FB PIXEL

Какво представлява Аюрведа йога масаж?

02.03.2020

Аюрведичният йога масаж използва дълбоко тъканно масло и е адаптиран според нуждите на клиента. Методът е разработен от Кусум Модак в Пуна, Индия, в началото на 80-те години. Кусум обединява същността на Йоенгар йога практиката с опита от терапевтичния масаж, който тя научава от Васудев Лимае, традиционен терапевт по аюрведичен масаж.

Експертните знания на Васудев произтичат от изкуството на терапевтичния масаж на предците, предавани от поколение на поколение в неговото семейство. Аюрведичния йога масаж е невероятна техника, която работи на физическо, емоционално, умствено и енергийно ниво.

 

Аюрведичният йога масаж е различна форма на работа,базирана на йога. По време на изграждане на концепцията за тази техника са били разпознати два основни компонента: лечебните ползи от определени йога позиции и лечебните елементи на традиционния аюрведичен масаж. Това довежда до разработването на специална рехабилитационна техника.

При Аюрведичния йога масаж тялото се счита за отражение на подсъзнанието. Често напрежението или проблеми в тялото имат своя произход в нерешени емоционални проблеми. Терапевт и пациент работят заедно, за да събудят цялото тяло, докато всяка зона не бъде изчистена със силата на комбинацията за дишане / разтягане / масаж.

Какво представлява Аюрведа йога масаж?

 

○                 Какво да очакваме по време на Аюрведичен йога масаж?

Какво представлява Аюрведа йога масаж?

На практика, лечението работи върху цялото тяло.

 • Сесията започва с маслен масаж, като масажистът използва ръцете и краката си. Това постепенно затопля и омекотява мускулите на пациента, подпомага дишането и подобрява циркулацията.
 • Работи се конкретно с дишането, за да се помогне на нервната система да се отпусне.
 • Използват се натурални масла и прах от смлян корен на Acorus calamus, растение от семейството на сладките фланг,. което расте във влажните зони. Това дава приятно ексфолиращо усещане, но главно спомага за подобряване на циркулацията и загряване на тъканите, засилвайки ползите от масажа.
 • Масленият масаж се прави с нежни движения, подпомагани от (пасивни) йога пози. Те помагат за удължаване на тъканите, което е полезно, ако имате наранявания. Чрез тези нежни движения помагаме за отпускане на сухожилията и връзките и подобряване на синовиалната течност в ставите.

 

Разтягания

Разтяганията се изпълняват при издишване, позволявщо прогресивно по-дълбоко движение на мускулите, сухожилията, връзките и кръвоносните съдове

 • Стресът, заседнал в мускулите и сухожилията, се освобождава безопасно
 • Втвърдените стави са облекчени и цялата система дълбоко се снабдява с кислород, който е мощно пречистващо средство, неутрализиращо киселинните токсини и отпадъци

Какво представлява Аюрведа йога масаж?

 • Това пасивно йога разтягане увеличава подвижността на ставите и гъвкавостта на връзките и по този начин е отлично за двигателна рехабилитация
 • В допълнение, древните техники включват прилагане на натиск с краката в определени точки, който осигурява много дълбоко отпускане на мускулите, и дават силен стимул на кръвообращението, като по този начин забавят процеса на стареене

Работа с дишането

При редовни упражнения на дълбоко йога дишане кислородът изгаря веднага. При аюрведичния йога масаж обаче, когато тялото е пасивно и в покой, се осъществява преразпределение на кислорода и праничната енергия.

Ефектът е подобен на зареждането на батерия; вътрешните енергийни резерви се попълват, което позволява по-добър сън и почивка на човека, подобрява жизнеността и концентрацията му.

Ето защо дишането и релаксацията са толкова важни в йога практиката. По време на лечението терапевтът поощрява пациента да поддържа постоянен, дори дълбок ритмичен приток на въздухвдишване и издишване през носа. Въпреки че мощното издишване през устата може да подпомогне освобождаване на енергия в някои от по-дълбоките участъци на тялото.

Какво представлява Аюрведа йога масаж?

Какво представлява Аюрведа йога масаж?

 

 

○                 Техниката на Аюрведа йога масаж

В съответствие с традицията на Аюрведа за лечение се използват  масла от ядки или семена. Лечебният билков прах за масаж е направен от корена на растението Calamus, известно с пречистващите си свойства по отношение на  кръвта и органите.

 

Той е антисептичен, противовъзпалителен и ексфолиращи  спомага за извеждането на дълбоко заседналите в  лимфата и мускулите токсини. Това, комбинирано с дълбоко стимулиране на кръвоносните съдове, бързо ускорява процеса на пречистване на организма.

 

○                 Защо Аюрведичният йога масаж е толкова полезен?

 • Аюрведичният йога масаж работи едновременно като тадиционния масленмасаж, но и използвайки движения, което означава, че тялото ви получава ползи и от двете техники.
 • Терапевтите ще ви оделят достатъчно време, за да разберат, какви са вашите нужди и ограничения.
 • Работи се за активиране на парасимпатиковата нервна система, спомагаща за освобождаване на напрежението, дори от най-трудните части на тялото ви
 • Масажирането, движението или разтягането на напрегнатите мускули могат да ви причинят болка. Но тя ще се облекчи с дълбоко, спокойно дишане, което Аюрведичният йога масаж предлага и ще помагне за успокояването на нервната система. А това е което е чудесно за извеждане на хроничните болки от тялото ви.
 • Този цялостен подход към Аюрведичния йога масаж ви дава трайно усещане за целеустременост и яснота на мисълта.

 

Какво представлява Аюрведа йога масаж?

ПОЛЕЗНОСТ

Аюрведичният йога масаж има способността да работи на това холистично ниво, където тялото, дишането и умът се считат за едно цяло. Защото всеки човек е уникален, затова  работата се движи на енергийно ниво.

Отпуснати, а в същото време заредени с енергия – това  е перфектна противоотрова срещу стреса на съвременния  живот, който може да ни натовари с хронично напрежение, изчерпана жизненост и психическа обърканосг.

Освобождаването на заседналия в нас стрес и напрежение е осезаемо, защото естественият енергиен поток се възстановява и тялото се чувства спокойно и леко. След такъв масаж човек се чувства  спокоен, съсредоточен и с реална връзка между тялото и душата си.

Една сесия може да облекчи натрупвани с месеци токсини и напрежение, но очевидно последователните сесии реализират тази цел по-пълно. Но все пак дори една сесия може да ви даде дълбоко емоционално спокойствие. Особено в периоди на необичайни обстоятелства, загуба или скръб, всяка физическа или сензорна терапия може да бъде от особена полза за вас.

Какво представлява Аюрведа йога масаж?

Като цяло тази техника ще помогне за разтваряне на физически и емоционални блокажи, премахване на токсините от тялото, насърчаване на правилната стойка, подобряване на дишането, балансиране на дошите.

Подлагайки се на този масаж, вие оставате с дълбоко чувство за благополучие.

В обобщение, аюрведичният йога масаж носи незабавни ползи на физическо, психологическо и енергийно ниво, сред които:

 • Усещане за повишено благополучие
 • Намалява мускулното напрежение и стреса
 • Облекчава болките в ставите
 • Подобрява гъвкавостта
 • Изравнява структурата на тялото
 • Подобрява дихателния капацитет
 • Подпомага циркулацията на телесните течности
 • Поддържа проприоцептивната чувствителност
 • Възстановява запасите от енергия
 • Улеснява чревния транзит
 • Допринася за успокояване на болки

 

○                 Цялостно индивидуално лечение

Една индивидуална сесия на Аюрведичния йога масаж може да трае от 50 до 90 минути и се прави на матрак на пода. Всички техники се прилагат с подходяща интензивност според нуждите на клиента.

Лечението включва редуване между масаж с дълбоко тъканно масло, мобилизация и подпомагане на определени участъци на йога основа. Дишането е ангажирано през цялото време.

Какво представлява Аюрведа йога масаж?

Практикуващият използва ръцете и краката си, за да извърши масажа. Уникално средство на аюрведичния йога масаж е използването на, както вече споменахме, прах Каламус, който се смесва с малко масло, за да изведе токсините от тялото.

Пречистващото и стимулиращо чувство събужда кожата и подобрява кръвообращението. Постепенно усещането за откритост, присъствие и отпускане се пренася у приемника на масажа.

Аюрведичния йога масаж съчетава предимствата на дълбок тъканен маслен масаж, йога и медитация на вниманието. Работи се с тялото, ума и дишането, а дълбочината на сесията зависи от това, на къде тялото и ума са готови да го насочат. Така сесиите могат да изглеждат много различно при различни хора в различни дни, точно като йога практика.

Тя може да бъде следните видове:

 • дълбока и коригираща
 • работеща с хронично напрежение и блокажи
 • успокояваща, релаксираща, енергизираща

Масажът помага на физическо, емоционално и енергийно ниво, а след това получателите му изпитват усещане за центрираност, лекота и усещане за благополучие.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *