FB PIXEL

Как да се справим със себорейния дерматит?

10.04.2023

Червеният, сърбящ обрив по скалпа или тялото ви с подобни на пърхот люспи  се дължи на себореен дерматит. 

Това кожно заболяване прилича по симптоми на пърхот, екзема, псориазис или кожна алергия, така че себорейният дерматит често остава недиагностициран. Това е лошо за вашето здраве, тъй като петната от себореен дерматит продължават да се появяват отново и стават все по-големи. 

Какво е себореен дерматит?

Себореен дерматит е често срещано заболяване на кожата, засягащо скалпа на главата. 

Причинява люспести петна, възпалена кожа и упорит пърхот. Обикновено засяга областите на тялото с повече мастни жлези, като лицето, отстрани на носа, веждите, ушите, клепачите и гърдите. Това състояние може да бъде дразнещо, но не е заразно и не причинява постоянна загуба на коса. 

При хората с по тъмна кожа обривът често изглежда розов, леко лилав или по-светъл от околната кожа. Хората с по-светъл тон на кожата са склонни да имат червен, надигнат обрив.

Как да се справим със себорейния дерматит?

Прилики и разлики между себореен дерматит и пърхот

Пърхотът може да се счита за най-леката форма на себореен дерматит. Двете състояния са сходни по това, че и двете причиняват бели до жълтеникави люспи, които могат да бъдат сухи или мазни и че причиняват сърбеж.

За разлика от пърхота, себорейният дерматит може да се развие не само на скалпа. Може да се появи на ушите, веждите, брадата или кожата около ноздрите. Понякога се появява на гърдите, особено при мъжете.

Друга разлика между двете състояния е, че себорейният дерматит причинява възпаление (подуване и обезцветяване на  кожата), докато  пърхотът не предизвиква подобни усложнения.

Кой получава себореен дерматит?

Себорейният дерматит е  често срещано  заболяване на кожата, от което  боледуват всички хора по земята. Въпреки че може да се появи по всяко време, най-вероятно е да започне през един от следните етапи от живота:

 • В кърмаческа възраст: от 2-ия до 12-ия месец;
 • В юношеството;
 • При хора над 30-те.

Бебетата развиват себореен дерматит обикновено по скалпа,  известен като  т.н. млечни корички или крусти, но  може да засегне и  други области на тялото.

Себорейният дерматит е особено често срещан при възрастни хора на 50 и повече години. 

Хората с тъмен цвят на кожата и мъжете по принцип са по-предразположени към заболяването.

Хората, които живеят с ХИВ инфекция или някои неврологични заболявания, включително болестта на Паркинсон, също имат по-висок риск от получаване на себореен дерматит. При деца и възрастни, които имат СПИН, себорейният дерматит може да обхване голяма част от тялото и е труден за лечение.

Ако имате псориазис или розацея, също е по-вероятно да развиете себореен дерматит. Ако имате както псориазис, така и себореен дерматит, състоянието се нарича себопсориазис.

Може ли себорейният дерматит да изчезне от само себе си?

Как да се справим със себорейния дерматит?

При бебетата крустите изчезват от само себе си, обикновено в рамките на няколко месеца.

Когато тийнейджър или възрастен развие себореен дерматит, той може да изчезне без лечение. 

Себорейният дерматит може да изчезне при топло и влажно време.

Има ли лек за себорейния дерматит?

Няма лек за себорейния дерматит, но лечението може да облекчи сърбежа и да намали, а понякога и да изчисти обрива.

Ако смятате, че може да имате себореен дерматит, е  препоръчително да посетите дерматолог, за да получите точна диагноза. Много кожни заболявания причиняват сърбящ обрив и е възможно да имате себореен дерматит заедно с друго заболяване като розацея или псориазис.

Дерматолозите препоръчват към лечение на себореен дерматит да се пристъпи възможно най-скоро. Без лечение люспите по засегнатите области могат да се удебелят, разчесването на сърбящия обрив може да доведе до инфекция

Ранното откриване и лечение може да предотврати появата на така неприятните тъмни петна по лицето в резултат на себореен дерматит.

Причини и рискови фактори

Повечето експерти теоретизират, че вероятно има множество фактори,  които в своята съвкупност правят човека уязвим за проява на това възпалително състояние на кожата. 

Malassezia

Често свързвана с патогенезата на себорейния дерматит е гъбичката, наречена Malassezia. Този организъм обикновено живее върху кожата, но експертите подозират, че по някаква причина хората със себореен дерматит развиват необичаен възпалителен или дразнещ отговор на неговото присъствие.

Въпреки научните доказателства, сочещи връзка между себорейния дерматит и Malassezia, експертите все още спорят дали това е така.

Възраст и пол

Изследванията са установили, че възрастта и полът могат да повлияят кой е по-податлив на развитие на себореен дерматит.

Себорейният дерматит е малко по-често срещан при мъжете, което предполага възможна връзка с полови хормони, като андрогени.  

Как да се справим със себорейния дерматит?

Медицинско състояние

Себорейният дерматит обикновено засяга здрави индивиди, но хората с определени придружаващи заболявания са по-податливи на обрива.

Примери за тези медицински състояния включват:

 • Болестта на Паркинсон;
 • Други неврологични състояния;
 • Вирус на човешката имунна недостатъчност (HIV);
 • Възстановяване след инсулт или инфаркт;
 • Хроничен алкохолен панкреатит;
 • Вирус на хепатит С;
 • Синдром на Даун;
 • Недостиг на цинк.

Лекарства

Хората, които приемат следните лекарства, също са по-податливи на развитие на себореен дерматит: 

 • Интерферон;
 • Литий;
 • Псорален и ултравиолетова А (PUVA) терапия.

Генетика

Интересното е, че все повече се обръща внимание на връзката между генетиката и развитието на себореен дерматит. Учените са открили 11 генни мутации или протеинови дефицити, свързани със себореен дерматит. 

Ако разберат как гените играят роля в развитието на себореен дерматит, изследователите ще могат по-добре да насочат терапиите, за да лекуват в крайна сметка това доброкачествено, но потенциално тежко кожно заболяване.

Рискови фактори за начина на живот

Някои допълнителни рискови фактори за развитие на себореен дерматит са:

 • Живот в студен и сух климат;
 • Емоционален стрес;
 • Лишаване от сън;
 • Колко често миете косата си (по-рядкото миене на косата е по-вероятно да доведе до себореен дерматит).

Как да се справим със себорейния дерматит?

Кои са най-честите симптоми на себореен дерматит?

Симптомите включват:

 • Лющеща се кожа (пърхот) по скалпа, косата, веждите, брадата или мустаците
 • Твърди кори по скалпа, край носа, по лицето, в подмишничната област и  слабините,  под гърдите.
 • Обрив, който може да изглежда по-тъмен или по-светъл при хора с с по-тъмна кожа на лицето, и по-червен при тези с бяла кожа.
 • Пръстенообразен (ануларен) обрив, за тип, наречен петалоиден себореен дерматит
 • Сърбеж (пруритус).

Признаците и симптомите на себореен дерматит са склонни да се засилват при стрес, умора или смяна на сезона.Как да се справим със себорейния дерматит?

Как да се предпазим от себореен дерматит?

Ако сте тийнейджър или възрастен, важно е да знаете, че кожата със себореен дерматит лесно се дразни, а  дразненето  може да причини обостряне на състоянието. 

За да намалеят пристъпите, дерматолозите обикновено дават следните съвети:

 1. При миене на лицето, взимане на душ или къпане, следвайте следните  стъпки:
 • Намокрете добре кожата си.
 • Измийте внимателно с медицинския сапун, който вашият дерматолог е препоръчал. Използвайте  почистващ препарат без аромат или почистващ препарат, който съдържа цинков пиритион. 
 • Не използвайте дезодориращи сапуни и силно ароматизирани козметични продукти, тъй като те могат да раздразнят кожата ви.
 • Изплакнете обилно с вода. Ако оставите почистващ препарат или неизмит сапун, това може да раздразни кожата Ви и да доведе до обостряне.
 • Нанесете овлажнител без аромат след измиване. Хидратираната кожа е по-малко вероятно да се раздразни.
 1. Мийте се с шампоан толкова често, колкото препоръчва вашият дерматолог. Себорейният дерматит обикновено се развива върху скалпа. Използването на лечебни шампоани, препоръчани от вашия дерматолог, може да предотврати белите люспи и сухия, сърбящ скалп. Ако имате светла, изрусена или боядисана коса, знайте, че катранените шампоани могат да обезцветят косата ви.

Как да се справим със себорейния дерматит?

 1. Контролирайте себорейния дерматит под мустаците или брадата си, като измивате тези зони с медицински сапун или най-добре ги избръснете.  За да намалите пристъпите, измийте тези зони с шампоан, който съдържа 1% кетоконазол или друг продукт, препоръчан от Вашия дерматолог.
 2. Използвайте продукти за кожата и косата без алкохол. 
 3. Намалете стреса. 
 4. Защитете кожата си от студено и сухо време.  Сухотата и студът често причиняват обостряне на себореен дерматит.  Обличайте се подходящо и носете шапка, когато сте на окрито.
 5. Научете (и избягвайте) факторите, които предизвикват вашите пристъпи.  Честите причини за себореен дерматит включват:
 • Стрес;
 • Студено, сухо време;
 • Вземане на горещ душ и вана, особено в студено и сухо време;
 • Попадане на силен препарат, силен сапун, разтворител или химикал върху кожата и др.

Запомнете! Това, което отключва себореен дерматит при един човек, може да не го отключи при друг. Ето защо трябва да разберете какво предизвиква Вашите пристъпи

 1. Носете широки, меки памучни дрехи, когато имате себореен дерматит. Прилепналите дрехи и тъкани като вълна или полиестер могат да раздразнят кожата ви.
 2. Ако използвате спрей или гел за коса, нанасяйте ги пестеливо. Използването на тези продукти може да доведе до обостряне.
 3. Защитете кожата си със слънцезащитни продукти, които съдържат цинков оксид или титанов диоксид. Топлината и слънцето също могат да предизвикат себореен дерматит.
 4. Започнете лечение на обострянето веднага, щом започне. Ранното лечение помага да се предотврати влошаването му.

Може ли Аюрведа да помогне при себореен дерматит?

Аюрведа е единствената терапия, която лекува себореен дерматит от неговите корени.

Себорейният дерматит е заболяване, което възниква поради увеличаване на дошите Кафа и Вата в тялото ви и е известно като Дарунак в Аюрведа. Следователно, аюрведичните лекари препоръчват да избягвате студено и сухо време и определени храни, за да намалите ефектите на тези две доши. 

Избягвайте твърде много сол, кисело, студено, извара, яйца и яжте повече горчиви зеленчуци. Лечението с масло е много ефективно и някои панчакарма процедури като Abhyangam, Murdha thaila, Virechan, Nasyam се препоръчват под наблюдение. 

Marichyadi thailam е силно препоръчително за външно приложение върху кожата редовно след анализиране на дошичното преобладаване.

Аюрведа също силно препоръчва следните билки за себореен дерматит:

 • Amla: Антиоксидант, който повишава нивата на имунитета, за да спре пристъпите на себореен дерматит.
 • Giloy : билка, която лекува възпаление, поради повишените нива на Питта в тялото ви.
 • Neem: Това успокоява Питта. Измийте зоната, засегната от кожна инфекция, с вода, напоена с нийм.
 • Дару Харида:  Друга мощна лечебна билка, която успокоява Питта.
 • Mulethi:  Това регулира хормоналните нива и предотвратява обострянията.

Увеличете имунитета на тялото си чрез здравословна храна и редовни упражнения. Хигиената и редовното къпане са еднакво важни, за да вършат чудеса в предпазването от такива кожни инфекции. Превенцията е по-добра от лечението.

Заключение

Себорейният дерматит може да се появи по всяка част от тялото ви, както и по скалпа. Симптомите му са жълтеникави и мазни люспи заедно със зачервена кожа. 

Това заболяване обикновено се появява  по тялото, където има много мастни жлези, като лицето, страничната част на носа, горната част на гърдите и гърба. Засегнатата кожа  изглежда подута и мазна.

Тъй като себорейният дерматит има тенденция да се появява в области с обилно производство на себум или мазнина, проучванията показват, че мазната кожа може да бъде причината за заболяването. Други причини са гъбична инфекция на кожата и всяко заболяване, което намалява имунитета ви, като СПИН, или състояние, което засяга нервната система, като болестта на Паркинсон.

Снимки: Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *