FB PIXEL

За Аюрведа няма хронични болести – тя лекува всичко

16.07.2017

Аюрведа и класическата медицина

Аюрведа е първата медицина на човечеството. Зародила се преди 5000 години в Индия, Аюрведа и до днес е изцяло природосъобразна, провеждана по древните методи. Още в древността Аюрведа се е възприела от старите култури – китайци, египтяни, перси. Днес класическата медицина възприема Аюрведа напълно на сериозно.

„Шиндарова“ процедура | Ayurveda Clinic Bansko

Световната здравна организация е признала лечебната сила на двата основни Аюрведа метода – Пурвакарма и Панчакарма.  В големи медицински центрове се провеждат лекции по Аюрведа, на които присъстват водещи практикуващи лекари, учени, представители на изследователски институти, на лекарствени компании.

Сериозното отношение на класическата медицина към Аюрведа е разбираемо. Аюрведа продуктите са огромна “библиотека” на знания за лечебните билки – има списък от древността с 50 000 лекарствени растения, а те се използват и в различни съчетания. Освен това още в древността посветените в Аюрведа лечението са провеждали сложни операции като трансплантации на органи, което е описано в древни текстове. При всичко до тук, при лечението Аюрведа отстранява не само заболяването, но и причините за него.

Аюрведа успешно лекува заболяванията на всички системи в човешкия организъм. Методите й са в осем направления.

Първото е като обща медицина – заболявания на тялото. Лечението на деца е отделно направление със специализирани методи. Има и хирургия, другата област са болестите на очи, уши, нос, зъби. Отделно са заболяванията от алкохол или от микроорганизми, както и антиотровитте. Следват подмладяването и лечение на безплодие.

За Аюрведа няма хронични болести – тя лекува всички заболявания, освен ако не са в краен стадий на развитие, например рак.

Пулсова диагностика – Аюрведа различава 600 вида отклонения при пулсa

Аюрведа Диагностиката се извършва изцяло по сензорни сигнали на тялото – които могат да се видят, чуят или усетят. Това изисква задълбочени познания във всички области на човешката природа.

Така например, при проверка на пулса, квалифицираният Аюрведа лекар може да различи 600 вида отклонения, които насочват към дадени болести. За да се придобие и гарантира такава Аюрведа квалификация, се изисква 10-годишно обучение.

Проверка на пулс | Ayurveda Clinic Bansko

Опитният Аюрведа доктор получава много информация и от езика на пациента – цвят, сухота, влажност, бразди, налепи по различни места и т.н. – по вида във всяка определена зона Аюрведа се насочва към заболяване на дадена система в организма.

Аюрведа тестът е комплексен преглед, който разпознава болестите по няколко основни начина. Това са ритъм на пулса, как изглежда езикът, артикулация при говора, докосване в определени точки на тялото, визиране на определени точки – очи, нокти и др., общ външен вид, урина, изпражнения.

Така тестването по Аюрведа не само прецизно определя заболяването и неговата степен на развой. Получава се точна картина на общото състояние на организма. Въз основа на нея Аюрведа определя конкретни нарушения на балансите и може да се предвидят болести, за които скоро предстои да се проявят при пациента.

Гордостта убива черния дроб, егоизмът – сърцето

При древната медицина Аюрведа здравето не е просто да не боледуват отделните физиологични органи и системите в човешкото тяло. Цялостното здраве изисква и душевно равновесие, което е взаимосвързано с физиологията. За Аюрведа човек е здрав само при единен баланс на физиологичното и духовното начало в природата ни.

Ярост, гняв, караници | Ayurveda Clinic Bansko

Тази цялостна здравна наука е открила пряка връзка между силните отрицателни емоции, които са нарушен душевен баланс, и физиологичното равновесие в тялото. Така например Аюрведа сочи, че потиснатият гняв вреди на жлъчката и възпалява тънките черва. Егоизмът пък уврежда сърцето, а страхът вреди на дебелото черво. Лицемерието е свързано с проблемите с бъбреците, а гордостта – с черния дроб.

Според Аюрведа, заболяванията идват  заради нарушаване на вселенската хармония, част от която е човекът. Болестите са, защото не живеем по всемирните закони. Духовният ни живот е също част от тях и нарушенията се връщат при нас като физическо страдание.

Това става по принципа на подобието. Язвата на стомаха например е заради сарказма – наранили сме някого, който е уязвим, който живее по природните закони и не може да понесе агресията ни. Болките в краката пък може да означават, че пречим на някого да мине по своя път и с неговите разбирания в живота. Вселенските закони “изравняват везните”.

Древната Аюрведа  днес е особено актуална

Връзката между емоционалното и физиологичното състояние при човека, изведена от древната Аюрведа, днес е особено актуална. Постоянно се казва, че лошият вид емоционален стрес в съвремието ни е много голям.

Диагностика и лечение с Аюрведа | Ayurveda Clinic Bansko

Това си има конкретни измерения: тревожност заради проблеми с работата или финансови затруднения, които пораждат допълнителни лични проблеми в семейството, отчуждение и съответно страх от самота, несигурност за бъдещето, обща неудовлетвореност от постигнатото.

Всичко това влияе върху физиологичното здраве. Съвременни учени например сочат, че продължителната тъга може да доведе до деменция. Така борбата със стреса е борба както за душевно успокоение, така и със физиологични заболявания на органите и системите в човешкото тяло.

Аюрведа, която е органично свързана с йога, има решения и срещу психическото напрежение. Специализирано лечение се прилага в Аюрведа клиник Банско – с различни билки и комбинациите им по различни формули, процедури, терапии. Там природосъобразно, с автентична Аюрведа, премахват не само стреса, но и всяка болест.

Успокояващите билки, които се използват при Аюрведа, са много, но от по-популярните може да се спомене Свещеният босилек. Аюрведа я прилага широко заради разнообразното й действие. Основно се използват листата, но също така и останалите части на растението. Билката влияе тонизиращо на нервната система, на усвояването на кислорода от клетките, активира имунната система, белите дробове, сърцето, черния дроб.

Освен специализираното лечение, Аюрведа има и простички, природосъобразни  правила за всекидневието, които са блоготворни и за душевното, и за физиологическото равновесие. Аюрведа Медитацията е особено важна, но за много хора е “далечна” – заради липса на познания, време и т.н. Те обаче могат да си съставят постоянен дневен режим, основан на Аюрведа. Тази древна медицина е определила по часове как се активира човешката енергия.

Как и кога се зарежда, и активира енергията в Аюрведa

Аюрведа препоръчва вечер да се ляга преди 22 часа. Най-пълноценен е сънят от 23 до 1 часа след полунощ, когато се възстановява изразходваната през деня енергия. До 3 часа след полунощ е възстановена и емоционалната енергия на организма.

Медитация в офиса | Ayurveda Clinic Bansko

От 7 до 8 сутринта се активира разумът, а от 8 до 9 логическото мислене е най-силно. Това е време за план за деня. До 10 часа е подходящо за работа с цифри. След обяд до 18 часа е активна физическата енергия. След това – до 20 часа, е време за активна почивка с разнообразяване според вкусовете – в семейството, в приятелска компания, с музика, четене или друго.

Междувременно в графика си вместете къпане всеки ден, разходка след хранене, дълбоко дишане за по-добро усвояване на кислорода, препоръчва Аюрведа. Като храна всекидневно трябва да присъстват плодовете и зеленчуците.

 

Според Аюорведа, храната може да поема околната енергия

Всъщност храненето при Аюрведа е от особено значение, защото храната дава енергията на тялото. Храненето е вегетарианско. Месата, рибата, яйцата, чесънът, гъбите, хлябът, алкохолът, носят енергиен заряд, но той е на невежеството, понеже уврежда организма.

Патрапотали сведа панчакизи терапия | Ayurveda Clinic Bansko

За Аюрведа същият заряд имат и консервите, полуфабрикатите и храните, приготвени от стари продукти, или които се консумират над 3 часа, след като са били готови.

За Аюрведа има и храна със заряд на страстта. Тези храни са пикантни, горещи лютиви, солени, кисели и т.н. Аюрведа препоръчва всичките шест вкуса – сладко, горчиво, солено, лютиво, стипчиво, кисело, но ги постига умерено с природни подправки.

Третият вид храна е със заряд на благостта: плодове и зеленчуци, които да са свежи и сочни, орехи, моркови, царевица, леща, зърнени храни и др. При това Аюрведа има определени правила – например да не се смесват плодовете и зеленчуците в едно хранене, по време на храненето да няма никакви други дейности и мисли освен за храната и др.

Сутринта трябва да се консумира блага храна – плодове, а също и млечни продукти. Освен че са полезни, те се усвояват лесно и няма да затруднят храносмилането, което сутрин е слабо.

Денят е натоварен с физическа активност, а и храносмилането е засилено, така че на обяд може да се консумира и по-тежка храна. Вечерта отново трябва да се яде малко, при това е добре да не бъде след 18 часа – да минат няколко часа преди лягането. Ако организмът се претовари вечерта с храна, тя ще се превърне в токсини, а те са в основата на болестите.

За приготвянето на храната също има изисквания. Готвачът не бива да я приготвя в лошо настроение – тя “поема” негативната му енергия. По същата причина помещението, където се готви, трябва да е чисто, както и дрехите на готвача.

Детокс и лечение с Аюрведа

За Аюрведа, болестите идват заради натрупани в организма отрови. Токсините са привнесени, чужди за природния, естествен баланс в тялото и го нарушават, като объркват функциите на органите и системите.

Наби Пуранам | Ayurveda Clinic Bansko

Целта на Аюрведа е да се отстранят пораженията, нанесени от заболяването върху организма, но едновременно с това да се премахнат причините, водещи до болести. Ако ги няма отровите,човешката “природна лаборатория” и защитните сили ще функционират нормално, и няма да се появяват болести.

Токсините се образуват от нездравословно хранене. Това включва храна със заряда на невежеството, неритмично хранене, хранене в неподходящи часове в неподходящи количества, преяждане.

Аюрведа лечението включва детокс – пречистване на тялото от отровите, съчетано с Аюрведа хранене, упражнения от йога и медитация. Към това се прибавят и лекции за същността на Аюрведа за мотивация и разяснение на пациента как да се грижи за здравето си. Съставя се и индивидуален план на всеки за ежедневен режим след излекуването.

Аюрведа детоксът се провежда по двата метода Пурвакарма и Панчакарма. Пурвакарма е от външни процедури и терапии, Панчакарма – от вътрешни. Какъв вид дейности от двата метода в каква последователност да се приложат, решава Аюрведа лекаря. Вземат се пред вид какво е заболяването и в какъв стадий, в какво общо състояние е пациентът, пол, възраст.

Пурвакарма е обливане с лечебни масла, втриване на билки, загрявания, сауни от билкови отвари, масажи в определени зони. Това е подготвителен етап за вътрешно прочистване с Панчакарма. Едновременно с това всяка процедура от Пурвакарма е подходяща за лечението на определени заболявания. Панчакарма използва слабителни и очистителни природосъобразни средства.

Така цялостното лечение по Аюрведа връща организма към естествените му дейности, възобновява защитните му и жизнени сили и той е готов за активен дълголетен живот, в който няма болести.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *