекарство на Аюрведа за увеличение на мъжката сила. С десетките си съставки – микро и макроелементи, аминокиселини, витамини, етерични масла и т.н. тази планинска смола действа комплексно като биостимулатор. 

Освен че действа благотворно върху полово-пикочната система на мъжете,  мумийо подпомага възстановяването на тъкани, има противовъзпалителен ефект, антитоксичен, активира функциите на главния мозък и периферните нерви, ползотворно е при обща слабост, подобрява метабилизма, дейността на сърцето, храносмилането. Както е видно, действа за решаването на редица проблеми, които водят до сексуална слабост.

Йога при еректилна дисфункция

Йога в Аюрведа за лечение на еректилната дисфункция

За лечението на сексуалните проблеми Аюрведа използва и различни йога практики. Не бива обаче да се мисли, че йога е просто пози и упражнения, вид гимнастика. 

Йога е философия на себеопознаването и самоконтрола на физическо, емоционално и мисловно ниво. Така се овладява тялото, балансира се емоционалната стабилност, насочва се и се изяснява съзнанието, събужда се силата на интелекта и духовността – Оджас

Човек постига вътрешна хармония, радост, увереност, духовен мир. Точно тази същност на Йога използва Аюрведа в лечението. Това наистина включва гимнастически упражнения и пози, но наред с това и  концентрация, медиация, цялостна релаксация

Влияе се благотворно както за намаляване на болестите като цяло, така и конкретно за лечението на полова немощ. Прякото въздействие за усилване на сексуалната сила е чрез освобождаване на напрежението на органите в тазовата област, подобрено кръвообръщение в зоната, укрепване на ерекцията; усилване на усещанията при полов акт. Много полезна е например позата  Ustrasana. Тя  въздейства на много органи, включително и на слабините. 

Широко практикувани са също позите Кобра, Широка стъпка, Триъгълна поза и др. При еректилната дисфункция, предизвикана от високи нива на стрес, позите и упражненията се съчетават с медитация. 

В домашни условия могат да се правят и активиращи масажи за простатата и за гениталната зона. Може да се използва затоплено масло гхи. Правят се леки кръгови движения в областта на простатата и пубиса. Леките поглаждания от ануса към клена активират кръвообращението. На около 2,5 сантиметра от началото на пениса към основата, има специална енергийна точка, лекото притискане на която също има стимулиращ ефект.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *