FB PIXEL

Как аюрведа лекува ревматоиден артрит?

20.09.2019

Хората в индустриалните райони са по-застрашени от ревматоиден артрит 

Ревматоидният артрит засяга ставите. Заболяването прогресира, като започва от малките стави и се разпространява към големите – пръсти на ръцете и краката, китки, лакти, рамена, колена, глезени

Освен че е болест на опорно двигателната система, ревматоидният артрит може да предизвика възпаления в белите дробове, кръвоносните съдове, различни вътрешни органи. Това води допълнително до проблеми с дишането, кръвоснабдяването и т.н. 

Всъщност видовете артрит са стотина, като всеки тип има специфични особености на разпространението и последиците. От различните форми могат да бъдат засегнати деца, жени, мъже. Според изследвания, направени в световен мащаб, населението, страдащо от ревматоиден артрит, е между половин и един процент, като случаите са по-чести в индустриалните райони. 

Рискът от заболяването при жените  е близо три пъти по-висок. Обикновено се появява между 35 и над 50-годишна възраст, макар че симптомите могат да се появят и развият при всички възрасти. Голяма част от случаите имат предпериод с различни проявления, които може да продължат от седмици до една година: 

  • отпадналост
  • втрисане
  • повишена температура
  • лесно уморяване
  • болки в мускули
  • сухожилия
  • нервност и др.

Същинското проявление на болестта е подуване на ставите, зачервяване, отичане, скованост и болезненост, която по принцип е по-силна в ранните сутрешни часове и при ставането. Тази скованост и болезненост могат напълно да обездвижат крайниците. С развитие на заболяването се стига до силни деформации, видимо изкривяване на пръстите, свиване на лактите, без да могат ръцете да се изпънат. 

Движението се блокира и от възпалителните поражения върху тъканта на околните мускули и сухожилия. В Западната медицина няма категорично единно мнение за причините за артрита и на практика няма лечение, а само облекчение на симптомите. Някои специалисти го определят като автоимунно, други като възпалително, трети като съчетано. Използват се противовъзпалителни средства, допълнителни обезболяващи, но болестта не се премахва, а се държи в “тиха” форма. За разлика от това, Аюрведа има ясна стратегия и методи за успешното лечение на заболяването в различните му форми. Преди обаче да се коментира Как аюрведа лекува ревматоиден артрит, трябва да се очертае схващането на аюрведите за това заболяване, за да се разбере кое защо се прави.

Аюрведа лечение на ревматоиден артрит

Как Аюрведа разбира ревматоидния артрит

Аюрведа е разучила формите на артрита и е намерила начини за лечението му по природосъобразен път още в древността. Има само два случая, при които болестта е нелечима дори за Аюрведа. 

За аюрведите  ревматоидният артрит, както и всички други заболявания, са въпрос на нарушен енергиен баланс в тялото – някоя от трите енергии /Доши/ излиза от зададеното по рождение равновесие, предизвиква нарушение на функциите на различни органи, съответно и системи, което води до болестите.

Групата на артритните заболявания в санскрит се нарича ​амавата. Идеята е, че ама /образувани в организма токсини/ се разнася по тялото от движещата енергия Вата и се натрупва по тъканите като лепкав слой, включително и в ставите. Енергията /Дошата/ Вата осъществява всевъзможните движения – от протичането на кръвта и нервните импулси, до мигането. 

В случая съществено е кръвообръщението – токсините се разпространяват в тялото именно чрез кръвта. Когато Вата е извън равновесие, тя може дори да блокира движението на другите две Доши – без нея те са неподвижни и органите и системите, които ръковорят, не могат да функционират. 

Самите токсини се образуват най-вече от лошо храносмилане, за което отговаря втората от трите енергии в тялото – Пита Дошата. Това е енергията на трансформациите. Когато тя е разбалансирана и храносмилането е слабо, храната не се разгражда напълно, за да бъде преработена и полезното да се усвои, а да се изхвърлят ненужното и вредното. Така в червата остават престояващи хранителни остатъци, а при гниенето им се отделят отрови. Чрез кръвния поток заедно с полезните хранителни вещества, те се “разпределят” в тялото, метаболизмът се нарушава, подхранването на клетките се съпътства със “задушаване” от отровите, увреждат се тъканите. 

С времето слоят Ама става все по-голям, като в случая с ревматоидния артрит става дума за натрупването в ставите. И тук опираме до усложненията, идващи  от нарушенията при третата Доша – Кафа, която е за контрола на течностите в тялото. Нейната “течна” природа е близка до тази на Ама – мокра, мазна, тежка, студена, и когато Кафа е усилена, вместо да подхранва и поддържа ставите, може да се смеси с Ама. 

Така за появата и развитието на ревматоидния артрит могат да допринесат отклоненията при трите Доши. Според водещата причина, болестта може да е  тип Вата, или тип Кафа, или тип Пита. Точното разпознаване от аюрведа лекар е важно, защото тук се крие отговора на въпроса как аюрведа лекува ревматоиден артрит.

Симптоми на видовете ревматоиден артрит според Аюрведа

Вата типът артрит е съпътстван от силни режещи болки в стаите, които са пулсиращи и “подвижни”. Болката намалява при затопляне на слънце, в сауна, с различни приспособления

Тя се засилва от студена вода, ветровито и дъждовно време. Ставите са твърди, движението е силно затруднено. При Вата тип артрит се получават най-силни деформации. Ставите хрущят и скърцат, при допир са студени, сухи. Болката е най-вече при движение. Ставните проблеми обикновено се съпътстват от другите болестни симптоми на разбалансираната Вата – тревожност, стигаща до страх, безсъние и нервност, газове, запек, подут корем, понякога болки в гърба.

Болката при Пита артрита е остра и пареща, по-силна отколкото при другите видове. Възпалението на ставите предизвиква зачервяване на кожата, втрисане. Болките се увеличават от топло и стихват от хладно и студено. Ставите са подути, болезнени са дори в покой, при допир са затоплени. Появяват се и характерните за Пита изпотяване, диария, раздразнителност.

При Кафа тип артрита се наблюдава подуване на ставите и мястото около тях, като те стават стегнати, усещат се студени и влажни, появяват се и сърбежи. Болката е тежка и  притъпена. Топлината я облекчава, а студеното я усилва. Движението облекчава състоянието, което е най-болезнено сутрин и с раздвижването постепенно намалява. Съпътстващи са дихателни проблеми, засилено отделяне на слузести секрети, мазна кожа. 

Аюрведа билки за ревматоиден артрит

Общи положения при аюрведа лечението на ревматоидния артрит 

Аюрведа лекува ревматоидния артрит, като изчиства токсините от тялото и връща Дошите в равновесието им. Прочистването става със съчетани процедури по двата древни метода Пурвакарма и Панчакарма. Особено важно е прочистването на дебелото черво. Използват се процедури и природни средства със слабителен и очистителен ефект. Връщането на енергиите в баланса им става чрез хранителен и дневен режим, пози от йога, лечебни упражнения, медитация. 

Лечението винаги е индивидуално – според това какво е състоянието на организма, наличие на болести, възраст и т.н., както и от вида артрит. Персоналният подход прави лечението много разнообразно, така че не могат да се изброят всички варианти, а само принципните. 

Основната разлика в лечението на различните типове артрит е в хранителния и дневния режим, както и в използваните лечебни средства. Тук трябва да се уточни, че ако болестта е причинена от отклонения при една или две доши, тя се лекува, но ако на “намесени” и трите Доши, заболяването се смята за нелечимо, както и ако има съчетано възпаление на ставите на крайниците, кръста и главата

Аюрведа лечение на типовете ревматоиден артрит 

При Вата тип артрит се прилага диета за успокояване на Вата – топла храна, лесно смилаема, студените напитки и храни, включително салати, трябва да се избягват. Не се препоръчват бобови растения, сухи зърна от царевица и ечемик, картофи, домати, патладжани.

Като лекарствено средство традиционно се използва смола и екстракт от растението гугулу, като формите и дозите за приема се определят от аюрведа лекаря. Гугулу има разностранно действие – противовъзпалително, прогонва газовете и има слабително и детоксикиращо действие, и много други. В допълнение смазва и подмладява ставите, освобождава движенията.  

Има различни формули за гугулу, за балансиране на Вата е препоръчително йогарадж гугулу. Полезно е и използването на харитаки. За коригиране на дисбаланс при Вата се прилага и масло маханараян. То съдържа 30 лечебни билки, приготвя се месеци, като ври на слаб огън и компонентите се прибавят  постепенно. Особено полезно е при артрит, използва се и при ревматизъм, артроза, остеохондроза, подагра и т.н. Това масло връща подвижността на ставите и ги поддържа здрави. Нанася се върху поразените стави, след което се прави мокро затопляне.

При Пита артрит се прилага диета за успокояване на Пита. Отпадат пикантните и горещи храни, киселото, спанакът, доматите и т.н. Използва се Kayshore Guggul и сударшан /също съдържа десетки съставки/ с топла вода. Особено полезна е употребата на амалаки. 

Препоръчва се също така  студено кокосово или рициново масло на засегнатите стави. Успокояващ ефект има и пастата, направена с вода и прах от сандалово дърво, която се натрива на болните места. При горещи и възпалени стави може да се използват охлаждащи компреси срещу възпалението и болката. 

При Кафа артрит се прилага диета за балансиране на Кафа – без студени напитки, избягват се например и млечните продукти. При този тип се препоръчва Punarnava Guggul, бибитаки и др.

Ако пациентът не знае и не може да определи от какъв тип ревматоиден артрит е заболял, и по някаква причина не може да потърси помощта на аюрведа лекар, е добре да взема лъжичка трифала с половин до една чаша топла вода за нощта. Трифала е ефективно лечебно средство за всички типове артрит. При ревматоиден артрит много добър лечебен ефект има и добавката чаванпраш, която съдържа 50 съставки – билки и минерали.

Разбира се, споменатото до тук е само щрих от цялостното аюрведа лечение на ревматоидния артрит – в аюрведа диетите, процедурите, лекарствените средства, за пречистването, премахването на болките и т.н. Както беше споменато, пълният лечебен курс е индивидуален и се назначава от аюрведа лекаря.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *