FB PIXEL

Как да поддържаме добро храносмилане чрез Аюрведа

12.10.2017

Какво е значението на храносмилателния огън Агни

Аюрведите свързват храносмилането с Огъня. Той е единият от Петте елемента на Сътворението в Космоса и във философията им изразява преминаването на материята от една форма в друга.  Неговият бог се нарича Агни. От тук Аюрведа говори за храносмилателния огън Агни.

Символиката на огън в Аюрведа | Ayurveda Clinic Bansko

Има се пред вид, че при храносмилането храната преминава от едно състояние в друго, а в организма се извършва обмяна на веществата /преобразуване на материята в различни форми/.

Аюрведите отдават голямо значение на храносмилателния огън Агни. Той е важен колкото храната, която се консумира и начинът, по който се храним, а за  Аюрведа те са в основата на това човек ще бъде ли здрав, или ще боледува.

За храносмилателния огън Агни се смята, че ако е слаб, поетата храна не се разгражда навреме и в храносмилателната система се задържат прекалено дълго неусвоени остатъци. При тях протичат различни процеси, като например загниване и се образуват токсини. С времето те се разпространяват в тялото, като образуват лепкава субстанция като слуз.

Освен че запушва каналите за усвояване на веществата, със свободните радикали, пестицидите, тежките метали, Ама трови органите, нарушава основните им функции. При тези болестни процеси хората често започват да пълнеят.

Затова Аюрведите имат система от правила за поддържане на храносмилателния огън Агни. Те са свързани  със всекидневните практики. Често хората правят грешка, когато пият вода, когато са гладни. Това обикновено става при спазването на някакви диети за отслабване – смятат, че така ще залъжат глада.

При храносмилателния огън Агни аюрведите прилагат принципа си, че естествените потребности не трябва да се потискат. Ако си гладен, значи организмът има потребност от храна. Пиенето на вода в такъв случай потиска естествената потребност – стомашните сокове се разреждат,  силата на храносмилателния огън Агни намалява противоестествено.

Вредно е също така човек да не се съобразява с циклите на разгаряне на храносмилателния огън Агни. Той е най-силен по обяд и тогава трябва да е основното ядене.

Съчетаването на видовете храни за оптимално храносмилане в Аюрведа

За обработката – механична и химична, и усвояването на всяка храна в организма, е нужно определено време. Има и различни фази, и процеси на обработката – уста, хранопровод,  стомах, тънко и дебело черво. При този сложен процес организмът може да усвои до над 90 на сто от поетата храна.

Различна и разнообразна храна | Ayurveda Clinic Bansko

Усвояването може да продължи до 72 часа, а може да е и за по-малко от денонощие. Някои храни се усвояват по-бързо – например плодовете и зеленчуците. За храносмилането и усвояването на веществата роля играят и някои допълнителни фактори – едно е при активните спортисти, друго е при хора със силно обездвижен начин на живот.

Съчетанията и последователността на поемане на храните също има голямо значение за доброто храносмилане в Аюрведа.

Всяка храна си има различни характеристики – като например вкус, загрява или охлажда, консумирана в подходящо време през деня може да стимулира храносмилането. При неподходяща съвместяване обаче могат да го затрудняват и храната да не се усвоява пълноценно, да се образуват токсини в тялото.

Плодовете например, които са широко застъпени при Аюрведа, не бива да се консумират с основно ядене, а междинно, поне два часа преди или след основното ядене.  Най-добре е да се хапват към 10 сутринта и към 15-16 часа следобед.

Също така за доброто храносмилане в Аюрведа едно ядене не бива да включва различни плодове. Плодовете е най-добре да се ядат преди обяд и не по-късно от 16 часа. За зеленчуците се допускат до 3-4 на ядене.

Медът, който също е много застъпен при аюрведите, не бива да се нагрява, защото става вреден и пречи на усвояването на веществата, защото започва да действа като лепило – клетъчните мембрани се запушват.

Изискванията относно храните за оптимално храносмилане в Аюрведа са много. Предписание за точното съчетаване на храни през деня според неговия тип тяло, всеки може да получи от аюрведа лекар. Като например в Аюрведа Клиник Банско, където работи квалифициран индийски Аюрведа екип.

Правила за добро храносмилане в Аюрведа

Правилата на Аюрведа за поддържане на оптимално храносмилане и от там на добър метаболизъм, произтичат от две основни неща. Първото е съобразяване с естествените процеси в организма. Второто е всеобщият принцип на Аюрведа за баланс.

За добро храносмилане в Аюрведа, човек трябва да яде само когато е гладен. Това обаче е от най-често нарушаваните правила у нас. Ядем, когато сме притеснени, когато сме нервни, “хапваме”, докато гледаме някой сериал или футболен мач и т.н.

Така сами “не позволяваме” на организма си оптимално усвояване и обмен на веществата. Защото ако не сме гладни, но “хапваме”, значи добавяме нова храна за смилане, преди да е завършило храносмилането от предното ядене. Това пречи на усвояването и предполага остатъци, от които да се образуват токсини. А токсините са в основата на болестите.

За доброто храносмилане в Аюрведа е категорично правилото, че храненето не бива да е между другото – докато вървим по улицата, пред компютъра, докато четем вестника, шофираме. При храненето трябва да сме абстрахирани от всичко останало, спокойни и съсредоточени в консумирането, с добро сдъвкване.

Така навреме ще разберем кога сме се наяли и ще избегнем преяждането, по-лесно ще спазим баланса, за който Аюрведа има и формула. За оптималното храносмилане в Аюрведа се смята, че 25 на сто от стомаха трябва да остане незапълнен, 25 % да е с течна  храна,  например супа, останалите 50% да са с твърда храна.

Богата трапеза при Аюрведа хранене | Ayurveda Clinic Bansko

Самите ястия трябва да включват всеки един от шестте вкуса, защото те имат роля за пълноценното храносмилане в Аюрведа. Лютивото например стимулира храносмилането и метаболизма; стипчивото разгражда мазнините; киселото има прочистващ ефект и подпомага усвояването на минералите и т.н.

Шестте вкуса – сладък, горчив, солен, кисел, стипчив и лют, могат да се постигнат и с подправки, а не с видове храни. За добро храносмилане храната трябва да е топла, защото студената се усвоява по-трудно.

Храната поема енергия от заобикалящата среда!

Аюрведа гледа на храната преди всичко като източник на жизнено важна енергия за организма – за неговото съществуване и развитие. Това не значи, че се пренебрегват вкусовите качества. Напротив, основно схващане е, че ястията трябва да са вкусни. Иначе те не носят полза на тялото дори ако продуктите, от които са направени, да са били полезни.

За Аюрведа 40 на сто от необходимата му енергия тялото приема от храната. Останалата част се получава от дишането, йога и медитация. Затова аюрведите се отнасят с особено внимание към храната.

Храната сама по себе си носи енергия чрез веществата, които организмът усвоява от нея. Тази енергия продуктите са събрали от природата. Тя е толкова по-силна, колкото по-естествени са били условията, при които са били отгледани.

Патрапотали сведа панчакизи терапия | Ayurveda Clinic Bansko

Колкото по-дълго се съхраняват продуктите, енергията им толкова по-намалява. Начините на обработка също имат голямо значение – те могат максимално да съхранят енергията, а могат и силно да я намалят. За аюрведите консервите и полуфабрикатите са мъртва храна, която не притежава полезна енергия.

Наред с всичко това, храната може да приема енергия от заобикалящата среда. Затова освен правилата за оптимално храносмилане в Аюрведа, има стройна теория и как трябва да се приготвят ястията.

Изискванията са както към помещенията, в които храната се приготвя, и към хората, които подготвят ястията, така и към тези, които я консумират.

Помещенията трябва да са свети и чисти не само заради хигиената, но и за да няма лоша енергия в тях. Защото продуктите ще е поемат и ще я предадат на тези, които консумират. Така уж полезната храна ще се превърне във вредна.

Поради същата причина хората, които готвят, трябва да го правят със светли емоции, с любов, така и да поднасят храната. Тези изисквания важат и за човека, който се храни. Всяка негативна емоция – тревожност, гняв, яд, депресивни мисли и т.н. по време на хранене, убиват енергията на храната.

В съзвучие с природата

Основно схващане на Аюрведа е, че човек трябва да е в хармония с Природата и Космоса – те са създадени да съществуват по едни и същи закони.

От този принцип за съзвучие с Природата произтича и разбирането за циклите в организма. Според Аюрведа, в човешкото всекидневие има три фази, които са свързани с активността на Слънцето и се сменят през 4 часа. С тях трябва да е съобразено и храненето през деня и общият режим.

Единият етап е от изгрев до към 10 часа. Тялото не е активно, отпуснато и натежало е. Храносмилателният огън не е силен, закуската трябва да е до 9 часа и да е лека- плодове, мляко, мед, топла вода.

Между 10 и 14 часа Слънцето се издига високо, организмът активира максимално огъня Агни, в този период е основното хранене – зеленчуци, супа, зърнени храни и т.н. Тогава организмът може да поеме най-тежката за деня храна.

Следващите 4 часа – до 18 часа, организмът е най-активизиран за работа. Хранителният огън обаче е отслабнал, както е отслабнала и силата на Слънцето. Вечерята трябва да е към 19 часа и да е лека – орехи,  прясно мляко, липов мед. Така смяната на циклите на активността за организма през 4 часа продължава в същата последователност.

До 22 часа е времето за общуване, четене, къщни дейности. Лягането трябва да е не по-късно от 22 часа, до 2 часа е най-съществената част от съня – жизнените сили се възстановяват. Сънят разбира се продължава и след това, като аюрведите стават по изгрев за лична хигиена и духовни занимания. 6 часа отново е време да започне активен ден.

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *