FB PIXEL

Лечение на камък в жлъчния мехур с аюрведа

28.06.2019

Камъни в жлъчния мехур

В аюрведа камъните в жлъчния мехур са известни като Пита Ашмари.

Патогенеза на жлъчните камъни според аюрведа

Според аюрведа трите доши – Вата, Пита и Кафа, играят роля в образуването на камъни в жлъчката, като ролята на Пита е водеща.

Прекомерно увеличената Пита (в резултат на приема на гореща и пикантна храна, алкохол и др.) се смесва разбалансираната Кафа (в резултат на консумацията на мазни, богати на протеини храни), при което в жлъчния мехур се произвежда силно лепкава смес. 

Влошената смес от Пита и Кафа се изсушава поради нарушената Вата и води до образуването на камъни.

Жлъчните камъни се формират в 3 състояния на Кафа и Пита – Гулма, Пита Ашмари и Снеха Гуна Вруди.

Принцип на аюрведично лечение – 

 • Пита Кафа Хари Чикица
 • Гулма Чикица

Аюрведично лечение на жлъчни камъни

Аюрведичното разбиране за камъни в жлъчката се свързва с Пита Ашмари и предлага ефективни терапевтични мерки.

Подобно на всяко друго заболяване, аюрведичното лечение на камъни в жлъчката се основава на диагноза с индивидуално определяне на първопричината при всеки пациент. 

Аюрведичното лечение включва използване на високоефективни билкови препарати за разтваряне на камъните (литотрипсия) в съчетание с билки за прочистване на черния дроб и възстановяване на неговата функция.

Съвети за начин на хранене и живот

Тъй като хранителните фактори често играят важна роля в образуването на камъни в жлъчката, следването на подходящ хранителен режим и начин на живот е от изключителна важност. 

Стриктното спазване на следните правила ще излекува пациента и ще предотврати последващото образуване на камъни в жлъчката:

 • Поддържайте правилен ритъм на аюрведа хранене, като закуската е преди 9:00 ч., обядът е преди 13:00 ч., а вечерята – преди 20:00 ч.; късните нощни хранения и забавления следва да се избягват.
 • Поддържайте добре балансирано меню, което съдържа много плодове и зеленчуци, и избягвайте консумацията на храни, които съдържат наситени мазнини.
 • Закуската трябва да се състои от сладък лайм, ябълка, круша, диня, нар, ананас и др., поръсени обилно с кардамон, канела или черен пипер.
 • Ограничете количеството и честотата на прием на месни продукти, мазна храна, всякакви видове сладки, бонбони, хляб, торти, млечни продукти (като извара, масло и сирене), газирани напитки, алкохол.

Физически упражнения:

Редовните тренировки помагат за запазване на Вашето тегло в норма – имайте предвид, че затлъстяването е рисков фактор за образуването на камъни в жлъчния мехур.  Йога комплексът Поздрав към слънцето подобрява функциите на висцералните органи, по-специално на белия дроб и жлъчния мехур.

В традиционната аюрведична медицина са ползват множество билки, които имат холагогно (жлъчегонно) и холеретично действие и са полезни за предотвратяване на образуването на камъни в жлъчката.

Холагогни са билките, които стимулират свиването на жлъчния мехур, докато холеретичните помагат на черния дроб да отделя повече жлъчка. И двете действия могат да помогнат за ограничаване на риска от развитие на камъни в жлъчката.

Аюрведа готвене за жлъчен мехур

Аюрведични продукти, използвани за лечение на камъни в жлъчния мехур:

 • Абаяриштам
 • Кумарясавам
 • Тамра Басмам
 • Авипати Чурнам
 • Трифалади Чурнам
 • Дадимади Гритам
 • Патолакатурохиняди Кашаям
 • Дракшади Кашаям
 • Балапурнавади Кашаям
 • Варанади Кашаям
 • Васагулуджади Кашаям
 • Дасамулахаритаки Лехам
 • Триврил Лехам

Конски боб (Кулата)

Конският боб е полезен за лечение на камъни в жлъчния мехур на ранен етап, тъй като увеличава притока на кръв и секрецията на Пита чрез отстраняване на излишната Кафа.

Супа от конски боб, подправена с лук, черен пипер, куркума, канела, каменна сол и 1 с. л. краве масло гий, може да се консумира един или два пъти в зависимост от индивидуалната конституция. 

Конският боб помага за разбиването на камъните, а маслото гий действа като лубрикант – улеснява преминаването на камъните през жлъчните пътища и намалява болката.

Кравешка урина

Кравешката урина увеличава телесната топлина, но въпреки това се препоръчва за балансиране на трите биоенергии (Вата, Пита, Кафа)

Тя е отлично прочистващо средство за черния дроб, регулира жлъчния поток, бори се с излишния холестерол, разгражда биотоксините (ама), усвоява Кафа и успокоява блокираната Вата. 

Поради тези свои действия кравешката урина се използва като естествено средство за лечение на камъни в жлъчката.

Може да приемате от 30 до 40 мл филтрирана свежа кравешка урина рано сутрин на празен стомах, както е предписал аюрведичният експерт.  Понякога урината (Гомутрасав) може да се намери в готов за употреба вид. Приема се в продължение на няколко седмици.

Лечение с каменна сол

Сутрин на празен стомах изпийте една чаена лъжичка Сайндава Лаван, Саджи Кшара или обикновена трапезна сол, разтворена в чаша гореща вода. 

След това легнете за около 45 минути на дясната си страна.

Тази процедура се прави веднъж или два пъти седмично. 

Постенето с ябълки увеличава лечебните ползи на солта и е много добро средство за увеличаване на жлъчния поток.

Berberis aristata (Дарухаридра)

Индийският берберис разблокира жлъчния поток, намалява острата и режеща болка в резултат на блокажа и при продължителна употреба помага камъните в жлъчката да се разтварят по естествен начин. 

Куркумата също може да се използва заедно с бербериса под формата на отвара, която се приема вътрешно.

Благодарение на горещата си същност и режеща природа, куркумата разтваря холестерола и жлъчните камъни.

Eclipta alba (Брунгарадж)

Това растение, известно и под името фалшива маргаритка, облекчава Вата и действа като добър аналгетик. 

Отлично предястие, добър храносмилателен и чернодробен стимулант. Основното му действие е върху черния дроб; подобрява жлъчния поток.

Picrorhiza kurro (Кутаки)

Кутаки е растение с горчив вкус, което увеличава апетита, стимулира черния дроб и жлъчката.  Едно от ефективните лекарства за обструктивна жълтеница, което в големи дози действа като очистително.  Основното му действие е върху кръвта и жлъчката. 

Най-добрият тонизиращ продукт за черния дроб в аюрведа е Арогуавардини вати, който съдържат 50% kутаки.

Алое вера (Кумари)

Ежедневният прие на сок от алое вера помага за разтваряне на малките жлъчни камъни.  Острите и режещи свойства на алое вера не само увеличават Пита, но и помагат за намаляване на Кафа и ама; има добро действие при запек.

Аюрведа терапия за жлъчен мехур

Панчакарма, или детоксикираща терапия

Авага Сведа (Вана)

Авага Сведа е най-ефективна в управлението на болката. 

Терапията включва намазване на тялото с топло олио Данвантарам тайлам и топла вана. Масажът и топлите компреси помагат за успокояване на Вата и отварят каналите.

Паришека (олио или лечебен душ)

Изливането на лечебни отвари на тънка струя (от билки като дашамула, еранда, кутаки) и намазването на долната част на корема с действат успокояващо на Вата и Пита.

Виречана (лечебно прочистване)

 • Жлъчните камъни са свързани с по-висока концентрация на Пита и нарушено функциониране на черния дроб. 
 • Черният дроб е орган, контролиращ Ракта ваха сроти
 • Ракта и Пита са тясно свързани. 
 • Виречана е най-доброто лечение за Пита.

Ваман (лечебно повръщане)

Ако жлъчните камъни са свързани с висок холестерол и пациентът е с наднормено тегло, Ваман е показан, за да коригира дислипидемията.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *