FB PIXEL

Лечение на заболяванията с Аюрведа

14.05.2019

Аюрведа посуда за лечение

Погледнато в аюрведичен аспект много е важно на всяка болест да се знае аюрведичната диагноза. Без да се знае, не можем да разберем болестта. Има много аспекти, които трябва да се вземат под внимание според заболяването. Нидан (ДИАГНОЗАTA) ни дава да разберем болестта, нейното състояние, както и пътя и на начина на лечение.

Има много начини обяснени в аюрведичните текстове, за това как да се разбере болестта. Има много фактори, които трябва да имаме пред вид преди да направим заключение за определена болест.

Според Аюрведа за всяка болест има ‘хету’ (причини за болестта, които биха могли да бъдат хранителните навици или начина на живот, както и умствени смущения като депресия), ‘пурваруупа’ (симптоми, които възникват преди заболяването), руупа(симптоми на заболяването), упашая (съживяване от симптом, болестта след лечението).

Фактори, които оказват влияние върху болестта са:

  • хету (причина)
  • доша (Вата, Пита, Кафа) душя
  • пракрути (тип на тялото) деша (район  – студен, горещ), в който болестта се е появила.
  • Вид сезон (кала) на поява на болестта.
  • Сротас (в коя функционална система от тялото се е разпространила болестта), например дихателната система, урологична система, корем.
  • Рога марга(в каква посока се е отправила болестта)
  • Удхава стана (откъде е започнала болестта, точно от коя част на тялото).
  • Вяди сабхава(какво е естеството на болестта), дали е хронична или бързо действаща.
  • Вая (възрастта на пациента, е важен фактор, който да се вземе под внимание).
  • Агни (храносмилателният ‘огън’, който е уникална концепция в Аюрведа).

Много е важно, храните, които ядем да се смилат и усвояват, което няма да се случи, ако агни е ниско, което води до образуването на ‘ама’(токсини) и по този начин това води до болест.

Аюрведа лечение в гърба и кръста

Аюрведа обяснява различните видове прегледи за разбиране на болестта

  • Даршан (наблюдение)
  • спаршан (докосване)
  • прашан(въпрос относно симптом,болест)
  • нади (пулсова диагностика)
  • бала (сила на болестта и пациента)
  • мала (изследване на фекалиите за да се разбере как работи храносмилателния тракт)
  • мутра (изследване на урината)
  • дживха (изследване на езика)
  • дрик (изследване на очите)
  • акрити (структура на пациента)
  • удара (преглед на стомаха)
  • вая (възрастта на пациента) и т.н. са някои фактори, които се вземат под внимание за да се разбере и проучи болестта и пациента.

Как трябва да се наблюдава пациент е обяснено в Аюрведа, например…, даршан (преглеждане на пациента),

  • Спаршан (усещане на симптомите на пациента),
  • Прашна (със задаване на въпроси към  пациента),
  • Праткшя (какви са настоящите симптоми),
  • Ануман (прогноза за пациента или до какво може да доведат тези симптоми)

Аюрведа обяснява как дадена болест се формира, това се нарича сампрапти. За всяка болест, за да се появи, дошите са повлияни от фактори, които предизвикват тяхното нарушение, което води до формиране на болестта:

  • Санчей (този етап е, когато дошата се събира)
  • Пракоп (етапът, в който дошата се увеличава повече от нормалното)
  • Прасар (разпространението на дошата по отношение на формиране на болестта).
  • Вяпти (разпространение на болестта, и показващ стопроцентова болест)

Аюрведа лечение на различни болести

Бхада (видове болест)

Обикновено има Вата, Пита, Кафа и Санипатик (всички три доши заедно).

Чикица (лечение)

Заболяването може да се третира по два начина:

  • Шаман (да намали болестта в тялото чрез балансиране на дошата в рамките на тялото).
  • Шодан (чрез отвеждане на прекомерната доша натрупана в тялото) с помощта на Панчакарма.
  • Лекарства могат да се дават вътрешно (таблетки, прахове и т.н.)
  • и външно (масла, ‘лепам’) и т.н.

Аюрведа също обяснява на кой етап болестта може да се лекува, например…

  • Сукха садя (болестта може лесно да се лекува)
  • Япя (болестта е под контрол, докато пациента се лекува).
  • Асадя (трудно е да се лекува болестта или не може да се лекува в последния етап.)

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *