FB PIXEL

Кожни проблеми

05.12.2018

Дошовият тип и кожните проблеми

Видът кожа и кожните проблеми Аюрведа свързва с трите Доши. Дошите са биологични начала, жизнени енергии в тялото на дадения човек. Чрез всяка от тези сили се провежда и контролира определена част от процесите в организма за неговото съществуване и развитие.

  • Вата отговаря за осъществяването на всички движения;
  • Пита – за трансформациите
  • Кафа – за течностите.

При всеки човек Дошите са в неповторимо равновесно съотношение, зададено му още преди раждането. В този баланс преобладават една или две от Дошите, което определя общият тип Доша – да речем, Вата или смесен тип Питта-Кафа, или Вата-Кафа и т.н.

Типът Доша /типът тяло/ предопределя всички особености на организма

  • биологични
  • психологични
  • умствени
  • дори подходящите и неподходящи храни и към какви болести е предразположен съответният човек.

Когато Дошовият баланс се наруши, започват неестествени промени в процесите в тялото и се стига до заболявания.

Кожни проблеми за лечение с Аюрведа

Най-често проблемите с кожата – екзема, дерматит, псориазис и т.н., се предизвикват от дисбаланс на Пита – Дошата, свързана с огъня Агни за преобразуването и усвояването на веществата. Когато храносмилателният Агни не е оптимален, в храносмилателният тракт се завържа храна, при която започва гниене и отделяне на токсини. Кръвта разнася тези токсини по тялото, а те предизвикват възпаления, включително и кожни. Кожните проблеми всъщност най-често са показател за интоксикация на организма.

Вата предизвиква по-малко проблеми, по принцип при нея кожата е суха и се лющи, и е нужно омазняване. Кафа е с най-малко участие в предизвикването на кожни проблеми, те са свързани с прекалено събиране на течности и подувания. Кожата на хората с Кафа Доша е умерено мазна и чиста.

В крайна сметка основна причина за кожните проблеми е неправилното хранене, при което се натрупват токсини. Това включва консумация на прекалено солено, кисело или пикантно; мазна или сладка храна, алкохол. Съществена причина е и използването на козметика с химикали. Влияние оказват и замърсяванията на въздуха, прекият контакт с препарати и др.

Лечение на кожни проблеми

В лечението на кожните проблеми Аюрведа включва хранителен режим според съответната Доша, обливания с натурални масла, процедури с билки – втривания, билкови парни бани, вътрешен прием на билкови комбинации, предизвикване на слабителен и очистителен ефект йога практики, както и медитация.

Билки за лечение на кожни проблеми

Много от билките са и подправки към ястията. На практика това е начин на живот, за който аюрведа лекарят дава индивидуален модел за всеки след диагностиката.

Ако огнената Пита е излязла от равновесието на енергиите, се прилага охлаждащо въздействие. Храната например не бива да е гореща, трябва да се избягват загряващите вкусове като лютивото. Подходящи са боб, млечни продукти, зеле – брюкселско и цветно, целина, зелени зеленчуци, портокали, манто, сливи. Трябва да се ограничат червеното месо, чесънът, доматите, бананите. От маслата се използват например кокосово и слънчогледово, които се комбинират с роза, гардения, жасмин, гардения, лайка и др.

Храната на хората, които са тип Вата, трябва да е сгряваща и леко сладка, нуждаят се от продукти, които имат скорбяла – да речем, карфиол, тиквички. Подходящи са също зърнените храни, бананите, гроздето, черешите, портокалите.

От подправките са препоръчителни копър, горчица, черен пипер, кимион, канела и др. Не се препоръчват соя и грах, сурови зеленчуци, ябълки. които се използват трябва да са сладки, успокояващи и топли.

От маслата се прилагат сусам, авокадо или рицин, които се комбинират с етерични масла като жасмин, лавандула камфор, канела и др.

За Кафа храната не бива да е студена, трябва да е стягаща, по-горчива. Подходящи са пшеницата, кафявият ориз, ечемик, овес, зеленчуци, плодове, като се изключат бананите. Противопоказни са говеждото и пилешкото месо, бял ориз, ананаси, фурми.

Полезните подправки тук включват босилек, червен и черен пипер, пипер, джинджифил, копър и др. Сред маслата, балансиращи Кафа, са от лаврово дърво, босилек, анасон, бреза и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *