FB PIXEL

Може ли аюрведа да се справи със сърдечните проблеми?

19.06.2019

Сърцето във философията на Аюрведа

Сърцето във философията на Аюрведа

За Аюрведа в сърцето се фокусира Атман – индивидуалната човешка душа, съзнанието, същинското Аз на всеки, а мислите са отзвук на чувствата. Това тълкувание е дадено в упанишадите – запазени древни индийски текстове, възприемани като свещени.

Същевременно сърцето е “емоционален” орган и силно се влияе от емоциите, породени от отношенията с близки, съседи, колеги на работа и т.н. Затова сърдечните заболявания отразяват най-дълбоките личностни проблеми. Това се вписва във философията на Аюрведа. В нея висшата жизнена цел не е личният успех и материалното благополучие. Смисълът е единството и хармонията с околния свят, включително и с другите хора, докато  в развитието си човек стигне до откъсване от материалното и достигане на Божественото начало в него.

Още от древността Аюрведа е определила точно всички сърдечни заболявания със симптомите, причините и начините за пълно излекуване. Това са всички болести, при които има увреждания на сърцето. Често те не засягат директно сърдечния мускул, а са предхождани от увреждания на кръвоносните съдове.

Сред сърдечните заболявания са сърдечният порок, сърдечната ревматична болест, аритмия, миокардит, артериосклероза, хипертония и др. За тези болести може да има вродена предразположеност, но основна роля играят подтискането на чувствата и стресът, предизвикващ постоянно напрежение и тревожност, емоционалните сривания от лоши събития в живота, чувството за неудовлетвореност, страх, както и нездравословното хранене и обездвижването.

Развитието на сърдечните болести обикновено води до инфаркти и инсулти. Преди да се стигне до сърдечните удари, пациентите обикновено в известен период чувстват дискомфорт като болки в гърдите, изтръпвания от средната зона на гърба към ръцете, може да се изпадне в безсъзнание. Като симптом може да се появи синкаво оцветяване на езика и устните, задух, повръщане, кашлица, температура и др. В много случаи се преминава през по-лек инфаркт без пациентът да разбере – хората са смятали, че са настинали или че са получили разстройство, разтягане на мускул и др.

Принципи на аюрведа лечението

Принципите на аюрведа лечението идват от древното индийско схващане за болестите. Според него заболяванията не са просто аномалия в дейността на дадени органи, а оттам – и на съответните системи в тялото. Болестите и техните проявления са симптом за цялостни нарушения в организма. Става дума за нарушения при жизнените енергии, които осъществяват всички биологични процеси и поддържат организма като цялостна и достатъчна система за самозащита, самоконтрол и развитие.

Тези енергии се наричат Доши и са три. В първичната природа на човека тези сили са зададени в определено съотношение, като водеща може да е една, може и да са две, но са в баланс и така организмът работи оптимално. Ако някоя от енергиите излезе от това природно зададено и уникално при всеки равновесие, предизвиква непълноценна работа на редица органи и се появяват болестите.

Излязлата от баланс Доша обикновено тласка и другите две към отклонения. Най-болестотворна е Вата, защото тя отговаря за движенията и е най-склонна към промени. Така Вата може да блокира протичането на Пита, която най-общо отговаря за преобразуванията и на Кафа, чиято функция е да контролира течностите.

Затова Аюрведа-лечението е насочено към коригиране на излезлите от равновесие Доши. Целта е да се възстанови хармонията между енергиите, като се върнат в баланса и така дейностите на организма да се възстановят в оптималната си степен за защита, контрол и развитие. В това състояние тялото не допуска болести.

Уязвимост на сърцето към болести

Защо всички са уязвими и кога

За Аюрведа сърдечните заболявания са свързани най-често с отклонения на Пита енергията. Това важи особено за инфарктите и инсултите, тъй като излязлата от баланс Пита води до “огнени” отрицателни емоции – силна раздразнителност, избухливост, ревност, гняв, дори ярост.

Сърдечни заболявания обаче може да са свързани и с дисбаланс на другите Доши. Вата обикновено ги предизвиква в напреднала възраст, когато тъканите застаряват и кръвоносните съдове започват дагубят своята еластичност. Сърдечните заболявания тип Кафа най-често е от преяждане и натрупани мазнини, холестерол, слуз, които пречат на нормалната работа на сърдечно-съдовата система.

Впрочем нездравословното хранене с тежка, наситена с животински мазнини храна, застоялият живот и ценностната система, ориентирана към съперничество в името на кариерата, правят сърдечните болести водещи по смъртност в съвременното общество.  Годишно от тях в света умират над 17 милиона души, а в България на всеки 3 смъртни случая 2 са от сърдечни заболявания – инфаркт или инсулт, или сърдечна недостатъчност.

Общи правила и лечебни средства на аюрведа при сърдечни заболявания

При лечение на сърдечни заболявания, на пациента първо трябва да се осигури почивка, да се ограничат физическата и психическа дейност, да му се спестят всяка тревожност и напрежение.

Благотворна за това е медитацията, има и специализирани йога пози. Аюрведа има и билки, които са полезни и за трите доши при лечение на сърдечни заболявания. Една от тези билки е арджуна, която укрепва сърцето и тъканите, тонизира ги, активира кръвообръщението. Приготвя се с гхи. Дневната доза е до 3 грама прах арджуна, като за Кафа се взема с мед, за Пита – с гхи и с мляко за Вата.

Често арджуна се комбинира с гугул и ашваганда, коетозасилва въздействието му като тоник за сърцето. Добър сърдечен тоник и за трите Доши е шафранът с мляко – грам на чаша.

Канелата, кардамонът, джинджифилът, които са особено полезни за Кафа и Вата, също имат стимулиращ ефект за сърцето. Полезно е и етеричното масло от сандалово дърво, което успокоява сърцето.

За лечението на сърдечни заболявания Аюрведа използва и различни метали и скъпоценни камъни. Освен да се носят на тялото, те могат да се приемат и във вид на тинктури или специална пепел. Златото и гранатът например стимулират сърцето, тонизират го жълтите топаз и сапфир. Среброто, нефритът, смарагдът и лунният камък имат успокояващ ефект. Водата за нощно пиене, държана в меден съд, е полезна срещу артериосклерозата.

Аюрведа лечение на сърдечни болести

Особености на сърдечните заболявания според Дошите

Най-обобщено може да се определи, че Вата сърдечните заболявания са на неврологична основа; възпалителните като перикардит, ендокардит, миокардит, са Пита тип, а застойните състояния като сърдечната недостатъчност, се дължат най-вече на Кафа.

При сърдечните заболявания от Вата-типа има сърцебиене, чувство на изтръпване и притискане в гърдите, болки в областта на сърцето. Дискомфортът се усилва от задух, кашлица, безсъние, дразнимост от шум. Като съпътстващ симптом могат да се получат тъмни кръгове около очите. Наблюдават се и силно угнетяващи чувства – тревожност и страх, които с времето се засилват. Пристъпите обикновено се появяват при физическо или психическо претоварване.

При Пита сърдечните болести са придружени от чувство за “парене” в сърцето и топлина по цялото тяло и силно изпотяване, замаяност, при което може да се получи загуба на съзнание. При това състояние на Пита лесно се появява раздразнителност и гневни избухвания.

При сърдечните заболявания от Кафа-тип пациентът има чувство за тежест в сърцето, в гръдния кош, повишено слюноотделяне, кашлица, спаднал апетит, гадене, отпадналост, чувство на тъга, сънливост, намалена мисловна дейност.

Аюрведа лечение на сърдечните болести според Дошите

Аюрведа лекува чрез специализирано хранене, масла и билки за успокояване на съответната Доша, излязла от баланс. Това е в комплекс с терапии за изчистване от токсини, йога.

Диетата за връщанe в баланс на Вата изключва леките и сухи леки храни, както и промишлено обработените продукти. Препоръчва се редовно хранене, полезна е рибата други продукти с витамини като А, Е и D. Полезен е и чесънът. Препоръчва се покой, почивка на открито сред природата, медитация. Има и подходящи асани, изпълнявани в седнало положение.

При сърцебиене или при поява на сърдечни болки, може гърдите или челото да се намажат със сандалово масло. Мантрата “Шам” успокоява сърдечната дейност, укрепваща е мантрата “Рам”. За укрепване на сърцето е полезно на дясната ръка на безименния пръст да се носят рубин или гранат в златен обков. Използваните при Вата билки са арджуна, ашваганда, гугул, чесън, канела, сандалово дърво, кардамон, женско биле.

Можете да се взема ашваганда от 3 до 6 грама в лъжичка гхи, смесени в чаша мляко. Пие се два-три пъти на ден според предписаното от лекаря. Разбира се тук, както и за всяка Доша, има много билки, масла и комбинации. Но те зависят от преценката на аюрведа лекаря за енергийните отклонения при конкретния пациент, защото аюрведа лечението винаги е строго персонално, няма “универсални рецепти”.

Аюрведа лечението на сърдечни болести от типа Пита изключва от менюто горещите храни, загряващите подправки, червеното месо, мазните храни, солта. Дългият престой в прекалено затоплени помещения или директно на слънце, е противопоказен, както и тежката физическа работа и спорт.

Разбалансираната Пита лесно води до гняв и агресивност, затова на пациентите трябва да се осигури спокойствие без дразнители. Отново на дясната ръка, но на средния пръст е добре да носят смарагд в сребърна рамка, лунен камък или перли. Може зоната, където е Третото око /над носа/и гърдите да се намазват с масло, извлечено от сандалово дърво.

Охлаждащо и успокояващо действа мантрата “Шам”. Сред използваните билки  са шафран, арджуна, шатавари, сандалово дърво, алое-сок, катука и др. Берберис може да се смеси с женско биле в равни количества и да се приемат след хранене с два грама гхи. При остри случаи помагат и лаксативи. Добри препарати са и Брахма расаян и Брами на основата на арджуна.

При лечението на сърдечните болести от Кафа тип се избягват тлъстото месо, яйца, захар, сирене, масло, яйца, мас, сол. Както и при Вата, добре е да се носи гранат или рубин в златна рамка. Могат да се правят разтривки с камфор или канелено масло. Очистващ ефект и отваряне на ума се постига с мантрата “Ом”. Добре е да се ползват отхрачващи средства за изхвърляне на слуз, както и контролирани повръщания. Използват се канела, арджуна, кардамон, гугул, трикату.  

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *