FB PIXEL

Лечение на артроза с Аюрведа

24.06.2021

Същност на заболяването

Артрозата е ставно заболяване, което е характерно за възрастните хора. Причината е, че с напредване на годините, човешките стави стават все по-малко активни. Това се дължи на тяхното износване и разрушаване на хрущялната тъкан. Над 40 години всеки има някакви изменения, а в по-късна възраст може и да се обострят. 

Медицинските справки сочат, че жените по-често страдат от артроза. Изчислено е, че мъжете три пъти по-рядко имат подобни оплаквания. Заболяването прогресира бавно, нo навременните мерки и диагноза са определящи за положителното лечение. 

Лечение на артроза с Аюрведа

Основни симптоми и предпоставки за поява на артроза 

В зависимост от развитието на болестта симптоматиката варира от лека до силна болка в крайниците. Колкото ставните разрушения са по-големи, толкова по-осезаема е артрозата. Сред основните оплаквания са подуване, скованост, изтръпване. 

Както при повечето заболявания, наследствено обусловените причини са една от предпоставките за развитие на болестта. Най-често се касае за вродени аномалии на гръбначния стълб. 

В останалите случая външните фактори са в основата на развиване на симптоматика. Това може да са травми, наднормено тегло, свръх физическо натоварване, продължително обездвижване, възраст на пациента и други причини. 

Лечение 

Преди да се премине към конкретно лечение заболяването трябва да е установено от лекар. Наличие на характерната симптоматика не е достатъчен аргумент на специалиста, затова са необходими допълнителни изследвания. 

Съвременната медицина борави с рентгенови снимки, ултразвукова образна диагностика, ядрено-магнитен резонанс. Едва след като са ясни резултатите от изследванията, лекуващият лекар може да прецени степента на увредата. 

При наличие на артроза се прилага медикаментозно лечение заедно с допълнителни терапии. Лечебните упражнения помагат за възстановяване на пострадалите. Често се предписва физиотерапия с набор от процедури. 

Физиотерапевтите могат да успокоят болката със серия от двигателни активности и масажи с обезболяващи гелове. Целта е да се отпуснат определени мускулни групи, да се преодолее болката и усещането на тежест в крайниците или кръста. 

Лечение на артроза с Аюрведа

Как аюрведа помага при артроза?

Древните индийски лечители проповядват хармония с вътрешния и външния мир, което е в основата на аюрведа. Тази хилядолетна философия за живота разглежда човешкия организъм като енергийно поле. Когато балансът се наруши в него, човек започва да изпитва страдания. 

Според аюрведа трите Доши – Вата, Питта и Кафа са в индивидуално съотношение във всеки човек. Те предопределят основните три телесни вида. 

Всъщност дошите са основните енергии и освен тях има пет елемента – вода, въздух, огън, земя и пространство, от които е изграден целият Космос. Възстановяването на нарушената хармония, което води и до здравословни проблеми, се постига с терапии и практики. 

Съвременните аюрведа терапевти прилагат природосъобразни подходи, които са съобразени с индивидуалното състояние. Характерно за аюрведа е, че не се третира само конкретното заболяване, а се цели подобряване и цялостно укрепване и привикване към здравословен начин на живот. 

Индийската медицина търси първопричината за дадена болест или състояние. Наличието на артрозата може да се дължи на нарушено кръвообращение, проблеми с нервните импулси, метаболизма, мускулни спазми, липса на витамини и минерали, което да пречи за доброто функциониране на ставите. 

Причините могат да се сведат до две основни – Първата е недостиг на полезни хранителни вещества, което се изразява в болки, спазми, дискомфорт, нарушена двигателна активност. Втората е свързана с натрупаните токсини в организма и необходимостта те да бъдат изхвърлени, за да не разболяват тялото. 

Подходящ хранителен режим, билкови отвари, масажи, балансирана двигателна активност и полезни терапии са част от методите, които се прилагат от аюрведа при хора, които страдат от артроза. 

Много от лечебните подходи са духовни практики и правила за постигане на качествен и природосъобразен начин на живот. Така наред с лекуването, паралелно се осъществява превенция, за да може да се предотврати появата или поне да се ограничи задълбочаване на болестта. 

Лечение на артроза с Аюрведа

Храната, която приемаме, има основно отношение към здравето ни. Ако на масата ни няма достатъчно плодове и зеленчуци, фибри, пробиотици, организмът започва да страда. Аюрведа обръща съществено внимание на продуктите, които подобряват храносмилането и правилнотото усвояване на полезните съставки от всичко, което е на трапезата в сурово или термично обработено състояние. 

Според аюрведа при ставни проблеми в менюто трябва да не отсъстват шестте основни вкуса. Те са солено, сладко, кисело люто, горчиво и стипчиво. Все пак първите три вкуса е препоръчително да преобладават над последните три. 

Хората с артроза не бива да консумират продукти, които водят до затлъстяване, нарушена обмяна на веществата, затруднено храносмилане и проблеми със стомаха. От индийската кухня много подходящо е кичари. 

Това е питателно ястие с много благоприятно влияние върху организма. Лесно е за храносмилане и се усвоява добре. Смята се, че китари дава сила, здраве и красота. Изключително препоръчително при натрупани мастни депа, за почистване на ставите и изхвърляне на токсини. Приготвя се с червена леща и бял ориз басмати. 

Как се готви кичари – За четири порция са необходими 100 грама червена леща, 50 грама ориз, 3 с.л. гий, сол на вкус, щипка черен пипер, по половин чаена лъжичка куркума, семе от синап и кимион, 1,5 литра вода

Пречистеното масло се загрява в тенджера с подправките, след което се изсипват лещата и ориза плюс водата. Ястието се готви на слаб огън за около половин час. Солта се прибавя в края и след като котлонът се изключи, тенджерата се захлюпва за около 10 минути. Консумира се топло.

В менюто на страдащите от артроза е добре да има повече варива като киноа, булгур, ръж. Млечни продукти – кисело мляко, извара, козе сирене, квас. Полезни са зеленолистните зеленчуци и плодовете. 

Билковите отвари също повлияват отлично при ставни проблеми. В аюрведа съществуват комбинации от растения, които съдържат необходимите вещества за подхранване на ставите, по-доброто усвояване на калция и цялостното тонизиране. 

Лечебните масажи са друг подход за лечение в аюрведа, който е приложим при артроза. За предпочитане са затоплящите процедури, в които се използват лечебни масла и билкови торбички. Те действат успокояващо, облекчаващо и спомагат за освобождаване от стреса. 

Обучени терапевти прилагат Абянга масаж, който е най-подходящ при болести на ставите. Той въздейства здравословно върху основните мускулни групи, кръста, гърба и раменете, които имат отношение към нервната система и сковаността при артроза. 

Използваните билки и олиа допринасят за възстановителния ефект. Масажът се прилага и върху напълно здрави хора след напрегнато ежедневие и натрупано напрежение. След процедурата човек се усеща тонизиран, зареден с позитивизъм, а и болките изчезват. 

За дълготраен ефект процедурата е необходимо да се прилага неколкократно в рамките на десет дни и след определен период от време или при болки да се повторят серия от масажи. Абянга помага също така за храносмилането и подобряване на кръвообращението. 

Наред с масажите и поддържането на здравословно хранене артрозата може да се пребори с лечебна гимнастика. Балансът е съвкупност от физическо, психическо и емоционално състояние. 

Йога упражненията са начин за раздвижване и същевременно постигане на хармония с вътрешния мир. Лекарите ги препоръчват за раздвижване, срещу скованост и изтрупване, както и спазми. 

Освен това правилното дишане е крайно полезно, както за медитация, така и за правилно освобождаване от негативните мисли, натрупаното напрежение и вредните натрупвания в организма. Позите Войн, Делфин, Мост, Камила ще доведат до успокоение на болните стави. 

Лечение на артроза с Аюрведа

Промяната към природосъобразен начин на живот ще се отрази на качеството на сън, подобряване на стойката, на възможността за презареждане и правилно преодоляване на здравословните проблеми. 

Изисква се малко повече воля, за да се промени хранителният режим и да се привикне към системна двигателна активност. Дори без здравословни проблеми, човек е нужно да спазва елементарни правила, за да се предпази от болести.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *