FB PIXEL

Лечение на болестта на Крон с Аюрведа

07.05.2019

Болки от болест на Крон

Болестта на Крон и Грахани 

В Западната медицина Болестта на Крон е формулирана през 1932 година като чревни възпаления и се смята за хронична. Тоест  – нелечима, само с поддържащо лечение за облекчаване на симптомите, които периодично се появяват и изострят.

Аюрведа обаче още преди хиляди години е намерила лечение за пълно премахване на всички прояви, които Западната цивилизация днес свързва с Болестта на Кроон. Това са:

 • стомашни болки около пъпа
 • диария, при която може да има слуз или кръв в изпражненията
 • болка при изхождане или чувство за непълно изхождане
 • обща отпадналост, висока температура и др.

В древността аюрведите са обозначили заболяването с названието Грахани. То  обобщаващо насочва към тънките черва, но лечението на Аюрведа е такова, че “покрива” целия храносмилателен тракт, всички места по него, където могат да се появят въпросните възпаления. Това не е случайно – за Аюрведа храносмилателната система е от възлово значение за здравето, защото лошото храносмилане е в основата на заболяванията -мускулите, костите, нервите, кръвта стават податливи на болести.

Когато Агни – огънят на храносмилането – е слаб, се получава непълно разграждане на храната. Тогава от загниванията на остатъци, които престояват, се образуват токсини. Те се разнасят от кръвта и вредят на подхранването на клетките, също така запушват фини канали, по които протичат трите жизнени енергии в тялото и нарушават жизнените процеси.

Всъщност нарушенията са на равновесието между трите енергии в тялото, чрез които то живее и се развива. Те осъществяват всички процеси в организма. Чрез Вата се извършват движенията; трансформациите се водят от Пита, състоянието на течностите зависи от Кафа. Тези сили са в уникален за всеки баланс, в който всяка има определен “дял”, а водещата определя какъв тип е Дошата на дадения човек.

Всяко излизане от баланс на всяка от Дошите може да породи навсякъде по храносмилателната система симптоми като при болестта на Кроон. Обикновено дисбалансът при едната жизнена сила води до излизане от равновесието и на другите две. Видът и степента на проявление на симптомите зависят от Дошата на човека и кои енергии как и до колко са се отклонили от равновесието.

Лечение на болест на Крон

Лечението

Аюрведа има многобройни и разнообразни билки, с които въздейства за премахването на възпаленията в храносмилателната система и евентуалните болки. Наред с това обаче се въздейства върху целия организъм, за да може той да възвърне оптималните си функции и като система, която се саморегулира и контролира, да не допуска заболявания.

Акцент е да се възстанови доброто храносмилане и балансът на Дошите. За това трябва да отпаднат факторите, които подтискат Агни – нездравословна храна, която не е съобразена с Дошата на човека; едновременна консумация на несъвместими храни, или неправилен начин на хранене, или в неподходящо време, неадекватно на биологичната активност на Агни.

Същевременно трябва да се изчистят от тялото натрупаните токсини и да се създадат полезни навици във всекидневието, в чувствата и мислите. Това е така, защото за Аюрведа физическото здраве е неразривно свързано от психическото и умственото. Затова лечението на Аюрведа включва в строго индивидуален комплекс хранителен режим, детокс, медитация, лечебна йога, което се определя от аюрведа лекаря.

В началния етап храненето е със силно ограничителна диета, може да се приложи и кратко гладуване. Консумират се малки порции леки каши, супи, плодове, като храненето постепенно преминава към режима на съответната Доша. Същевременно се прилагат слабителни и очистителни масла и билки външно и вътрешно, може да се използва лечебно повръщане и клизма. Използват се растения, масла, минерали, комбинации.

Традиционно използвани са

 • джинджифил
 • кардамон
 • гудучи
 • ашваганда
 • куркума
 • женско биле
 • вака
 • нагара
 • ативиса
 • муста и много други.

Маслата за обливане също са насочени към намаляване на Дошите, излезли от баланс. След премахване на възпалението начинът на живот трябва да се съобрази с принципите на Аюрведа за трите доши, в противен случай заболяванията ще се върнат отново.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *