FB PIXEL

Кашлица – остра и хронична

15.12.2018

Кашлицата като енергиен дисбаланс

Делението на остра и хронична кашлица е според продължителността – острата обикновено е от сега настъпило заболяване и продължава до 3 седмици. Хроничната надхвърля този период и е заради настъпили от болестта усложнения.

Кашлица - остра и хронична | Ayurveda Bansko

На практика обаче за Аюрведа не съществуват хронични заболявания – тя има лечение за всяка болест до пълно възстановяване на здравето. Това става, като възвръща в оптимална степен съотношението и дейността на жизнените сили /Доши/ в тялото.

Така се възстановяват естествените процеси в организма. Той започва отново да работи като самодостатъчна и саморегулираща се система, каквато го е създала природата, с което се премахват причините за болестите.

Кашлицата Аюрведа свързва с нарушено енергийно равновесие в тялото, най-вече с увеличение на Дошите Кафа и Пита в дихателната система. Може обаче да е предизвикана и от дисбаланс на третата енергия – Вата.

В равновесието си тези фини енергии, чрез които протичат процесите в организма, са взаимно зависими и отклоненията при всяка водят до увеличение или намаление при другите.

Въздушната Вата, чрез която се осъществяват движенията, включително протичането на Пита и Кафа, е най-податлива към изменения. Така тя е в основата на повечето болести – около 90 процента, защото излязла от равновесие, е предизвикала дисбаланс и при останалите две Доши, а може даже да ги блокира. По този начин енергийните нарушения стават комплексни и е нужна прецизна аюрведа диагностика, за да се назначи адекватно лечение.

Особеността е, че Дошите се балансират по различни начини и с различни средства, а подходящите за една Доша могат да са противопоказни за друга.

Трите основни типа кашлица

Видът кашлица насочва аюрведа лекаря при коя от енергиите е настъпил дисбаланс. Кашлицата от типа Вата обикновено е начесто, суха,с малко храчки.

Лечение на кашлица с Аюрведа

Има характерни “свирещи” хрипове, често е съпроводена с главоболие, също и болки в гърдите, може да се усеща и болка в сърдечната област. Други симптоми са сухота в гърлото, гласът може да стане дрезгав. Може да се появи тревожност, нервност, защото нарушенията при Вата се отразяват пряко върху дейността на нервната система.

При кашлицата от вида Пита жълтеникавите храчки може да са с примеси на кръв, чувства се парене в гърдите и гърлото, ожадняване, сухота и горчив вкус в устата.

Кашлицата, предизвикана от дисбаланс на Кафа, изпълва белите дробове с много храчки, които при освобождаване са гъсти бели или прозрачни. Самата кашлица  не е начесто. Съпроводена е със сладникав вкус в устата, засилено слюноотделяне и гадене, обща тежест, усет за студ.

Лечението

Аюрведа лекува кашлицата, като отнема от Дошите, които са се усилили и са излезли от баланса. Тук особено важно е храненето, защото всяка храна и всеки вкус влияят различно на отделните Доши – увеличават една, а намаляват друга.

Билки за лечение на хронична кашлица

За намаляване на Кафа трябва да се избягват месата, млечните продукти, пшеница и ориз, сладките и сочни плодове като банани, ананас, портокали, дини, пъпеши и др., както и водните зеленчуци като краставиците например.

За намаляване на Кафа са препоръчителни хрупкави плодове като ябълка и круши, леки зеленчуци като коприва, спанак. Подходящи са ечемик, ръж, боб, леща. Обратно на Кафа, за Пита се препоръчват сочните и сладки плодове, също и стягащи и горчиви зеленчуци – аспержи, зеле, чушки, краставици, марули. Трябва да се намалят пикантните и горещи храни, мазните, пържените.

За баланс на Вата е необходимо да се наблегне на сладките плодове, морковите, червено цвекло, тиквички, бамя и др. Препоръчват се басмати ориз, сусам пшеница, мунг-дал. От билките и подправките се правят различни комбинации, сред най-известните са канела, карамфил, черен пипер, джинджифил, куркума, Свещен босилек, ленено семе, индрише и др.

В началния етап на кашлицата е добре да се започне с чаена лъжичка лимонов сок и мед в равни части. Използват се също и масажи на гърдите и гърба с лечебни масла.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *