FB PIXEL

Каква диета при Хашимото препоръчва Аюрведа?

03.07.2023

Хашимото е сериозно заболяване, което засяга функцията на щитовидната жлеза и имунната система. 

Древната индийска медицина Аюрведа предлага цялостен подход към управлението на Хашимото, като се фокусира върху балансирането на дошите, подобряването на храносмилането и поддържането на здравословен начин на живот.

Каква диета при Хашимото препоръчва Аюрведа?

Тиреоидит на Хашимото: причини, симптоми и диагностика

Тиреоидит на Хашимото е хронично възпалително заболяване на щитовидната жлеза, което е автоимунно по природа.

Това значи, че имунната система на организма насочва атака срещу собствената щитовидна жлеза, като я възпалява и постепенно разрушава.

Причини за появата на Хашимото

Причините за развитието на това заболяване все още не са напълно установени. 

Но от факторите, които най-често се приемат като основни виновници за повишаване  на риска от появата му включват:

 • Генетично предразположение;
 • Полова принадлежност (жените са по-засегнати);
 • Възраст (често се диагностицира при средна възраст);
 • Вирусни инфекции, хормонални промени и други.

Симптоми

Най-честите симптоми, наблюдавани при хора с Хашимото включват:

 • Умора;
 • Депресия;
 • Окапване на косата;
 • Суха кожа;
 • Понижаване на либидото;
 • Чувствителност към студ или топлина;
 • Болки в ставите и мускулите;
 • Запек или повишаване на теглото без ясна причина и др.

Диагностика

Що се отнася до диагностициране на заболяването, то обикновено се извършва кръвен тест, който измерва нивата на щитовидните хормони (T3, T4) и хормонът за стимулиране на щитовидната жлеза (TSH). 

Антителата, свързани с автоимунната реакция, могат да бъдат открити и чрез специални тестове. 

Може също така да се извърши и ултразвуково изследване на щитовидната жлеза, за да се оцени нейният размер и структура.

Лечение

Стандартното лечение на Хашимото включва прием на щитовидни хормони, които се предписват от ендокринолог, за да се компенсира недостигът им. 

Хората с тиреоидит на Хашимото се следят редовно за промяна в нивата на хормоните и да се адаптират дозите на лекарствата, ако е необходимо.

С ранна диагностика и подходящо лечение се постига контрол на симптомите и се предотвратява развитието на болестта, което може да доведе до предотвратяване на развитие на други заболяване в организма. 

Каква диета при Хашимото препоръчва Аюрведа?

Аюрведичен подход към Хашимото: балансиране на дошите и подобряване на храносмилането 

Аюрведа е традиционна индийска система за медицина, която се фокусира на балансирането на дошите (вата, пита и кафа) в организма. 

При подхода на Аюрведа към болестта на Хашимото основната цел е да се поддържа баланс между дошите и да се подобри храносмилането.

Хората, които страдат от това заболяване, обикновено се интересуват възможно ли е лечение на Хашимото без лекарства. 

Ето някои аспекти, които Аюрведа предлага за подобряване на състоянието при Хашимото.

Диета и хранителен режим

Най-популярната диета при Хашимото, която Аюрведа препоръчва, е хранене със сезонни, свежи и натурални храни. 

Важно е да се избягват преработените и тежки за храносмилането храни. Препоръчва се консумацията на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и леки протеини, като току-що приготвени ястия, печено пилешко и магданоз.

Билки и подправки

Някои билки и подправки имат благотворно въздействие върху щитовидната жлеза и имунната система. 

Куркума, копър, горчичено семе, кокос и ашваганда се смятат за полезни при болест на Хашимото. 

И все пак, преди да започнете да използвате тези съставки при приготвяне на храната си е добре да се консултирате с аюрведически специалист.

Начин на живот и практики

Редовното изпълнение на йога, медитация и дихателни упражнения може да помогне за намаляване на стреса и подобряване на общото благосъстояние на организма. 

Също така, важно е да се спазва редовен режим на сън и да се управляват ежедневните нива на стрес.

Храни, които да ядете и храни, които да избягвате при Хашимото според Аюрведа

Според Аюрведата, при тиреоидит на Хашимото са полезни сезонни, свежи и натурални храни, които помагат за балансиране на дошите и подобряване на храносмилането. 

Каква диета при Хашимото препоръчва Аюрведа?

Храни при Хашимото, които може да включите в диетата си

Хората с Хашимото и други автоимунни заболявания е добре да включат в режима си на хранене следните продукти:

 • Зеленчуци. Свежи зеленчуци като моркови, карфиол, броколи, тиквички и спанак са полезни за общото здравословно състояние и подпомагат функцията на щитовидната жлеза.
 • Плодове. Ябълки, грозде, круши, ягоди и дини са богати на антиоксиданти и фибри, които подпомагат имунната система и храносмилането.
 • Зърнени храни. Киноа, просо, овесени ядки, камут (индийско жито) и пълнозърнест хляб са източници на фибри и важни хранителни вещества, които могат да подобрят храносмилането.
 • Здравословни мазнини. Кокосово масло, маслиново масло, авокадо и ядки са добри източници на здравословни мазнини и могат да подпомогнат възпалителния процес в организма.

Други полезни елементи от здравословния режим на хранене включват ядки и семена, както и хранителни добавки с витамин D.

Храни, които е добре да не приемате

Тиреоидитът на Хашимото е заболяване, при което трябва да се ограничи до минимум приемът на следните храни:

 • Преработени храни. Избягвайте преработени храни, богати на добавени захари, изкуствени добавки и консерванти.
 • Глутен. Някои аюрведически практици препоръчват диета без глутен, тъй като може да предизвика запек или възпаление на щитовидната жлеза. Това обаче зависи от индивидуалната поносимост или непоносимост към глутен и е добре да се консултирате със своя аюрведически специалист.
 • Млечни продукти: В някои случаи млечните продукти могат да допринесат за възпаление в организма. Затова е добре по възможност да ги избягвате и да ги замените с алтернативи като растително мляко от кокос, бадем или ориз.

Винаги е добре да се консултирате с аюрведически специалист или нутриционист, който може да се намеси персонализирани съвети относно здравословното хранене при Хашимото, съобразени с вашите индивидуални нужди и състояние на здравето.

Каква диета при Хашимото препоръчва Аюрведа?

Аюрведични суперхрани за Хашимото

Аюрведата препоръчва използването на някои хранителни продукти, известни като суперхрани, които могат да бъдат полезни при Хашимото.

Ето някои от тях:

 • Ашваганда (Withania somnifera). Това е аюрведична билка, известна със своите адаптогенни свойства. Ашваганда може да помогне за намаляване на стреса и подобряване на функцията на щитовидната жлеза.
 • Куркума (Curcuma longa). Тази подправка съдържа активно вещество, наречено куркумин, което има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Това може да помогне за поддържане на щитовидната жлеза в здравословно състояние.
 • Амла (Emblica officinalis). Това е индийска амлова суперхрана, богата на витамин C и антиоксиданти. Амлата може да подпомогне имунната система и да помогне за поддържането на здравето на щитовидната жлеза.
 • Горчичено семе (Brassica juncea). Горчицата е богата на фитохимикали, като изотиоцианати и глюкозинолати, които могат да имат благотворно въздействие върху щитовидната жлеза и имунната система.
 • Кокосово масло. Това е здравословно масло с антибактериални и противовъзпалителни свойства. Много хора го използват за готвене или добавяне към салати и смутита.
 • Бадеми. Бадемите са богати на ненаситени мазнини, витамин E и минерали като селен и цинк. Те могат да помогнат за поддържането на здравето на имунната система и щитовидната жлеза.

Помнете, че тези суперхрани не са панацея, а само една част от комплексния подход за хората, страдащи от тиреоидит на Хашимото. 

Винаги се консултирайте с аюрведически специалист или нутриционист, преди да ги включите във вашата диета, за да се уверите, че са подходящи за вашето индивидуално състояние и здравословни нужди.

Каква диета при Хашимото препоръчва Аюрведа?

Аюрведични билки и добавки за Хашимото

Аюрведата предлага и различни билки и добавки, които могат да бъдат полезни при Хашимото. 

Преди да започнете да приемате някои от тях, отново напомняме, че е добре да се консултирате с аюрведически специалист или лекар, за да се уверите, че са подходящи за вашето конкретно състояние. 

Ето някои от популярните билки и добавки, които се използват в Аюрведа за Хашимото:

 • Гугулу (Commiphora mukul). Друго действие на гугулу освен подобряване на функцията на щитовидната жлеза е и регулиране на хормоналния баланс.
 • Брахми (Bacopa monnieri). Брахми се използва за подобряване на паметта и концентрацията, които могат да бъдат засегнати при Хашимото.
 • Шатавари (Asparagus racemosus). Билката се използва за подобряване на имунната система и балансиране на хормоните.
 • Гудучи (Tinospora cordifolia). Гудучи се използва за укрепване на имунната система и намаляване на възпалението в организма.
 • Трифала. Това е комбинация от три плода – амла (Emblica officinalis), бахера (Terminalia bellirica) и харитаки (Terminalia chebula). Трифала се използва за подобряване на храносмилането, облекчаване на запек и поддържане на здравето на щитовидната жлеза.

Отново подчертаваме, че тези билки и добавки не са заместител на конвенционалното лечение. Преди да започнете да ги приемате, консултирайте се с медицински специалист, за да се уверите, че са подходящи за вас и не взаимодействат с другите лекарства, които приемате.

Каква диета при Хашимото препоръчва Аюрведа?

Промени в начина на живот: какво съветва древната медицина

Аюрведа подчертава важността на здравословния начин на живот при управлението на различни здравословни състояния, включително на Хашимото или други автоимунни проблеми. 

Ето някои от съветите за промени в начина на живот, които древната медицина препоръчва:

 • Редовни физически упражнения: Физическата активност е важна за поддържането на общото здравословно състояние и функциониране на имунната система. Проучванията показват, че умереното физическо упражнение може да помогне за намаляване на възпалителните процеси и подобряване на общото самочувствие.
 • Правилно хранене и диета. Здравословното хранене е от съществено значение при управлението на Хашимото. Препоръчва се консумацията на свежи, органични и натурални храни, богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Включването на разнообразни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, здравословни мазнини и протеини може да бъде полезно. 
 • Управление на стреса. Стресът може да има негативно въздействие върху имунната система и общото здравословно състояние. Древната медицина препоръчва практики като медитация, йога, дишане и релаксация, които помагат за управлението на стреса и подобряване на психическото и физическото състояние.
 • Редовен сън. Добрият качествен сън е важен за поддържането на баланса в организма и функционирането на имунната система. Препоръчва се да спите достатъчно часове през нощта и да поддържате един и същи режим на лягане и ставане от сън.
 • Естествена околна среда. Повече време сред природата и близостта до естествената среда може да помогне за релаксацията и намаляването на негативните въздействия на околната среда.

В заключение, е важно да се отбележи, че Аюрведа не замества конвенционалната медицинска грижа. 

Ако сте диагностицирани с Хашимото, винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да прилагате аюрведични подходи или внесете промени във вашата диета и начин на живот. Така ще научите как да се грижите за себе си с комбинация от традиционни и съвременни медицински подходи.

Снимки: Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *