FB PIXEL

Какво е Дарма в Аюрведичната медицина?

05.09.2017

Интериор на клиниката | Ayurveda Clinic Bansko

Какво е Аюрведа? 

Аюрведа е холистична система за лечение на тялото, ума и душата с над 5000 годишна история. Името ѝ идва от санскрит и означава „наука за здравето и живота”.

За пръв път Аюрведа лечението е описано в древните писания (Веди). Според Ведите, холистичната система за лечение се е появила благодарение на древните мъдреци и лечители, които достигнали до прозрение по време на медитация. В продължение на хиляди години техните знания за здравето, живота и Вселената били предавани от учител на ученик, за да достигнат до нас, съвременните хора.

Според Ведическата наука, човек е част от Вселената и като нейна мъничка частичка има свои цели, към които трябва да се стреми и които трябва да постигне. Житейските цели, които са поставени пред хората са четири – Дарма (изпълняване на задълженията), Арта (придобиване на богатство), Кама (удовлетворяване на желанията) и Мокша (освобождение).

За да можем да постигнем целите си се нуждаем от здраве и тъкмо към това се стреми Аюрведа – да ни помогне да сме здрави, за да можем да следваме целите си.

Следвайки древните индийски лечебни практики Аюрведа разглежда човека като съвкупност от физическо, астрално и каузално ниво и при превенцията, лечението и диагностиката взима предвид и трите аспекта на здравето.

Или казано с две изречения… Аюрведа е изкуството да живеем в хармония със себе си и с природата. Това е наука за живота, здравето и изцелението.

Целите на Ведическата наука са да поддържа здравето на здравите хора и да лекува болните, като това става единствено с естествени, природни средства.

Снимка на доктор по Аюрведа | Ayurveda Clinic Bansko

Какво прави Аюрведа лечението толкова уникално?

*Баланс

Според Аюрведа, здравето и болестите, от които боледуваме са отражение на всички аспекти в нашия живот – кариера, хранене, отношения с хората, умствена нагласа, духовност. Когато някой от тези аспекти не е в хармония, всички останали области от живота започват да страдат.

Затова Аюрведа ни учи как да живеем в хармония със себе си, с околните и природата, за да можем да поддържаме баланса и в душите, и в телата си.

*Природа

Да живеем природосъобразно не означава само да се храним балансирано. Природосъобразно в Аюрведа означава да следваме законите на природата и да живеем в хармония с нея. Обръщаме ли внимание на ставащото около нас, стараем ли се да не нарушаваме равновесието, живеем ли според законите на природата? Ако отговорите са положителни, тогава значи сме постигнали природосъобразен, натурален начин на живот.

*Индивидуалност

За разлика от съвременната медицина (статията ни за разликата между традиционната медицина и Аюрведична медицина), която лекува всички пациенти по един и същи начин според симптомите, които показват, Аюрведа лечението разпознава индивидуалността на всеки човек. Според Ведическата наука всеки човек има своя уникална конституционна енергия (Пракрити) и се нуждае от различно лечение.

*Разбиране за здраве

В никоя друга медицинска система няма да откриете този уникален баланс, който разкрива Аюрведа. Според Аюрведичната медицина, под „здраве” не се разбира единствено физическо тяло без заболявания. Здравето в Аюрведа е постигането на хармония между физическото тяло, психическата стабилност и душевния баланс.

Концепцията за здраве във Ведическата медицина се основава на разбирането, че всеки човек е „лока – пуруша самя” (умалено копие на Вселената). Докато има баланс и вътре и извън човека, той е в добро здраве, но ако този баланс се наруши, това може да доведе до неспособност за разпознаване на правилния начин на живот, правилните храни, правилната житейска цел и дълг. Всичко това води до нарушаване на хармонията, до увреждане на дошите и до неразбиране на Дарма.

*Превенция

Отново нещо, което често се подценява в модерната медицина, но което според Аюрведа лечението е от първостепенно значение. Ведическата наука оказва толкова голямо значение на превантивните мерки, тъй като е много по-лесно да се поддържа здравето, отколкото то да бъде възстановявано.

Молитва преди аюрведична терапия | Ayurveda Bansko

Какво е Дарма в Аюрведичната медицина?

Дхарма или Дарма е първата житейска цел в Аюрведа. Името на тази първа цел произлиза от санскритската дума (dhra), на която трудно може да се открие един – единствен превод, но значението ѝ се определя като: нося, поддържам, утвърждавам, изпълнявам задължения, дълг.

Дарма е възвишена цел, всемирна и вселенска сила, която държи всичко в идеалната хармония. Според Ведическата философия, всяко нещо в нашия свят има своята Дарма. Хората, животните, стръкчетата трева… всички имаме Дарма и трябва да я следваме, за да запазим баланса вътре в нас и във Вселената.

Следването на Дарма е много важно в Аюрведа, тъй като според древните учения, следваме ли своята Дарма, ще постигнем хармония в живота си. Живеем ли според правилата на природата, не само ще сме физически здрави, но и ще постигнем баланс във всички аспекти на живота и ще следваме останалите житейски цели.

Дарма е нашият дълг и задължението ни към семейството, социума, природата, Вселената.

Ако не разберем своята Дарма и следваме чужда, ще срещаме спънки навсякъде.

Как да следваме своята Дарма?

Природата е най-великият учител. Не е нужно да имаме дълбоки познания за Аюрведа лечението, за да открием своя път. Достатъчно е се вгледаме в природата… Слънцето изгрява всяка сутрин, следвайки своя път, птичките се събуждат, слънчогледите поглеждат към Слънцето, за да се окъпят в светлината и топлината му… Изпълнило дълга си, привечер Слънцето отстъпва място на Луната, птичките се свиват в гнездата си, а слънчогледите „заспиват”… всичко в природата следва своята Дарма. Същото е и при хората!

Ако работим нещо, което ни кара да се чувстваме зле – това не е нашата Дарма. Ако живеем с някой, който ни прави нещастни – това не е нашата Дарма…

Ако това, което приемаме за наше задължение ни носи негативни емоции, умора и тъга, просто трябва да спрем да го правим и да открием това, което ни носи радост и удоволствие. И няма никакво значение дали става дума за работа, любов или нещо друго.

Да следваш своята Дарма означава да намериш баланса и хармонията в живота си, които те правят щастлив и спокоен!

Душевен мир на брега | Ayurveda Clinic Bansko

Как Дарма влияе на здравето ни?

Вече споменахме, че всеки човек изпълнява някаква мисия и има своята Дарма.

Проблемът е, когато не изпълняваме нашата житейска цел, а чужда и не го осъзнаваме!

Когато човек изпълнява мисията си, той не е уморен и изнервен от това, което прави. Ако не осъзнаем каква е нашата мисия, тогава ние страдаме и се разболяваме.

Учени от Масачузетския университет са изследвали факторите, които предизвикват появата на най-честите съвременни заболявания като инфаркт, атеросклероза, високо кръвно, ангина, диабет, рак.

В хода на изследването се оказало, че при 90% от хората, които са получили инфаркт, при тестовете на психическото им състояние се откриват общо черти. Като най-тревожна обща черта се оказало недоволството от дейността, която извършват. Тези хора с години са извършвали дейност, която не им харесва, не ги удовлетворява, но са продължили да работят, въпреки това. Оказва се, че неудовлетвореността от задълженията, които са изпълнявали въпреки нежеланието си е довело до сърдечно-съдовото заболяване.

Според Аюрведа сърцето е органът, който символизира нашия „Аз”. Нашата Атма (дух, духовна същност) е локализирана в сърцето. В непосредствена близост до Атма се намира и Параматма (първичният дух, Свръхдушата).

Когато недоволството от дейността, която са извършвали тези хора е оказало негативно влияние върху сърцето („Аз-а”), сърдечните атаки и инфарктът не са закъснели.

Неудовлетвореността от житейската цел оказва влияние не само върху сърцето, но е в основата на още редица опасни заболявания като рак, атеросклероза и други.

Това означава, че ако човек не живее в хармония с уникалната си природа и изпълнява не своите, а задълженията на някой друг, то това неминуемо се отразява и на здравето му.

 

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *