FB PIXEL

Паркинсон – възможно ли е облекчение чрез Аюрведа?

03.04.2023

Остаряването е неизбежен етап от живота на човека, който обикновено е свързан с изменения в тялото, правещи го по-слабо и неподчиняващо се на човешката воля. 

Това обаче е естествен процес, който обикновено настъпва много бавно и не е задължително да е неприятен и болезнен. На повечето възрастни хора старостта поднася много щастливи моменти с порасналите деца и внуци. Възрастта може да бъде нещо красиво, дори когато телата ни започнат да отслабват. 

За съжаление, малък процент от хората над 60-годишната възраст нямат щастието да остаряват щастливо. Една от най-жестоките причини за това е болестта Паркинсон.

Паркинсон - възможно ли е облекчение чрез Аюрведа?

Паркинсон е хронично заболяване на централната нервна система, което води до прогресивно разрушаване на нервната система, което засяга движението. 

Характеризира се със скованост, треперене, затруднения при ходене, загуба на баланс и координация. Тази болест е много коварна и може да остане незабелязана в началните етапи, но  да се влоши с времето. 

Какво представлява заболяването?

Болестта на Паркинсон е хронично, прогресиращо неврологично заболяване, причинено от дегенерация или разпадане на клетки в нервната система. Заболяването засяга т.н. substantia nigra  – малка, тъмно оцветена част от мозъка, където се произвежда по-голямата част от допамина, необходим за функционирането на човешкия мозък. 

Допаминът е химическият пратеник, който предава съобщения между нервите, които контролират мускулните движения, както и тези, участващи в мозъчните центрове на  удоволствието и насладата. С напредване на възрастта е нормално клетките в субстанцията нигра да започнат да умират. Този процес се случва при повечето хора много бавно.

Но при някои хора загубата настъпва бързо, което е сигнал за началото на болест на Паркинсон. Когато 50 до 60 процента от клетките изчезнат,  симптомите на болестта на Паркинсон са вече налице. Хората, носители
на заболяването, обикновено са изправени пред затруднения при ходене и говорене.

Появяват се умствени и поведенчески промени, безсъние, депресия, умора и загуба на паметта. Болестта на Паркинсон засяга както  мъже, така и жени. Въпреки това, статистически заболяването обикновено се среща повече при мъжете, отколкото при жените.

Възрастта е един от основните рискови фактори за болестта на Паркинсон, което означава, че около 5 до 10 процента от хората на около или над 60-годишна възраст получават такава неврологична дисфункция.

Паркинсон - възможно ли е облекчение чрез Аюрведа?

Стадии на Болест на Паркинсон

Естеството на болестта Паркинсон се проявява прогресиращо, което означава, че се влошава с времето. Досега не е открито лекарство, което да пребори Паркинсон.

По-долу описваме и какви са стадиите, през които преминават болните от Паркинсон. 

Първи стадий

Хората с болестта на Паркинсон изпитват леки симптоми, които обикновено не пречат на ежедневния живот и дейности. Тремор и други симптоми на движение се появяват само от едната страна на тялото. Те също могат да изпитат промени в позата, ходенето и изражението на лицето.

Втори стадий

Симптомите се влошават, треморът на ръцете се засилва, появяват се скованост и други затруднения в  движението. Вече са засегнати и двете страни на тялото. Болните все още могат да бъдат самостоятелни, но изпълнението на ежедневните им задачи е по-трудно и продължително.

Трети стадий

Това се счита за среден етап. Индивидите изпитват загуба на равновесие и забавяне на движенията. Въпреки че все още са напълно независими в ежедневния си живот, тези симптоми значително нарушават дейности като обличане и хранене. Паданията също са по-чести в третия етап.

Четвърти стадий

Симптомите на болестта са тежки и ограничаващи. Индивидите все още могат да стоят без помощ, но за да се придвижват, вече имат нужда от проходилка. Хората в четвърти стадий се нуждаят от чужда помощ при ежедневните си дейности и не могат да живеят сами.

Пети стадий

На този етап сковаността на краката може да направи невъзможно стоенето или ходенето. Болният се нуждае от инвалидна количка за придвижване, или е прикован на легло. Необходими са денонощни сестрински грижи за всички дейности. Хората в този стадий на болестта стават объркани и  могат да изпитват халюцинации.

Паркинсон - възможно ли е облекчение чрез Аюрведа?

Причини и рискови фактори за заболяването

Причините за болестта на Паркинсон са неизвестни. Тоест – няма биомаркери или обективни скринингови тестове, които да показват, че човек има по-висок риск от развитие на Паркинсон. Въпреки това, медицински експерти са доказали, че много комплексни  фактори са свързани с него.

Причините за болестта на Паркинсон вероятно могат да се сведат до  смесица от генетика и околната среда или други неизвестни фактори. 

Учени са установили, че около 10 до 20 процента от случаите на болестта на Паркинсон са свързани с генетична причина. Типовете са или автозомно доминантни (при които получавате едно копие на мутирал ген от един родител) или автозомно рецесивни (при които получавате копие на мутирал ген от всеки от Вашите родители).

Но това представя повечето случаи на Паркинсон като идиопатични, което означава неизвестни. Затова се предполага, че причините вероятно са  комплексни и според експертите включват:

 • Възраст. Най-големият рисков фактор за развитие на Паркинсон е напредването на възрастта. Средната възраст на поява е 60 години.
 • Пол. Установено е статистически, че мъжете са по-склонни да боледуват от Паркинсон от женската половина на човечеството.
 • Генетика. Хората с родител или прародител, които са засегнати от болестта, имат приблизително два пъти по-голям шанс да развият Паркинсон. 
 • Екологични причиниМедицински експерти смятат, че замърсената околна среда може да помогне за отключването на болестта на Паркинсон. Към вредните фактори се включват химикалите, използвани в земеделието,  като пестициди и хербициди;  работата с тежки метали, детергенти и разтворители и пр. Въпреки това е малко вероятно повечето хора да са развили болестта на Паркинсон само поради излагане на опасности от околната среда.
 • Травми на главата. Повтарящите се удари по главата (като при боксьорите) вероятно увеличават риска от развитие на Паркинсонова болест, но на този етап не се знае със 100 процента сигурност, че това причинява заболяването, смятат водещи невролози от Медицинския факултет на университета „Джон Хопкинс“. 

Паркинсон - възможно ли е облекчение чрез Аюрведа?

Как Аюрведа помага на пациенти с паркинсон?

Според древната Аюрведа болестта на Паркинсон се причинява от Вата заболяване, което е хронично, като симптомите се влошават всеки ден. 

Аюрведичните текстове описват болестта на Паркинсон като Кампавата – където Кампа означава тремор, а Вата означава метаболитно разстройство

Според Аюрведа, Вата управлява движението на тялото, а болестта на Паркинсон е причината за дисбаланса на Вата Доша. 

Аюрведичното лечение на болестта на Паркинсон се състои от прилагането на няколко аюрведични билки в различни форми, насочени към балансиране на Вата доша

Аюрведичните лекарства са предназначени да открият и излекуват основните причини за проблема, без да оставят странични ефекти върху тялото ви. 

Лекарствата се извличат от екстракт от няколко мощни билки, които хармонизират ума  и  позволяват постигне цялостно холистично здраве.

Паркинсон - възможно ли е облекчение чрез Аюрведа?

В традиционнага медицина, основните цели на лечението са да се повишат нивата на допамин в стриатума с прекурсорно заместване и/или да се намали разграждането му. 

С напредването на заболяването постоянното увеличаване на дозата на леводопа е неизбежно. По-високите дози обаче причиняват двигателни усложнения на дискинезия и дистония и компрометират медицинското лечение. 

Аюрведа предлага естествен източник на леводопа – семената на растението Mucuna pruriens L.(DC) – които имат дългогодишна безопасна употреба при това състояние. 

Неговите клинични проучвания показват фармакокинетичен профил, различен от синтетичната леводопа, което е вероятно да намали нежеланите двигателни усложнения. В допълнение, екстрактите от семена са показали невропротективни ползи, които не са свързани с леводопа. 

Други режими (Панчакарма) и лечебни растения, използвани в Аюрведа, са били подложени на проучвателни проучвания с обещаващи ранни резултати при състоянието. 

Изтощаващите немоторни симптоми при пациентите са показали отговор с един от режимите – лечебна маслена клизма (басти)

Ефектите на две лечебни растения – Withania somnifera (L.) Dunal и Curcuma longa Linn, в модели, свързани с болестта на Паркинсон, са обсъдени подробно. Също така съществуват и лечебни растения, които помагат при когнитивен спад, разстройства на настроението и пр.

Други аюрведични подходи за контролиране на симптомите са: 

 • Чесънът, който е отличен антиоксидант, помага за контролиране на окислителното увреждане на невроните. Екстрактите от чесън са жизненоважни и полезни за балансиране на Вата компонентите. 

За целта смесете 5 г чеснова паста, 5 мл масло от джингели и щипка каменна сол. Приемана два пъти на ден, тази комбинация може ефективно да намали симптомите на болестта на Паркинсон.

 • Направете отвара от по 20 ml Tinospora Cordifolia, Zingiber officinale и Boerrhvia diffusa, които могат да се комбинират с 10 ml рициново масло и да се приемат два пъти на ден. 

Нарушенията на Vayu (Въздуха) в колоректалната област могат да бъдат лекувани с влажни лаксативи като Triphala и Psyllium.

 • Mucuna Pruriens, когато се приема заедно с невропротективни билки като Ashwagandha и Haridra, може да се използва за лечение. 10 gm от аюрведичната формула, направена с Ashwagandha и Mucuna Pruriens, трябва да се приема с мляко два пъти на ден в продължение на няколко седмици. 

Билки като брахми и джатаманси, също могат да се добавят към формулата или да се използват отделно. Те помагат при контролиране на вторични симптоми на заболяването като депресия.

Контролираща диета при Паркинсон

Пациентите  трябва да помнят, че трябва да контролират диетата си, за да се справят по-добре с болестта.

Ето някои препоръки:

 • Включете повече фибри в ежедневната си диета. Някои от храните с високо съдържание на фибри включват грах и боб, пълнозърнест хляб, зеленчуци, зърнени храни, ориз и пресни плодове.
 • Кажете „не“ на храни с високо съдържание на холестерол или наситени мазнини.
 • Намалете количеството мляко, извара, захар и сол.
 • Консумацията на поне 8 чаши вода на ден е задължителна.
 • Изключете напълно алкохола, тъй като може да повлияе на лекарствата.

Заключение 

Болестта Паркинсон се проявява при 5 процента от възрастното население над 60 години. Досега учените не са открили лечение на това неврологично заболяване, което протича в пет стадия с постоянно увеличаващи се симптоми. Навременното диагностициране на болестта в ранните стадии може да доведе до облекчаване на симптомите. 

Особено полезни в това отношение могат да бъдат методите на Аюрведа. Древната индийска медицина със своите лечебни растения и подходи за лечение може да укрепи терапевтичния арсенал за подобряване на клиничните резултати, ако тези резултати се изследват систематично допълнително чрез добре проектирани дългосрочни проучвания.

Снимки: Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *