FB PIXEL

Лечение на болка в кръста с Аюрведа

10.05.2019

Болки в гърба и кръста - Ayurveda Bansko

От какво може да боли кръстът 

Пренебрегването на болките в кръста – дори когато не са силни, е сериозна грешка. Вярно, че те се получават често почти на всеки и в много от случаите минават бързо – за ден-два или три. Може да се получат от простуда, ако кръстът е бил на течение; може да са от вдигане на тежко, което сме направили рязко; може да е от дълъг престой в една и съща поза – например при продължително пътуване и други подобни, свързани с работата и бита ни. Но ако болката продължи да се появява и след третия ден, трябва да се отиде на лекар.

Защото болките в кръста могат да подсказват за начало на тежко заболяване – на гръбначния стълб или на органи в тазовата или в коремната област. Продължителността на появата на болка над 3 месеца, означава хронично заболяване.

Ако например става дума за Болестта на Бехтерев, болката и усещането, че кръстът и седалището са сковани, в началото са слаби и се появяват само сутрин. С развитието на болестта обаче симптомите стават постоянни, като са най-силни в края на нощта и сутрешните часове, и водят до обездвижване, включително и на крак.

Други тежки заболявания, от които може да боли кръстът, са дисковата херния и лумбагото, което може да доведе и до ишиас. Причините за болки в кръста може да са свързани не само с костни проблеми и невралгия на поясната част на гръбначния стълб, или мускулни възпаления на кръста като миозит, но и възпаления на панкреаса, бъбреците, половата система и др.

Лумбалната дископатия е най-честия вид дискова херния, защото кръстът е най-натоварен – тази зона издържа голям дял от теглото, а същевременно чрез нея се осъществяват многобройни движения на тялото:

  • сгъвания
  • опъване назад
  • наклони встрани
  • извъртания

Така петте поясни прешлена и дисковете между тях са под голям риск от амортизация, още повече, че с напредване на възрастта започват дегенеративни изменения на целия гръбначен стълб.

Лечение на болки в гърба и кръста

Лечение с Аюрведа

Аюрведа още преди хиляди години е открила кои заболявания предизвикват болки в кръста и как да ги лекува успешно. За аюрведите гръбначният стълб е особено важен като ядро на енергията и жизнеността.

Гръбначните разстройства и обездвижването от болки в която и да е зона на гръбнака се отразяват на цялостното здраве, включително и психическото. Особено опасен е застоят – ако човек се залежи, настъпват нездравословни промени във всички процеси в организма.

За Аюрведа болките в кръста са резултат от нарушения при Вата енергията, която ръководи цялостната дейност на нервната система. Освен това Вата е и за всички движения, включително и потоците на енергиите. Ако излезе от баланса си с другите две енергии, които се наричат Пита и Кафа, Вата може да ги блокира. Така се предизвикат болести и при органи, които се ръководят от тези Две доши, и не са свързани пряко с гръбначния стълб или с нервната система.

Връщането на Вата в баланс става с определени храни, билки, често използвани и като подправки, процедури с обливания с масла и аюрведа масажи, втриване на билки и т.н., както и с вътрешно прочистване посредством слабителни и очистителни. Вата се балансира чрез затоплящи храни, които трябва да бъдат по-мазни и течни, питателни. Трябва да се избягват суровите и студени, леки и сухи  храни.

Балансиращите за Вата вкусове са солен, сладък и  кисел, не се препоръчват лютото, горчивото или  стипчивото. Трябва да се избягват бобовите храни с изключение на боб мунг, круши, ябълки, сушени плодове, които са леки и сухи. От зеленчуците се изключват зелевите.

Препоръчват се млечни продукти, ориз басмати, краставици, овес, цвекло, пшеница, сладки картофи, аспержи, моркови. От маслените процедури традиционна е Кати Васти, за отпускане на мускулите, премахване на болката освобождаване от скованост при дископатия, спондилолистеза, протрузия и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *