FB PIXEL

Лечение на фобии с Аюрведа

16.08.2019

Какви са Аюрведа методите за лечение на фобии?

Фобиите са частен случай на тревожното разстройство, който се характеризира с интензивен, често необясним панически страх, който се предизвиква от определени стимули – предмети, животни или явления.

Има редица причини и рискови фактори, които могат да доведат до фобийно разстройство. Непосредствените членове на семейството на страдащите от фобия са изложени на около три пъти по-голям риск да развият същото състояние, отколкото онези, които нямат такава фамилна история. 

Смята се обаче, че освен генетиката, голяма роля за заболяването изиграват и влиянията на средата, като например родителския подход, когато сме малки. Хората, чиито родители са били прекалено предпазливи или пък твърде дистанцирани емоционално от тях, често са изложени на по-голям риск от фобии. 

Фобиите могат да възникнат и в резултат на т.нар. класическо кондициониране, при което у индивида се поражда реакция на нещо, което предизвиква страх, като го генерализира. Например, вследствие на травматично преживяване, свързано с атака от куче, човек може да развие фобия от всякакви кучета.

Страх от различни неща

Фобията обикновено е трудна за диагностициране и лечима сама по себе си, тъй като тя обикновено се проявява в комплекс от психически и физиологични състояния. Алкохолиците например са няколко пъти по-склонни да развиват фобийни състояния, отколкото хората, които не са пристрастени от алкохол. И обратното – страдащите от фобии са два пъти по-склонни да придобият алкохолизъм или друга зависимост. 

В подобен омагьосан кръг попадат и сърдечноболните пациенти. Освен това симптомите на фобиите често напомнят тези на паническата атака – в допълнение към психическите симптоми, включващи интензивен страх или дори ужас, се наблюдават изпотяване, тремор, гадене, затруднено дишане, сърцебиене. Обикновено в допълнение на това човек изпитва огромно желание да се оттегли от ситуацията или обекта, който е стимул на фобийната му реакция.

Въпреки че се наблюдават цели периоди на подобрение и успокоение на симптомите, фобията обикновено остават за цял живот, ако човек не получи навременно и адекватно лечение.

В съвременната западна медицина е прието, че страдащите от фобия се възстановяват най-ефективно при подлагане на комбинация от психотерапия и лекарства – най-често избирателни инхибитори на обратното усвояване на серотонин (Прозак, Золофт, Паксил и др.), а понякога и бетаблокери, както и транквиланти като Ксанакс и Диазепам. Един от подходите е постепенно и дозирано излагане на стимулите на фобийното разстройство. Този метод се нарича десенсибилизация. Прилага се и когнитивно-поведенческата терапия.

Така наречените селективни или избирателни инхибитори на обратното усвояване на серотонина са медикаменти, които повишават нивата на серотонин в мозъка. Техният ефект обаче варира и често намалява с времето вследствие на привикването, а страничните ефекти, които предизвикват, не са за пренебрегване. Често това могат да бъдат сухота в устата, гадене и тремор, а също и по-сериозни отклонения като проблеми със съня, сексуална дисфункция, замаяност и замъглено виждане. В редки случаи фобиите могат да доведат до самоубийство.

Учението на Аюрведа разглежда фобиите като следствие от дисбаланс на вата дошата, който допринася за страха, психичната нестабилност, тревожността и безсънието. Според учението нарушенията на вата енергията се проявяват като страничен ефект на токсините, които се натрупват в тъканите на тялото и нарушават крехката му биохимия. 

Техните нива могат да бъдат контролирани или повлияни от много фактори, включително диета, физически упражнения и всекидневна рутина. Най-добрата страна на средствата, които Аюрведа предлага за избавяне фобиите, е, че те не крият абсолютно никакъв риск и не дават никакви странични ефекти. Но в Аюрведа не прилагаме лекарства за борба с конкретните симптоми на състоянията, тъй като според аюрведичната медицина хората могат да проявяват едни и същи симптоми по различни причини.

За облекчаване на стреса под въздействие на фобийните пристъпи може да се приема билката блатен тъжник под формата на чай. Блатният тъжник спомага за успокоението както на психическите, така и на физическите симптоми като сърцебиене и смущения в храносмилателната система. 

Други естествени успокоителни средства, които са силно ефективни, са билките байкалски шлемник, кава, лайка, джатаманси и пасифлора. Особено подходяща е билката тагар, която освен че успокоява нервната система, помага на организма ни да се освободи от токсините

Сокът от лимон или лайм, а също и миризмата на тези плодове, могат да се използват за противодействие на някои физически неразположения, съпътстващи фобийните пристъпи, например гадене.

Лечение на фобии с Аюрведа

Аюрведа прилага и различни видове масажни терапии срещу фобии, например:

  • марма (точков масаж с пръсти)
  • широдхара (нанасяне на масла върху челото)
  • абхянга (маслен масаж)

При масажите с растителни мазнини широко приложение намират сусамовото и портокалвото масло. Друг аюрведичен метод, който има висока степен на ефективност, това е сведана – терапия, при която прилагаме влажна топлина, както и ошадхи – при която топлината и влагата се прилагат в комбинация с билки.

По отношение на храната, когато страдате от фобии, е добре да избягвате студените и много обработени храни. Винаги консумирайте млякото си сварено и леко топло, можете да му добавите малко кардамон, канела или сушен джинджифил. Вата доша се успокоява от топли супи и яхнии, повечето видове зърнени храни и семена, ориз, пълномаслено мляко, пречистено масло, сготвени зеленчуци, авокадо, орехи и други ядки. Не бива обаче да се прекалява с фъстъците, граха, меда, както и храните, които са горчиви или с остра миризма.

Сладкият вкус е особено важен, но наблягайте на естествено сладките храни, киселото мляко, яйцата, чесънът, морковите, цвеклото и крехките меса. В никакъв случай не бива да поглъщате големи количества преработена захар. Особено полезни за връщането на вата доша в равновесие са бананите, портокалите, черешите, сливите, гроздето, мангото, ананасът и папаята. 

От подправките положителен ефект дават кимион, кардамом, джинджифил, сол, канела, синапено семе, карамфил, както и черният пипер в умерени дози.

Когато се борим с фобии, физическите упражнения трябва да бъдат леки и умерени с акцент върху дишането (пранаяма).

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *