Език:

Кожни проблеми

Кожни проблеми
Кожни проблеми за лечение с Аюрведа

Дошовият тип и кожните проблеми

Видът кожа и кожните проблеми Аюрведа свързва с трите Доши. Дошите са биологични начала, жизнени енергии в тялото на дадения човек. Чрез всяка от тези сили се провежда и контролира определена част от процесите в организма за неговото съществуване и развитие.

  • Вата отговаря за осъществяването на всички движения;
  • Пита – за трансформациите
  • Кафа – за течностите.

При всеки човек Дошите са в неповторимо равновесно съотношение, зададено му още преди раждането. В този баланс преобладават една или две от Дошите, което определя общият тип Доша – да речем, Вата или смесен тип Питта-Кафа, или Вата-Кафа и т.н.

Типът Доша /типът тяло/ предопределя всички особености на организма

  • биологични
  • психологични
  • умствени
  • дори подходящите и неподходящи храни и към какви болести е предразположен съответният човек.

Когато Дошовият баланс се наруши, започват неестествени промени в процесите в тялото и се стига до заболявания.

Кожни проблеми за лечение с Аюрведа

Най-често проблемите с кожата – екзема, дерматит, псориазис и т.н., се предизвикват от дисбаланс на Пита – Дошата, свързана с огъня Агни за преобразуването и усвояването на веществата. Когато храносмилателният Агни не е оптимален, в храносмилателният тракт се завържа храна, при която започва гниене и отделяне на токсини. Кръвта разнася тези токсини по тялото, а те предизвикват възпаления, включително и кожни. Кожните проблеми всъщност най-често са показател за интоксикация на организма.

Вата предизвиква по-малко проблеми, по принцип при нея кожата е суха и се лющи, и е нужно омазняване. Кафа е с най-малко участие в предизвикването на кожни проблеми, те са свързани с прекалено събиране на течности и подувания. Кожата на хората с Кафа Доша е умерено мазна и чиста.

В крайна сметка основна причина за кожните проблеми е неправилното хранене, при което се натрупват токсини. Това включва консумация на прекалено солено, кисело или пикантно; мазна или сладка храна, алкохол. Съществена причина е и използването на козметика с химикали. Влияние оказват и замърсяванията на въздуха, прекият контакт с препарати и др.

Лечение на кожни проблеми

В лечението на кожните проблеми Аюрведа включва хранителен режим според съответната Доша, обливания с натурални масла, процедури с билки – втривания, билкови парни бани, вътрешен прием на билкови комбинации, предизвикване на слабителен и очистителен ефект йога практики, както и медитация.

Билки за лечение на кожни проблеми

Много от билките са и подправки към ястията. На практика това е начин на живот, за който аюрведа лекарят дава индивидуален модел за всеки след диагностиката.

Ако огнената Пита е излязла от равновесието на енергиите, се прилага охлаждащо въздействие. Храната например не бива да е гореща, трябва да се избягват загряващите вкусове като лютивото. Подходящи са боб, млечни продукти, зеле – брюкселско и цветно, целина, зелени зеленчуци, портокали, манто, сливи. Трябва да се ограничат червеното месо, чесънът, доматите, бананите. От маслата се използват например кокосово и слънчогледово, които се комбинират с роза, гардения, жасмин, гардения, лайка и др.

Храната на хората, които са тип Вата, трябва да е сгряваща и леко сладка, нуждаят се от продукти, които имат скорбяла – да речем, карфиол, тиквички. Подходящи са също зърнените храни, бананите, гроздето, черешите, портокалите.

От подправките са препоръчителни копър, горчица, черен пипер, кимион, канела и др. Не се препоръчват соя и грах, сурови зеленчуци, ябълки. които се използват трябва да са сладки, успокояващи и топли.

От маслата се прилагат сусам, авокадо или рицин, които се комбинират с етерични масла като жасмин, лавандула камфор, канела и др.

За Кафа храната не бива да е студена, трябва да е стягаща, по-горчива. Подходящи са пшеницата, кафявият ориз, ечемик, овес, зеленчуци, плодове, като се изключат бананите. Противопоказни са говеждото и пилешкото месо, бял ориз, ананаси, фурми.

Полезните подправки тук включват босилек, червен и черен пипер, пипер, джинджифил, копър и др. Сред маслата, балансиращи Кафа, са от лаврово дърво, босилек, анасон, бреза и др.

ХАРЕСАХТЕ СТАТИЯТА? СПОДЕЛЕТЕ Я С ВАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ!
← прочетете и тези статии →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


CAPTCHA Image
Reload Image

© 2014-2019 Лъки Банско – Хотел в Банско на 2015 г. Всички права запазени.

img

За да разберете какво е Вашето здраве според Аюрведа, моля, попълнете теста.

img

To find out what your health is according to Ayurveda, please complete the test..

Чтобы выяснить, что ваше здоровье согласно Аюрведе, пожалуйста, заполните тест.