FB PIXEL

Природосъобразно лечение с Аюрведа

29.06.2017

Защо да изберем лечение с Аюрведа

Успешно лечение с Аюрведа на всички болести се прилага вече над 5000 години. Тази древна медицина, зародила се в Индия, е част от цялостна наука за човека, мястото му във Вселената и живота, който тя му е отредила.

Маня Васти процедура | Ayurveda Clinic Bansko

Лечение с Аюрведа означава да се възстановят изначалните енергийни баланси в тялото. Когато се прилага лечение с Аюрведа, процедурите и терапиите се съсредоточват не само върху даденото заболяване, което е последица, а и върху причините, довели до болестта.

“Тайната” на класическото лечение с Аюрведа е правилното съчетаване на природни средства за всяка болест. При лечение с Аюрведа има специфични процедури и средства например при астма, хронични алергии, псориазис, затлъстяване, ставни проблеми, или с храносмилането, диабет, мигрена, сърдечно-съдови заболявание и т.н.,и т.н.

Автентичното лечение с Аюрведа цели да се нормализира нарушеният баланс между трите енергии в организма /доши/ – всяка от които отговаря за определен общ вид системи в организма. Вата се отнася до сърцето, кръвообращението и дишането. Пита отговаря за обмяната на веществата, а Кафа – за растежа и имунитета.

В човешкото тяло обикновено е водеща една доша, може да се по-силно изразени и две. Това води до многобройни възможни комбинации в баланса и дисбаланса, което определя и многото комбинации за лечение с Аюрведа. При лечение с Аюрведа се използват стотици билки и формули за съчетаването им, лечебни масла, различни терапии и процедури.

Според методите на лечение с Аюрведа, могат да се посочат осем области: обща медицина, лечение на деца, хирургия, заболявания на уши, очи, зъби, нос, методи при болести от микроорганизми или алкохол, антиотрови, подмладяване, репродуктивното здраве. На практика това покрива всички заболявания.

Диагностиката при лечение с Аюрведа също е специфична – чрез общ външен вид, пулс, език, начина на изговор, докосване до определени точки. Тя може да предвиди наближаването на болест, за която още няма признаци.

Роля на прилагания детокс на организма

Основен принцип при древната Аюрведа е дотокс на организма. Препоръчително е, даже и да няма ясни признаци на болест, детокс на организма да се извършва поне два пъти годишно като профилактика. Защо се налага този детокс на организма?

Аюрведа клиник Банско процедура „Шиндарова“

Голяма част от хората не живеят здравословно. Хранят се по вреден, безразборен начин с вредни храни – прекалено мазни, хлебни, сладки и т.н. Движението е силно ограничено, а работата не се съчетава правилно с пълноценна почивка. При това околната среда на много места е замърсена с различни химикали и други елементи – въздух, почва, вода.

Всичко това натрупва в тялото токсини, тежки метали, пестициди, свободни радикали, от които организмът не успява да се освободи сам. Тези отрови като шлаки се наслояват в червата, черния дроб, жлъчката, бъбреците, по кожата. Те не само затормозяват функциите на системите в организма, но тровят и всяка отделна клетка. Така водят до болестите.

Симптоми, че е нужен детокс на организма, са наднорменото тегло, честия запек, сухата кожа или коса и др. Когато се прави профилактично детокс на организма, трябва консултация с лекар. При ниско налягане например, извършването на детокс на организма може да доведе до проблеми.

Когато детокс на организма се извършва с лечебна цел, трябва да е под пълен лекарски контрол според конкретното общо състояние на дадения пациент, видът и степента на заболяването и т.н. Режимът за детокс на организма се преценява от медиците. При Аюрведа това е сложен комплекс от процедури, хранене, медитация, йога, образователни дейности и др.

В Аюрведа клиник Банско курсовете за лечение – а там лекуват всички болести, съпроводено с детокс на организма, са с продължителност 10 дни, 15, 20 или 25 дни. При напреднал стадий на болестта, може да се наложи по-продължителен период на лечение. Тук се постига пълен детокс на организма.

Значение на метода Пурвакарма

Пурвакарма е един от двата метода на Аюрведа за пречистване на тялото от отрови. Най-общо казано, Пурвакарма е подготвителен етап. Целта на Пурвакарма е да отпусне тялото и органите, да раздвижи зоните с концентрирани токсини, да подготвят организма за вътрешно пречистване. Освен това сами по себе си процедурите на Пурвакарма разкрасяват, прочистват отрови от по-горните слоеве, подмладяват кожата, правят я по-еластична.

Наби Пуранам | Ayurveda Clinic Bansko

Пурвакарма е подбрана поредица от външни процедури. Извършват се масажи на определени точки с втриване на билки и лечебни масла, билкови сауни, обливания. Най-важно при Пурвакарма омазването с билкови масла и прилагането на термични процедури.

Първите дни се прилага терапия с Пурвакарма, след което Пурвакарма процедурите започват да е съчетават с терапиите за вътрешно прочистване на тялото. Цялостното въздействие на Пурвакарма е да отпусне натрупаната шлака за по-лесното й по-нататъшно отделяне от органите. Определени загрети масла имат ефекта да засилват метаболизма и разтварянето на шлаката, както и разтварянето на порите.

Част от терапиите на Пурвакарма са насочени към успокояването на нервната система. Това освен че е добре за борбата със стреса, подготвя организма по-леко да приеме настъпващите промени в тялото. Някои от масажите и терапиите на Пурвакарма имат и директен лечебен ефект при дадени заболявания – на ставите, множествена склероза, парализа на лицето , подагра и др.

Прочистване с Панчакарма

Панчакарма е вторият метод на Аюрведа за прочистване на организма. Панчакарма е вътрешно прочистване и се прилага в съчетание с процедурите за външно прочистване на Пурвакарма.

Думата Панчакарма означава пет / изразяващо 5-те основни метода за прочистване/ и карма, което е “дейност”. Лечебните дейности при Панчакарма са очистителни и слабителни. Това са повръщане, клизма, приемане през носа на лечебни масла, приемане на слабителни, пречистване на кръвта.

Всеки от методите на Панчакарма се прилага при конкретна група здравни проблеми. Повръщането, предизвикано от специфични лечебни билки, се препоръчва при сенна хрема, витилиго, повиша стомашна киселинност, хронично запушен нос, психологични проблеми и др.

Слабителните средства при Панчакарма са също билки. Те премахват отрови от черния дроб и злъчката, както и от храносмилателния тракт. Подходящи са при хронична треска, диабет, запек, гинекологични проблеми и т.н.

Главната лечебна терапия на Панчакарма е лекарствената клизма. С нея Панчакарма прочиства дебелото черво при трите доши. Използва се олио, смесено с отвара от билки. Освен прочистването, Панчакарма повишава мускулния тонус на червото.

Лекарствената клизма на Панчакарма се провежда по лекарска преценка с различна продължителност, съобразно общото състояние и заболяването на пациента. Лекарствената клизма на Панчакарма се препоръчва при колит, дископатия, хемороиди, сексуални проблеми, безплодие.

Пратимарса Насям процедура | Ayurveda Clinic Bansko

 

С въвеждането на билково олио през носа се пречиства токсини, натрупани в главата и врата. Може да се прилага до 30 дни при синузит, загуба на обоняние или вкус, дихателни и зрителни проблеми, безсъние, проблеми с паметта и т.н. Пречистване на кръвта се извършва в много редки случаи.

Освен прекия лечебен ефект за дадената болест, съчетаното прилагане на Пурвакарма и Панчакарма има цялостен ефект за подобряване на общото здравословно състояние. Организмът се освобождава от над 50% от вредните вещества, тонусът се покачва, тялото се подмладява с нова енергия.

Хранене по Аюрведа

Аюрведа отдава голямо значение на храненето. Ако то не е правилно, храната от източник на живот за тялото, става вредител на организма.

Патрапотали сведа панчакизи терапия | Ayurveda Clinic Bansko

При Аюрведа храненето е три пъти на ден. За закуската се заделя един час, за обяда – 30 минути, за вечерята – отново час. Поради важността на храната като източник на живот за организма, за Аюрведа храненето е като свещенодействие.

Храненето трябва да се извършва в пълно спокойствие на ума и духа, абстрахирано от всякакви проблеми и външни въздействия, вглъбено в консумацията на храна.

Самото приготвяне на раната също е като ритуал. Храната по Аюрведа принципите трябва да се приготви в чисто помещение, с положителни мисли, с чисти дрехи. Сервирането трябва да е красиво, предложено с любов.

Храната трябва да е от пресни продукти и да се консумира най-много до 3 часа, след като е приготвена. След три часа тя не е полезна, дори да е от здравословни продукти, приготвени по здравословен начин. Храната също така не е полезна, ако не е вкусна. При това храните трябва да са съобразени с водещия тип доша или доши, за които са характерни определени храни и вкусове.

За Аюрведа храната е три типа според енергийния заряд, който носи: на благостта, на страстта и на невежеството. Заряд на благостта носят сочните, свежи плодове и зеленчуци, царевицата, орехите, леща, зърнени храни и други. Заряд на страстта носят прекалено лютите, солени или горчиви храни, или храни със силен мирис. С енергиен заряд на страстта е и храната, която е пикантна, гореща или суха. Храната на невежеството включва алкохола, консервите, полуфабрикатите, месо, яйца и др.

Според Аюрведа, човек не бива да се лишава от нито един от шестте вкуса – кисело, сладко, солено, лютиво, горчиво, стипчиво. Важна е обаче комбинацията на отделните храни, защото те влияят върху конкретни органи и системи.

Здравословно с Аюрведа

Лечебният курс по Аюрведа сам по себе си ще отстрани болестта и причините за нея. Ако обаче човек продължи с нездравословния начин на живот, болестите ще се върнат.

Затова лечебните курсове по Аюрведа включват и лекции за здравословен начин на живот, и разясняване същността на Аюрведа. Защото Аюрведа е и житейска философия, начин на поведение. Това включва хранене, двигателна активност, режим на работа и почивка, които трябва да се поддържат.

Нашия екип в Ayurveda Clinic Bansko

Самоосъзнаването прави лесно приложението на Аюрведа начина на живот. За тази древна наука човек държи съдбата си в своите ръце и от него зависи да я направлява. Затова Аюрведа учи човек как да е осъзнат и да живее качествено, да постига здравословен баланс между тялото и духа.

Така за Аюрведа при лечението пациентът има много важна роля, той е като част от екипа на Аюрведа-лекаря. Защото всеки човек се стреми към здраве и дълголетие, възприемайки Аюрведа, той трябва да се откаже от вредните навици и да си създаде здравословни.

Силата на ума трябва да се се включи в лечебния процес, за да се постигнат по-добри резултати и те да останат трайни. И всеки може да живее по принципите на Аюрведа, за да бъде здрав, активен, пълноценен и дълголетен.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *