FB PIXEL

Клиника за алтернативна медицина – да или не?

10.07.2023

Във века на бързо развиващата се медицина се откриват нови методи за лечение и подобряване на здравето на всеки

В резултат на това пациентите се изправят пред много повече възможности и се интересуват от най-подходящия начин да се грижат за здравето си. 

Една от най-честите дилеми, с които се сблъскваме е кои видове медицина да изберем – традиционна или алтернативна медицина.

В тази статия ще разгледаме предимствата и недостатъците на двата подхода, за да ви  помогнем да вземете информирано решение.

Клиника за алтернативна медицина - да или не?

Традиционна или алтернативна медицина – опоненти или спътници

Традиционната медицина, позната също като западна медицина, е основана на научни изследвания, клинични проучвания и доказани методи за диагностика и лечение на различни заболявания.

Тя включва прилагането на фармацевтични продукти, хирургия и други конвенционални терапии, които са признати от медицинската общност и подлежат на регулации и стандартизация.

Традиционната медицина разполага с широки познания и експертиза в различни области на медицината, като предлага много висок стандарт на здравеопазване.

Срещу нея стои алтернативната медицина, която се базира на по-стари, често използвани методи и практики, които не са част от общоприетата медицинска наука. 

Това включва различни форми на холистично лечение, натуропатия, аюрведа, хомеопатия, акупунктура и други.

Алтернативните методи за лечение се фокусират върху хармонията между тялото и ума и се стреми да лекува човека като цяло, а не само да се фокусира върху симптомите на конкретно заболяване.

Клиника за алтернативна медицина - да или не?

Въпреки, че научните доказателства за ефективността на алтернативните терапии често са ограничени, има някои заболявания, при които пациентите съобщават за ползи от тяхната употреба.

Важно е да се отбележи, че алтернативната медицина не замества методите на конвенционална медицина и винаги трябва да се консултирате с вашия лекар преди да преминете към използване на алтернативни методи на лечение.

Прилагането на двата вида медицини е известен като т. н. интегративна медицина.

При лечението на кои заболявания алтернативната медицина може да помогне?

По-долу разглеждаме видовете здравословни проблеми, при които алтернативната и интегративната медицина може да има ползотворен ефект.

Хронична болка

Някои алтернативни методи като акупунктура, масаж, холистично лечение и релаксиращи техники могат да помогнат при лечение на хронична болка.

Те могат да повлияят добре на пациента, ако той има  болки в гръбначния стълб, артрит, фибромиалгия или мигрена.

Стрес и депресия

Приложението на техники като медитация, йога, ароматерапия и хомеопатия могат да бъдат полезни при управлението на стрес и депресия

Те помагат за релаксация, подобряват настроението и  психическото здраве на пациента.

Хронични заболявания на дихателната система

Някои алтернативни методи като аида, йога дихателни техники и натуропатия могат да помогнат при хронични заболявания на дихателната система.

Такива са  например астма, хроничен бронхит, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и други.

Заболявания на храносмилателната система

Някои алтернативни подходи като хранителна терапия, растителни добавки и промяна в хранителните навици може да повлияе на неразположенията в храносмилателната система на организма.

Промяната в храненето може да повлияе положително и на някои кожни заболявания.

Сърдечно – съдови заболявания

Традиционната медицина като алтернативен метод може да помогне на пациенти със сърдечно – съдови проблеми, като намали стреса на организма и подобри циркулацията на кръвта и лимфата. Най-разпространени са акупунктурата и билковите добавки.

Хормонални нарушения

Някои алтернативни подходи като фитотерапия, аюрведа и хомеопатия могат да бъдат полезни при управлението на хормонални нарушения, като например полицистичния синдром на яйцеклетките (ПСЯ), пременструалния синдром (ПМС) и менопаузата.

Клиника за алтернативна медицина - да или не?

Хронични ендокринни заболявания

С алтернативни методи като медитация, йога и хранителна терапия могат да се повлияват положително симптомите на хронични ендокринни заболявания като захарен диабет и хипотиреоидизъм.

Автоимунни заболявания

Някои пациенти с автоимунни заболявания съобщават за полза от алтернативни методи като активност, медитация и аюрведа, които помагат за намаляване на възпаленията и укрепват  имунната система.

Алтернативна медицина при рак

При лечението на онкологични заболявания преди всичко трябва да се взимат предвид изследванията и диагностиката на конвенционалната медицина.

Алтернативните методи могат да се прилагат в началните стадии на заболяването главно с предписания за начина на хранене – кои храни да се избягват. 

Прилането на билколечение също трябва да става след изрично съгласуване с лекуващия лекар.

Все пак, важно е да се отбележи, че алтернативните методи за лечение не са заместител на традиционните медицински методи. Хората, болни от сериозни заболявания, както и при спешни случаи,  винаги трябва да търсят медицинска помощ.

Клиника за алтернативна медицина - да или не?

Видове алтернативна медицина и как да изберете според нуждите си

Алтернативната медицина включва широк спектър от различни методи и практики.

Някои от тях се припокриват с методите на известната още от бабите ни народна медицина:

 • Акупунктура: Това е традиционен метод, при който  в определени точки на тялото се поставят тънки игли с цел възстановяване на енергийния баланс и облекчаване на симптомите. Акупунктурата може да бъде полезна за болките в гръбначния стълб, мигрени, стомашни проблеми и други състояния.
 • Масаж и тъканна терапия: Масажът е практика, при която се прилагат различни техники за манипулиране на тъканите на тялото с цел подобряване на кръвообращението, намаляване на напрежението и облекчаване на болката. Тъканната терапия се фокусира върху конкретни проблемни зони или тъкани и може да бъде полезна при болки в мускулите и ставите, спазми и напрежение.
 • Релаксиращи и медитативни техники: Тези техники включват медитация, йога, дишане и други методи за постигане на релаксация и управление на стреса. Те може да помогнат за подобряване на психическото състояние, намаляване на стреса и подобряване качеството на съня.
 • Хранителна терапия и нутриционистика: Това е подход, който се фокусира върху използването на правилно подбрани храни и добавки с цел подпомагане на здравето. Хранителната терапия може да се използва за укрепване на имунната система, поддържане на здравословно тегло, управление на хранителните непоносимости и други.

Когато избирате алтернативна медицина според вашите нужди, е важно да имате предвид следното:

 • Консултирайте се със своя лекар: Винаги е препоръчително да се обърнете към вашия лекар или медицински специалист, преди да приложите алтернативни методи на лечение. Те могат да ви дадат информация и да ви насочат към най-подходящите методи според вашето здравословно състояние.
 • Изследвайте и проверявайте: Преди да изберете конкретна алтернативна терапия или практика, проведете алтернативно изследване и проверете научните доказателства за ефективността и безопасността ѝ. Бъдете внимателни с информацията. Разгледайте останалите методи на алтернативна медицина, проучете как работят
 • Консултирайте се с професионалисти: При избора на конкретен метод на алтернативна медицина се консултирайте с професионалисти в съответната област. Те ще ви предоставят информация и ще препоръчат най-подходящите методи, съобразени с вашите нужди и здравословно състояние.
 • Слушайте своето тяло: Внимателно се вслушвайте в сигналите, които изпраща вашето тяло. Ако чувствате подобрение при добавяне на даден метод на алтернативна медицина, това може да бъде показател, че този метод е подходящ за вас.

Не на последно място – изберете метод, с който се чувствате комфортно. Той трябва да отговаря на вашия начин на живот и не ви принуждава да променяте основните навици, с които сте свикнали и които ви помагат да се чувствате добре.

Как да изберете безопасна и надеждна клиника за алтернативна медицина?

Изборът на безопасна и надеждна клиника за алтернативна медицина е от съществено значение за вашето здраве и благополучие. 

Споделяме няколко стъпки, които трябва да направите при избора на клиника.

Проверете клиниката

Потърсете информация за клиниката, която ви интересува. Проверете дали клиниката е регистрирана и има ли необходимите лицензи и сертификати за извършване на практиката си.

Проверете квалификацията на специалистите

Важно е да се уверите, че в клиниката работят с различни видове лекари  – квалифицирани и лицензирани специалисти. Проверете професионалния им опит, образование и сертификация в област на алтернативната медицина.

Можете да потърсите мнения на предишни пациенти, за да се убедите в качеството на услугите, които се предлагат в дадената клиника.

Научете повече за методите и подходите

Разберете какви методи и подходи се използват в клиниката и дали те отговарят на вашите нужди и предпочитания.

Изследвайте както научните резултати, така и ефективността на тези методи и потенциалните рискове или странични ефекти.

Комуникация и съвети

Обърнете внимание на начина, по който клиниката комуникира с вас. Те трябва да бъдат отзивчиви, готови да отговорят на вашите въпроси и да ви предоставят ясни и разбираеми обяснения за методите и процедурите, които предлагат. Комуникацията трябва да бъде в открит и професионален стил.

Използване на стандарти и протоколи за безопасност

Въпросната клиника трябва да спазва стандартите и протоколите за безопасност, като санитарни мерки, хигиена и други необходими процедури.

Какво ще откриете в Аюрведа клиник Банско?

Първата в България клиника за индийска алтернативна медицина се намира в Банско.

Като център за алтернативна медицина, Аюрведа клиник Банско използва методите на природосъобразното лечение с пълно детоксикиране на човешкия организъм, като се използват аюрведа методите Пурвакарма и Панчакарма.

Клиника за алтернативна медицина - да или не?

Предимствата на медицински център Аюрведа клиник Банско включват:

 • Лесен достъп до аюрведични програми, без необходимост от пътуване до Индия или друг континент. Това позволява на хората да получат пречистваща или лечебна програма в България в планинския курорт Банско.
 • Терапиите се извършват от опитни индийски терапевти с дългогодишен опит в аюрведичните процедури. 
 • Всички използвани масла, билки и лечебни материали се подбират от индийски лекари и се внасят директно от Индия. Това гарантира високо качество на съставките, използвани в процедурите.
 • В екипа работи хабилитиран индийски лекар по Аюрведа и над 14 години практика. Той е възпитаник на личния лекар на индийския министър – председател и осигурява професионална медицинска грижа.
 • В клиниката се приема едновременно не повече от 10 души, което позволява на всеки от пациентите да получи индивидуално внимание и грижи.
 • Пациентите могат да се насладят на условията на 5 – звезден лукс, където да получат компетентно лечение, комбинирано с пълно пречистване, възстановяване, енергизиране и антистрес ефект.

Клиника за алтернативна медицина - да или не?

Снимки: AyurvedaBansko

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *