FB PIXEL

Какво е Кама в Аюрведа?

29.09.2017

Билки и масла в Аюрведа | Ayurveda Clinic Bansko

Питали ли сте се някога защо сякаш от нищото ви завладяват различни копнежи и желания? А задавали ли сте си въпроса какво ви кара да се стремите да живеете по-добре, да имате по-успешна кариера, да имате семейство, да сте уважаван член на обществото? Ами какво ще кажете за влюбването, любовта, сексуалното привличане? Как така се влюбвате не в целия свят, а точно в един определен човек и точно с него искате да правите любов, да имате общи деца, да създавате семейство и да остареете с него?

Ако сте си задавали поне един от тези въпроси, тогава ще ви е интересно да научите малко повече за Кама и четирите житейски цикъла, които Аюрведа разпознава в живота на всеки човек.

Циклите на живота според Ведическата наука са: Дхарма (изпълнение на определена мисия в живота), Арта (постигане на материални блага), Кама (удовлетворение, постигане на желанията) и Мокша (освобождение).

За пълноценния живот на всеки човек и четирите житейски цикъла са важни, но като обикновени същества най-много ни се иска да можем да изпълним желанията си, а именно – Кама.

Какво е Кама в Аюрведа?

Според Аюрведа, която може да се нарече майка на всички познати ни системи за лечение и която се практикува повече от 5000 години, животът на всеки преминава през четири етапа, като през различните етапи човек има определена цел и колкото по-ясно разбира тази цел, толкова по-щастлив и пълноценен се чувства.

Кама във Ведическата наука буквално означава „желание”. Желание във всичките му форми. Казано по друг начин, „Кама” е всичко онова, което правим, за да достигнем физическо, емоционално и чувствено удоволствие.

Аюрведа ни учи още, че всички аспекти на човешкия живот се управляват от определени предписания. Ако човек ги познава и се вслушва в тялото, душата и емоциите си няма да се разпадне.

Истинското удоволствие не се изразява в разгулен живот, трупане на пари и незачитане на останалите. Истинското удоволствие или Кама е да изживееш живота си по достоен начин, който те прави щастлив.

Ведите казват: ”Използвай сутрешните си часове за духовна практика, яж чиста храна, води чист живот”.

За да постигнем Кама и за да сме удовлетворени от това, което имаме, което правим и което сме обаче трябва да се погрижим за здравето си.

Като най-древната холистична система, призната официално от Световната здравна организация, Аюрведа помага и тук, като ни учи да се вслушваме в тялото, душата и ума си и да не допускаме дисбаланс.

Защото ако нарушим баланса в телата, душите или ума си, не само няма как да постигнем удоволствие и удовлетворение, но ще изгубим способността си да се радваме на живота.

Кашаям Дара | Ayurveda Clinic Bansko

Кама и здравето

Житейските цикли, през които преминаваме са важни за нашето съзряване като човешки същества. За да можем да извървим пътя си обаче е необходимо да се вслушваме в тялото си, защото то е огледало на всичко, що сме.

Думите, които изричаме могат да лъжат, умът също може да ни подведе, но тялото ни казва само истината.

А няма никой друг, който може да разчете езика на тялото толкова точно и добре, колкото аюрведичните лекари. Единствено те могат да „разговарят” с нашето тяло и да разберат как се чувства то и има ли нужда от помощ.

Как протича един Аюрведичен преглед?

Ако досега никога не сте посещавали аюрведичен диагностичен кабинет, предполагаме ще останете изненадани, че пред вас няма да застане лекар, който да извади слушалките и да ви накара да легнете на кушетката, за да ви прегледа. Повече информация за прегледите от тук – https://www.ayurvedabansko.bg/lechenie-na-bolesti-s-ayurveda-terapii/.

Вместо това, лекарят просто ще се вслуша в… пулса ви!

Нади Парикша или Пулсовата диагностика е древна наука (част от Аюрведа), която само чрез пулса може да определи състоянието не само на физическото тяло, но и на душата, ума и духа.

Лекарят просто ще постави пръсти в долната част на китката ви и ще усети пулса ви. В зависимост от нивото на пулса той може да установи какво е състоянието ви в момента (на тялото, ума и душата) и ще усети дали някъде има дисбаланс, който не ви дава възможност да постигнете желанията си и да се чувствате щастливи.

За още по-пълна картина се извършва и Конститунационална оценка (Практири), която да помогне на лекаря да сглоби цялата картина (кои храни, билки, терапии, емоции и други) биха били от полза за вас и кои биха довели до задълбочаване на дисбаланса в дошите.

Аюрведичните лекари толкова са се усъвършенствали с времето, че само с пулсова диагностика един експерт може да усети в коя доша има дисбаланс, кой орган или тъкан работят под голямо напрежение и колко голям е стресът, на който са подложени ума и тялото.

Практикуването на пулсова диагностика се предава от учител на ученик (гуру – кула) и не всеки може да го практикува.

Един от основателите на Аюрведичната медицина – Чакара казва: „Колкото и опитен да е лекарят в познаването и лечението на болестта, ако не внася в сърцето на пациента добродетелите на светлината и любовта, няма да може да му помогне да се излекува”.

Аюрведа Масажи в България | Ayurveda Clinic Bansko

Кама, удоволствието и Аюрведа масажите

Само този, който никога, ама никога не е награждавал тялото си с масаж може да каже, че той не е лечебно, приятно и зареждащо с енергия преживяване.

Масажите през последните години станаха много популярни и у нас и вече има достатъчно масажни студия и центрове за различни видове масаж – класически, шведски, тайландски и т. н.

Аюрведа масажите обаче се отличават от всички останали и не го казваме просто така, а защото във ведическите практики, терапиите и масажите са изключително важен инструмент за лечение и превенция на различни заболявания , както и перфектен начин за балансиране и възстановяване на тялото, ума и душата.

Популярни Аюрведа масажи

  • Абянга

Няма друг аюрведичен масаж, който да ви накара да се почувствате по-удовлетворени от живота. При този масаж се използват затоплени естествени масла, които масажистът, използвайки специфични техники ще втрие в тялото ви. Абянга има дълготраен ефект и освен, че балансира дошите, отпуска нервната система, отстранява натрупания стрес в тялото и ума. За Абягна в древните Ведически писания се казва, че е масаж, който връща младостта, красотата и удължава живота.

  • Мукха Абянга

Този масаж е сред любимите аюрведа масажи на дамите, тъй като терапията се концентрира върху Марка точките на лицето, раменете и шията и има лифтинг ефект. Мукха Абянга стимулира лимфния поток, отпуска мускулите на лицето и намалява стареенето на кожата.

  • Широдара

Изключително ефикасен масаж, чрез който се постига дълбока релаксация. Ако сте умствено натоварени и се чувствате напрегнати и зле, Широдара е тъкмо за вас.

Масажът се извършва, като върху скалпа и челото се излива тънка струйка затоплено естествено масло. Масажистът масажира с нежни движения тези области, тъй като там се намира областта на Третото око, а то е център на всички емоции и усещания.

  • Марма

В Аюрведа „марми” се наричат точките или чувствителните зони на човешкото тяло. Масажът на марма точките подобрява енергията, освобождава натрупаното напрежение подобрява състоянието на всички нива – тяло, ум и дух.

Каква е връзката между Кама, Арта, Дхарма, Мокша и Аюрведа масажите?

За да преминем през жизнените цикли на живота се нуждаем от добро здраве и баланс на дошите си. Без тях никога няма да можем да се радваме на живота, да постигаме мечтите си и да удовлетворяваме съкровените си желания. Без здраве няма как да постигнем и Кама…

Аюрведа масажите ни помагат да се чувстваме по-добре, да елиминираме проблемите (и здравословни и душевни), за да можем да достигнем до най-високото ниво на пирамидата от цикли – Мокша или освобождението.

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *