FB PIXEL

Лекуване на тревожност с Аюрведа

02.07.2019

Как да се излекуваме от прекалената тревожност с помощта на Аюрведа

Дори за медицинските лица понякога е трудно да теглят чертата и да очертаят границите между обичайните ежедневни тревоги, пристъпите на прекомерна тревожност и различните психически състояния, които се свързват с тях. Тревогата всъщност е напълно нормална и често здравословна емоция. Въпреки това, когато усетим, че редовно изпитваме прекомерни нива на безпокойство, трябва да бъдем внимателни, защото това може да прерасне в проблем.

Погледнато статистически, тревожността и тревожното разстройство се срещат доста по-често при жените, отколкото при мъжете. Доказателствата обаче сочат, че всеки може да изпадне в това състояние. Прекалената тревожност може да възникне под влияние колкото на генетиката, толкова и на околната среда. 

Някои хора имат наследствена предразположеност да се безпокоят повече; но въпреки това не е невъзможно и при тях да бъде избегнато развитието на патологична тревожност, особено с предприемането на профилактични мерки. 

Травматичните преживявания през ранното детство също могат да предизвикат претоварване, което да доведе до тревожни епизоди. През тях може да почувстваме най-различни душевни неразположения, като например страх (дори ужас), притеснение, несигурност, свръхчувствителност, претоварване, загуба на контрол, чувство за вътрешен конфликт, нерешителност и др.

Лечение на тревожност с аюрведа

Какво представляват тревожните разстройства?

Тревожните разстройства са категория психични диагнози, които са свързани с прекомерна нервност, страх, опасения и притеснения. Прекалена тревожност се наблюдава при редица психически състояния като паническо разстройство, социално тревожно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), пост-травматичен стрес. 

Обикновено тези състояния възникват на приливи и отливи, изострят се в определени моменти и отслабват в друг случай. Тези нарушения променят начина, по който обработваме емоциите и се държим, а също така са свързани и със серии от физически симптоми. Те могат да включват безсъние, стомашни неразположения, преумора, изпотяване, тремор, проблеми с концентрацията. Докато по-леките случаи на тревожност могат по-скоро ни объркат, тежките случаи на тревожност и тревожно разстройство могат сериозно да повлияят на нашето ежедневие.

Медикаментозно лечение на тревожност

Западната медицина почти винаги използва медикаменти за лечението на тревожност. Основно се прилага групата на антидепресантите от типа на „Прозак“, а също и някои антиконвулсанти, които са типични за лечението на епилепсия. Изписват се и успокоителни като ксанакс. При антидепресантите огромен минус е, че лечението трябва да се провежда доста продължително, за да се наблюдава някакъв ефект. Освен това в много от случаите в крайна сметка се изгражда толеранс към лекарството и е необходимо дозата постоянно да бъде увеличавана все повече и повече. При това страничните ефекти на много от тези медикаменти са изключително неприятни и е трудно да бъдат толерирани за дълго.

Хората с тревожност са склонни да посягат и към алкохола, който временно облекчава техните симптоми. Това е особено опасно, тъй като би могло да доведе до пристрастяване и усложняване на общото състояние.

Аюрведа готвене за стомашни проблеми

Аюрведични методи на лечение на болестта

Аюрведа експертите смятат, че прекомерната тревога се дължи на дисбаланс на нашата вата доша. Вата е една от нашите три доши – или конституции, които поддържат нашата хомеостаза. Вата доша олицетворява енергията на елемента въздух и пространство, мисловния вятър. 

Ако някога сте изпитвали вдъхновение или усещането, че сте отнесени от творческия процес, то значи сте виждали вата доша в най-добрата й светлина. Но вата доша е много фина, също както и нейният баланс, а проблемите с тях водят до отслабване на нашата нервна система. Когато излезе извън баланс, излишъкът от вата може да доведе до т.нар. читта вритти (букв. маймунски ум).

Храни

Аюрведа предприема холистичен подход за лечението на тревожността и тревожните разстройства, като се старае да успокои и усмири ума. За лечението на дисбалансирана вата доша се препоръчва билково лечение, както и хранителен режим, който включва сравнително по-мазни, но не тежки храни. Мазнините от авокадото, сьомгата, зехтина, ядките, кокоса, пълномасленото мляко са чудесна терапия за нашата вата. Също много полезно е да се приемат тиквички, ориз, киноа и цвекло. От сладките плодове: 

  • сливи
  • пъпеши
  • червено грозде. 

За разлика от всеобщите схващания на запад, в Аюрведа се смята, че при излишъци от вата доша трябва да се избягват суровите храни, дори когато става дума за свежи плодове и зеленчуци. Термичната обработка не бива обаче да бъде и прекомерна. Смята се, че в такива случаи храната е особено полезна, когато се сервира топла. Използват се подправки, които подсилват нашата пита (огнена) доша – копър, джинджифил, кимион, индийско орехче, канела, кориандър и кардамом. Чудесно за балансирането на вата е действието на топлите напитки, подсладени с мед. Освен това е добре да се яде под час, като това е част от цялостната промяна на лайфстайла, която Аюрведа предвижда като част от лечението.

Билки

За справянето с тревожността Аюрведа препоръчва разнообразие от билки, които затоплят и подмладява нашата нервна система. Повечето от тези растения имат заземяващ ефект на нашето енергийно тяло. Сред най-подходящите за това състояние са шанкпушпи, зеленият чай, ашваганда, брахми, джатамамси (родственик на валериана), както и тулси. Прилагани в правилните дози и в комбинация с подходяща програма, тези билки могат да ни помогнат да върнем нашата вата доша към баланс.

Маслата във всякаква форма са изключително ефикасни в борбата с дисбалансираната вата. Препоръчват се всякакви масажи с етерични масла, а преди лягане можем да масажираме с тях ходилата си. Това помага да подобрим и качеството на нашия сън, което също е от особено значение за справянето с тревожността.

Въпреки че е много полезно да съчетавате хранителния и билков режим на Аюрведа с физическа активност, наистина не бива да прекалявате, що се отнася до нейната интензивност. Енергията на прекомерната вата идва на неочаквани приливи и отливи, затова трябва да внимаваме да не я похабим цялата наведнъж. Вата доша не реагира добре на претоварването и преумората.

Аюрведичните методи за лечение на тревожни разстройства могат да бъдат използвани в комбинация с предписаното от съвременната медицина лечение, било то лекарства, психотерапия или комбинация от двете. Важно е да знаем, че тези смущения могат да бъдат лекувани с огромна степен на успех. Въпреки че тревожността обикновено не изчезва напълно, има шанс тя да бъде управлявана и контролирана в името на един щастлив и здравословен живот.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *