FB PIXEL

Аюрведа Доша

12.09.2019

Трите доши в Аюрведа

Аюрведа е разработила много теории за анализ, за ​​да разбере човешкия живот. Логическото обяснение за различните функции на тялото и ума може да бъде добре разбрани с помощта на тези теории, споменати в класическия аюрведичен текст като Чарака Самхита (Charaka Samhita). Теории като панчамахабута, тридоша и т.н. са най-популярни в аюрведичните учения.

Думата “тридоша” означава три различни вида доша

Теорията на тридоша е една от важните теории, която ни обяснява как да открием, как се нарушава нормалната функция на тялото и ума, за да се инициира болестния процес в човешкото тяло.

Функциите на тялото са повлияни или стимулирани от три основни енергии или сили, известни главно като вата, пита и кафа в Аюрведа. Всички тези три енергии имат свои собствени типични идентификационни характеристики. Те имат сила да изпълняват различни функции. Тази сила помага на енергиите да поставят собствено влияние върху различните системи и функции на тялото като храносмилането, съня, кръвообращението.

Лечение с гугул в Аюрведа

Всички тези енергии се считат като сила на действие в различни области на тялото, за да стимулират нормални телесни функции. За пример, движенията на ставите се стимулират от енергията на вата, докато подхранването на ставите се прави от енергията на кафа.

Поради много различни причини, ако тези сили (вата, пита и кафа) нарушат своето действие да изпълняват нормални функции на тялото, тогава такова нарушено енергийно състояние се идентифицира с термина доша. Това е едно от определенията на доша.

Можем да се опитаме да разберем тази концепция за доша с още няколко примера. За да се запази влагата в дихателната система е функция на енергията кафа. Балансираната кафа енергия поддържа мекотата, влагата в белите дробове чрез стимулиране на секрецията. Поради различни причини като допълнителен прием на млечни продукти, който стимулира прекомерното производство на нежелани секрети, от което тялото не се нуждае, то това състояние причинява нарушена функция на белите дробове. Сега това ново състояние на телесен дисбаланс с нарушена функция на тялото е известно като кафа доша. 

Човек с небалансирана кафа с тази допълнителна секреция развива заболяването, известно като каса или кашлица. Поддържането на нормалната структура на телесните клетки или тъкани е нормалната функция на кафа енергията. 

С помощта на стира гуна (sthira guna), кафа изпълнява тази функция, когато не успее да го направи, след което тялото развива много видове структурни деформации като увеличена простатна жлеза или хепатомегалия или кардиомегалия. Всички тези състояния са известни и идентифицирани като кафа доша.

За да разберем дошата, трябва да имаме ясно разбиране за естественото състояние на телесните функции в асоциации с трите енергии, т.е. вата, пита и кафа. Човекът трябва да е наясно с нормалните физиологични функции на тялото, например да уринира на редовни интервали е нормалната функция, да се уринира по-често или да не може да уринира е необичайна функция на тялото. 

За да улови концепцията за доша от аюрведа, човек трябва да е наясно с нормалната телесна функция и структура. Ще вземем още един пример за случай с енергията вата. Вата е енергия, която поддържа движенията на тялото. Всички видове движения на тялото се управляват, поддържат и влияят от тази енергия. Поради причини като неправилна диета и начин на живот, когато хората започват да развиват неконтролирани движения в ръце като при паркинсонизъм, тогава такава нарушена функция на тялото се определя като вата доша. Чувствителността на тялото се управлява от енергията на вата. Когато тази чувствителност е по-скоро в състояние на болка, причината за дисбаланса е известна като вата доша.

Хипо и хиперфункция на тялото се разпознават с терминът доша. Аюрведа концепцията за изцеление е да се балансират енергиите, за да се възстанови здравето. Това възстановяване може да бъде постигнато чрез различни методи, като детоксикация, лечение за успокояване.

Определяне на доша в Аюрведа

Можем да се опитаме да разберем концепцията за доша във връзка с енергията на пита, т.е. пита доша. Енергията на пита има сила да трансформира или да преработи нещата. Когато тази трансформация не е в правилната форма или посока, тогава възникналите проблеми се разбират като пита доша. Например, човек страдащ от проблем с висока киселинност, има слабост в храносмилането на определен вид храна. Поради тази слабост той може да развие други проблеми като усещане за парене в стомаха, подуване на стомаха и т.н. В такъв случай окончателното заключение може да бъде направено като състояние на пита доша.

Всичките три енергии, т.е. вата, пита и кафа, са предназначени за определени функции на тялото, но когато това не се случва, използваният термин е доша за идентифициране на описаното състояние на тялото.

Човек не може да види физическата форма на тези енергии, но може да наблюдава тяхното действие с различни функции на тялото като движенията на енергията на вата, храносмилането от енергията на пита. То е същото, както не можете да видите електричеството, но може да наблюдавате неговото действие с работещо състояние на лампите, компютри или други електрически уреди.

Когато енергиите на тялото вата, пита и кафа са в ритъм, допълващи се, те изпълняват всички функции на тялото гладко. Ако има дисбаланс в действието на телесните енергии, то тялото не успява да запази баланс с нормална функция и ние можем да видим като резултат развитието на заболяване или разстройство.

В зависимост от хипо или хиперфункцията на телесната система човек лесно може да идентифицира коя телесната енергия е свързана с проблема и да го нарече доша.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *