FB PIXEL

Кога аюрведа не може да помогне?

16.09.2019

Какво е аюрведа?

Науката за аюрведа e едно от най-старите учения в света. Тя се е появила в земите на южната част на азиатския континент преди повече от пет хилядолетия. Благодарение на нея древното население на днешна Индия е намирало спасение от редица страшни заболявания дори и в неблагоприятни условия на война, суша, глад, мор и недоимък.

Още през незапомнени времена лечителите са използвали аюрведа срещу най-различни състояния и дори са извършвали сложни операции, следвайки нейните принципи. Най-старите текстове по темата, датиращи от преди новата ера, свидетелстват и за истински трансплантации на органи.

Днес ограничението на аюрведа е основно във времето, а именно бързината, с която тя може да ни помогне да се излекуваме. Терапевтичните курсове в индийската медицина обикновено отнемат от няколко седмици за по-простичките заболявания и месеци и дори години при по-упоритите, докато за повечето модерни болести са измислени специални лекарства. Тези продукти могат да подействат привидно доста по-бързо от билките и маслените терапии в аюрведа, макар че в същността си някои от изкуствените съставки на медикаментите са дори по-вредни за нас, отколкото ни помагат.

Помощ от Аюрведа

Отричане на древната медицина заради фармацевтиката

На пръв поглед фармацевтичните продукти дават светкавично облекчение на неприятните симптоми на болестните състояния. Поради това много хора така и не разбират смисъла от това да се обърнат към учението на аюрведа. На практика обаче много от проблемите, които ни измъчват, са следствия, причинени от лечението на различните състояния, които сме прекарали в миналото. Иначе казано – докато лекуваш едно, се разболява друго.

Аюрведа не прави разграничение между хронични и остри болести – учението проповядва, че някои болести просто имат хронични проявления, а други – остри. За медицината на древна Индия няма значение дали дадено заболяване е хронично, или не. Дори и да е, аюрведа ще може да се справи с него, стига то да не се е развило прекалено много. Аюрведа не може да помогне единствено в случаите, когато дадено заболяване е твърде напреднало, а също и при остри състояния, които представляват непосредствена заплаха за живота.

Не бива да търсим аюрведа лечение, например, в момент, когато получаваме сериозен астматичен пристъп, предизвикващ затруднения в дишавето, а също и при алергични реакции, придружени със :

 • задушаване
 • тежки обриви
 • травми на главата
 • апандисит
 • болезнено изхвърляне на камъни от бъбреците (бъбречна криза)
 • белодробна емболия
 • инфаркт
 • инсулт и др.

В случай на пристъп на някое от изброените заболявания, ние трябва в никакъв случай да не губим време, а веднага да се насочим към най-близката приемна на „Спешна помощ“.

Методите на аюрведа са ефективни само в някои случаи

Поради неоспоримата сериозност на последствията, които могат да се появят вследствие на недолекуван бронхит или пневмония, аюрведа не бива да се използва като алтернативна на западната медицина при лечението на грипни заболявания, но за сметка на това ние можем и е добре да прилагаме аюрведични терапии успоредно по време на лечението си.

Аюрведа билките като цяло имат напълно неутрален ефект върху медикаментозните лечения, но при по-сериозни и продължителни заболявания е изключително важно да водим редовни консултации както с лекари, така и със специалисти в областта на аюрведа. Специалистите могат да следят промените в състоянието ни и да намаляват или увеличават пропорционалното съотношение между класическите медикаменти и аюрведа терапията *.

Методите на аюрведа могат да бъдат изключително полезни също така за дълготрайното и окончателно разрешение на всички тези проблеми, свързани с:

 • дихателните пътища
 • алергии
 • заболявания на вътрешните органи
 • невралгии
 • травми.

Ако сме прекарали тежка бъбречна криза, например, веднага щом лекарите се погрижат за нашето стабилизиране, е добре да потърсим аюрведа специалист, който да ни посъветва каква терапия да изберем и какъв режим на живот трябва да спазваме, за да се предпазим от по-нататъчни изблици на подобно заболяване. Терапии с билки и масла в комбинация с йога упражнения за дишането (пранаяма) могат да ни помогнат и като трайно решение на хронични проблеми, свързани с астма.

По същия начин, по който не бива да търсим аюрведичен лек за човек, изпаднал в епилептичен шок, в мига, в който лекарите му разрешат, той трябва да се срещне със специалист по индийска медицина и да се консултира с него, защото аюрведа разполага с изключително успешни методи за напълното потискане на епилепсията и дори нейното излекуване. Аюрведа има лекарство дори за проказа, но не може да я излекува, ако тя е достигнала своя най-напреднал стадий.

Помощ от Аюрведа при рак

Аюрведа при ракови заболявания

Може много да се спори по въпроса дали аюрведа може да излекува ракови заболявания. Трудно е да се анализира доколко тези терапии са ефективни, тъй като при подобни състояния няма общ случай. До голяма степен успехът на лечението зависи от:

 • вида на туморите
 • стадия на болестта
 • агресивността на класическата медицинска терапия (химио или лъчетерапия)
 • възрастта
 • общото състояние на индивида

Ако стадият на заболяването е твърде напреднал, аюрведа няма да може да го излекува. Със сигурност обаче древната индийска медицина се отразява много добре на духовните състояния – а високият дух определено е от огромно значение в борбата с рака.

Освен това, аюрведа бележи много добри резултати и срещу страничните ефекти от медицинските процедури, на които онкоболните са подложени в много случаи всеки ден. Билкови настойки, терапия с ароматни етерични масла и масажи подпомагат за неутрализирането на страничните ефекти от химиотерапията и радиотерапията, които измъчват пациентите като повръщане, стомашно разстройство, запек, анемия, анорексия и др.

Съвместни изследвания на учени от Индия и Съединените американски щати през 2013 година са открили прилики между симптоматиката на хора, подлагащи се на онкологична терапия, и описваните от аюрведа случаи на повишени нива на пита дошата. При проведените експериментални наблюдения на болните е назначено лечение от аюрведа лекар за облекчението на неприятните ефекти от химио- и лъчеотерапията и е отчетено подобрение при много от тях.

Да не се свържем с лекуващия си лекар, защото очакваме, че аюрведа ще ни помогне да преборим опасното заболяване, определено не е добра идея. Но практиката е доказала, че превантивното приемане на аюрведа билки, масажи и ароматерапии в течение на живота намалява риска от развитие на онкологични заболявания и като цяло ни прави по-подготвени да отговорим на атаката от болестта, ако тя все пак настъпи.

И все пак нека си го кажем направо – никой интелигентен западен човек не се обръща към аюрведа, пренебрегвайки профилактиката и прегледите при класически лекар. Тази древна индийска наука за тялото и духа щеше отдавна да бъде изчезнала, заместена напълно от съвременната медицина, ако последната беше се доказала като напълно достатъчна, за да се погрижи за страданията на човечеството.

В Индия аюрведа е традиция и част от всекидневния живот на местното население. Но хората на запад обикновено се обръщат към това старинно учение в миг на отчаяние, когато съвременната наука не дава очакваните резултати или не дава шансове за здраве и живот на нас и нашите близки, или тогава, когато лечението е толкова агресивно, че отслабва и затормозява организма.

Предимството на аюрведа

Тя напълно премахва корена на болестта, а не само външните й прояви. Това се нарича холистичен подход – разглеждане на цялостната картина, а не само на симптоматиката на дадено заболяване. Друга грешка, която понякога се допуска при по-буквалистичен подход от страна на практикуващите западна медицина, е да се концентрира вниманието върху определен участък от органите или тялото, а именно, само мястото, поразено от дадена болест или травма.

В много от случаите това, на което отначало ставаме свидетели като проявление на дадено състояние, не дава пълната информация за това какво е то и как може да бъде излекувано. Аюрведа вниква в дълбочина, за да установи същината на проблема и да премахне самите причини за него.

Помощ от Аюрведа с терапии

Проблемите в аюрведа терапиите

Един от основните проблеми на аюрведа в съвремието е, че има доста по-голямо търсене на билки и масла в последните години. Така се е отворила пазарна ниша, която в момента голям брой доставчици като че ли успяват донякъде да запълнят.

Истината обаче е, че това до голяма част довежда до снижаване на качеството и потентността на препаратите, които се продават за приложение в индийски медицински практики. Когато си набавяте продукти за своята аюрведа терапия, уверете се, че те са автентични и съдържанието на лековити съставки в тях е достатъчно задоволително.

Кога аюрведичните терапии не са способни да помогнат?

Но най-вече аюрведичните терапии са неспособни да ни помогнат, когато ние не искаме да си помогнем сами. На първо място ние трябва да разберем, че аюрведа не е няколко чайчета и масаж с благовонни лечебни масла тогава, когато вече проблемите на духа и тялото ни са изплували на повърхността и са се проявили симптоматично. Това учението засяга всичко в нашия живот – колко и как спим, колко и какво ядем и за какво използваме енергията си.

Това не е просто система за лечение на човешкото тяло, а именно:

 • учение
 •  философия
 • наука
 • начин на живот
 • религия

Всичко е свързано в едно, създадено с висшата цел да помогне на всяко човешко същество да заживе един по-добър и пълноценен живот. Затова ако не успяваме да постигнем търсения резултат с предписаното ни по аюрведа лечение си струва да се уверим на първо място дали правилно сме спазвали и съответния хранителен режим, заложен в аюрведа храненето. Ако ние отказваме да започнем да живеем активно и да се храним правилно, като се съобразяваме със законите на аюрведа и на природата, никоя билка, коренче, отвара или масаж няма да ни помогнат.

* Имайте предвид, че ако приемате медикаментозни продукти и аюрведично лечение в едни и същи дни, не е добре да го правите все пак едновременно. Посъветвайте се със специалист, който да ви насочи колко време да има между приема на различните видове терапия.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *