FB PIXEL

Какво е Аюрведа – опознайте я, за да Ви помогне

12.07.2017

Аюрведа е цялостна здравна наука, която по природосъобразен начин може да помогне на всеки, независимо какво е заболяването му. Световната Здравна Организация е признала лечебния ефект на древните Аюрведа методи Пурвакарма и Панчакарма.

Мука Лепам терапия | Ayurveda Clinic Bansko

За да им помогне трайно обаче, хората трябва да опознаят поне основните принципи на Аюрведа. Иначе, след като ги излекува, те сами ще се върнат при болестите.

Затова Аюрведа лечението включва и беседи от лекаря какво всъщност представлява то, като се дават основните принципи  за пътя към дълголетие. Дават се консултации  как пациентът да се грижи за себе си след лечебния курс, за да бъде здрав.

На всеки Аюрведа пациент му се съставя индивидуален план за какъв начин на живот да води – хранене, движение, отношение към тяло и съзнание.

Ако човек възприеме принципите на Аюрведа, ще може да се радва на дълъг и пълноценен живот без болести. Тялото му ще е изчистено от отрови, тонусът – повдигнат, ще бъде енергичен и щастлив.

Аюрведа – единство на тяло и дух, човек и природа

В древните времена човешкото здраве се е отдавало на волята на боговете. Болестите са били наказание за несъобразяване с някоя божествена повеля, а доброто здраве – награда за живот по каноните.

Тяло и дух, човек и природа | Ayurveda Clinic Bansko

“Посредници” са били духовниците – жреци, шамани, оракули, монаси, свещеници и т.н. Те са тълкували повелите, измолвали са от боговете оздравяване,  имали магии за прогонване на злите духове, имали са и методи, и средства за лечение. Затова от древни времена физическото здраве се е свързвало с духовното начало, здравето е било единство на тяло и дух.

Здравето като единство, взаимна зависимост между дух и физиология, е заложено и в Аюрведа. Тази индийска здравна наука е на повече от 5000 години. Аюрведа е възприета от различни религии – будизъм, сикхизъм, джайнизъм, индуизъм и е влязла в основата на тибетската медицина.

Аюрведа, която е органично свързана с йога, е включена във ведическата литература. Ведическите текстове са първите писмени свидетелства за индийската цивилизация, която много учени смятат за първата на света.

Веда текстовете са основно за древната религиозно-обредна практика в различни области, а включването на Аюрведа ги прави и най-древните медицински източници, известни на човечеството.

Ведическите текстове, включително и древните Аюрведа практики, се използват и до днес, и се възприемат като вечен извор на знания. Духовното начало като канон повелява  Аюрведа да е в служба на човечеството.

Като медицина, Аюрведа е част от цялостна наука за живота. Такъв е и преводът от санскрит. Думата Аюрведа е от две съставки – “аюр” и “веда”, които означават “живот” и “наука”.

Аюрведа е наука за човека, мястото му във вселената  и взаимодействието му с природата.  Преди да бъде записана във ведическата литература, знанията са се предавали устно от учител на ученик. При това става дума за обширни и задълбочени знания в много области.

Аюрведа като медицинска наука

В Аюрведа като медицинска наука има изумителни неща. Така например от текстовете се вижда, че още в дълбока древност в Аюрведа се говори за бактерии, които не се забелязват, за обмяната на веществата, за лечение на безплодие и т.н.

Аюрведа като медицинска наука | Ayurveda Clinic Bansko

Изумително е също, че са описани и операции, които дори днес, при съвременната техника, са много сложни – трансплантация на органи, слагане на протези и др.

Голяма част от тези знания и умения в текстовете се определят като “божествен дар”, дадени “свише”. Дали това обяснение е приемливо за всички или не, няма значение.

Важното е, че при Аюрведа физиологията на човека се е познавала много добре – кръвоносни съдове, сърце, нерви, кости, отделителна система и т.н.

За да се овладее Аюрведа лечението, са се изучавали различни науки – общите жизнени процеси, функционирането на човешкия организъм – всеки орган в тялото и системите като цяло, причините за болестите и как всяка болест се отразява на организма, диагностика, методология на лечението и др.

Аюрведа прилага и изключителни познания по ботаника. Има цяло направление за лечебните билки. На специалистите е известен списък с 50 000 лечебни растения, а съчетаването им в определени съотношения ги прави многократно повече. Така за всяка болест има природосъобразно лечение с билки.

Аюрведа работи и с лечебни масла, също извлечени от природата. Специално учение има и за масажите на определени точки и зони по тялото. При тях основно се втриват лечебни билки или масла. В някои случаи билково масло може да се използва вътрешно – например да се въведе през носа при зрителни или дихателни проблеми, безсъние, проблеми с паметта и др.

Заради тази универсалност на Аюрведа – да лекува успешно всички болести и да се справя и с много тежки медицински проблеми, тя още в древността се е разпространила сред различни народи – китайци, египтяни, гърци, перси.

Аюрведа като превенция на болестите

Древната Аюрведа може да излекува всяко едно заболяване. Разбира се, сроковете са различни в зависимост от това каква е болестта, до какъв стадий се е развила, каква е възрастта на пациента, неговият тип тяло, общото му здравословно състояние.

В Аюрведа клиник Банско курсовете са 10-дневни, 15-дневни, 20 дни или 25 дни. В някои случаи може да се наложи по-продължителен период, като дадения курс се повтори.   Освен конкретните процедури и терапии за заболяването обаче, за Аюрведа  много важна е и превенцията, да не се допускат или да се премахнат причините за поява и развитие на болестите. Това премахване на причините е неделима част от лечението на болестта.

Здравословна и полезна храна | Ayurveda Clinic Bansko

Основно схващане е, че лечението не е просто  борба с последиците, а възвръщане към баланса в организма и съзнанието на човека, възстановяване на зададената от Вселената хармония и духовно просветление.

Това определя и голямата роля на пациента – той е като част от Аюрведа лекуващия екип. Ако пациентът се включи с ума си, с волята си, с дълбоко осъзнато желание за възвръщане на цялостната хармония, резултатите от лечението са по-бързи и по-добри.

Аюрведа е превенция и като природосъобразен начин на живот. При него храненето е особено важно, защото вредните храни натрупват токсини в организма и са в основата на болестите. Аюрведа има специфични изисквания към храненето.

Храненията са три на ден. Храната трябва да е от пресни продукти и да се консумира до три часа след приготвянето. После е вредна, дори и приготвена от полезни продукти.

Човек трябва да се храни в спокойна обстановка, абстрахиран от проблеми и емоции, съсредоточен върху блюдата. Вечерята трябва да е поне 3 часа преди лягане.

Самата храна е три типа – на благостта, на страстта и на невежеството. Последната категория е определено вредна и включва стари продукти, полуфабрикати, консерви, месо, яйца, риба, хляб, алкохол.

Какво е лечението и как протича

Лечението с Аюрведа включва детокс на организма чрез процедури и терапии по методите Пурвакарма и Панчакарма, прием на отвари с подправки, аюрведа хранене, йога, релакс и медитация, консултации.

Всичко това се съчетава в индивидуален лечебен комплекс за всеки пациент от аюрведа лекаря след диагностиката. Поотделно или цялостно това не бива да се прилага при друг пациент, даже и да е със сходно заболяване, защото всеки има строго индивидуални особености – тип тяло, пол, възраст, общо състояние, които аюрведа лекарят е взел пред вид, когато е назначил определеното лечение и съчетаването на видовете процедури.

Самата Аюрведа диагностика е природосъобразна. Тя може да открие дори заболявания, които още не са развили симптоми, но предстоят скоро. Аюрведа диагностиката се извършва по 8 начина: по пулса, по урината, изпражненията, езика, начина но говор, чрез докосване, визия, външен вид.

Махаснеха Дара терапия | Ayurveda Clinic Bansko

Целта на Аюрведа лечението е в организма да се възстановят изначалните баланси между трите енергии, които определят дейността на основните системи и съответно здравето.

  • Вата определя функционирането на сърдечно-съдовата система и дишането.
  • Пита е за метаболизма
  • Кафа – за защитните сили на организма и съответно растежа на тялото.

Обикновено една от тези енергии води в съответния тип тяло, като трите са в определено съотношение. Наруши ли се равновесието им, организмът започва да боледува.

Нарушаването на баланса всъщност е нарушаване дейностите на дадена система или системи в организма. Това се получава от натрупаните отрови, които се приемат при нездравословен начин на живот /вредна храна при голямо обездвижване /, а често и от замърсен въздух, вода, почви, които тровят земеделската продукция.

Токсините се натрупват като шлаки и с времето се превръщат в лепкав слой, от който организмът не успява да се освободи. Така токсините затормозяват дейностите на организма и нарушават балансите в него. Затова съществен момент при Аюрведа лечението е пречистването на организма.

Методите Пурвакарма и Панчакарма

Пречистването на тялото става чрез методите Пурвакарма и Панчакарма. В основата си Пурвакарма е подготвителен процес, но също така сам по себе си има лечебен ефект за редица заболявания. При него тялото се облива с лечебни масла, правят се масажи за втриване на билки, сауни с билкови отвари. Особено важни са обливанията и загряванията.

Маня Васти терапия | Ayurveda Clinic Bansko

С Пурвакарма тялото се отпуска, раздвижват се зоните с натрупани отрови, които се подготвят за изхвърляне от организма. Процедурите и терапиите на този метод размекват шлаките, лекуват възпаления, успокояват и отпускат тъканите и ставите, вътрешната секреция се активира, засилва се метаболизмът.

Освен това чрез Пурвакарма терапиите се постига и антестрес ефект, подходящи са за благоприятно въздействие при психични проблеми, има резултат при борбата с множествена склероза, лицеви парализи и др.

Пурвакарма се прилага в началото, като в последствие процедурите се съчетават с Панчакарма терапиите, които са за вътрешно пречистване.

Панчакарма включва лечебно повръщане чрез билки, лекарствена олио клизма, при която се ползват и билкови отвари, прием на масла през носа, на слабителни, пречистване на кръвта.

Всеки от тези методи е препоръчителен при дадено заболяване. Слабителните билки например премахват отрови от черния дроб и жлъчката, както и  храносмилателната система включително до тънкото черво. Сред тях има подходящи за лечение на астма, хронична треска, проблеми с кожата, ставите,  диабет, храносмилане и др. Пречистване на кръвта се прилага в много редки случаи и само по решение на Аюрведа лекаря.

След пречистващите Пурвакарма и Панчакарма процедури и терапии се изчистват над половината от вредните вещества в тялото – тежки метали, пестициди, свободни радикали. Това възвръща нормалното функциониране на системите в организма и той започва да работи в естествен режим.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *