FB PIXEL

Лечение на синдрома на неспокойните крака с аюрведа

24.06.2019

Какво е синдром на неспокойните крака?

Синдромът на неспокойните крака е неврологично заболяване, което се характеризира с неконтролируемо желание за движение на краката в състояние на покой или при заспиване. Състоянието няма установена причина и не е известно лечение; често се влошава с напредване на възрастта.

Синдром на неспокойните крака

Синдромът на неспокойните крака и аюрведа

Според аюрведичните текстове в човешкото тяло има три типа енергия, а именно Пита, Кафа и Вата, които са отговорни за извършването, стимулирането и поддържането на нормалните телесни функции. Всеки функционален дефицит в тялото може да бъде разпознат чрез дисбаланса на тези три енергии, съответно означаван с термините Вата доша, Пита доша и Кафа доша.

Енергията Вата, която включва елементите вятър (ваю) и етер (акаш), е отговорна за всички видове движения на тялото и ума.
Тъй като движението е основна функция на Вата с качества: лека, суха, подвижна, студена, твърда, груба, остра, фина, течаща и ясна, чала (течаща) е основното качество на Вата доша.

Поради излишък на чалата (подвижност) хората, които са под въздействието на Вата доша, винаги са неспокойни. Вследствие на хиперактивната Вата те ще движат постоянно краката, ръцете, очите, веждите, устните, езика, главата, шията или която и да било става в тялото си. 

Синдромът на неспокойните крака е състояние, което се описва като Вата доша, или дисбалансирана функция на енергията Вата. Ако човек с Вата конституция е на диета, провокираща Вата, ако е ангажиран с прекомерна физическа или умствена дейност и е лишен от почивка, със сигурност ще прояви склонност към развитие на синдрома на неспокойните крака, което е чиста проява на нарушение на Вата.

За хора с Кафа и Пита конституция диетата, провокираща Вата, в съчетание с физическо и умствено претоварване, както и с липсата на почивка ще доведе до хронични заболявания, както и до риск от развитие на синдром на неспокойните крака, който е следствие от комбинирането на дошите.

Патологичното състояние включва нарушение на Вата в маджаваха сроти, което обяснява ролята на психиката в развитието на синдрома на неспокойните крака (маджа осигурява стабилност на тялото и ума).

Признаци и симптоми

Хората със синдром на неспокойните крака съобщават различни симптоми: от усещане за парене до мравучкане.  Тежестта на заболяването също варира: от леко дразнене до остра болка.

Най-характерният симптом обаче е неконтролируемото желание за движение на краката, докато човек си почива или се опитва да заспи.  Някои хора движат краката си толкова силно, че не могат да заспят – една от основните причини за безсъние.

Как да спрем нарушението на Вата

Според аюрведа дисбалансът на Вата е основната причина за развитието на синдрома на неспокойните крака.

По тази причина първата и най-важна стъпка за неговото лечение е незабавното спиране на храните и активностите, провокиращи Вата.

Това включва:

 1. Ати вияма – избягване на прекомерно физическо натоварване (например твърде дълги тренировки в спортната зала или фитнеса);
 2. Апатарпана – прекратяване на прекомерно гладуване (например когато спазвате строга диета с цел бързо отслабване);
 3. Вяваяпрекратяване на прекомерно отдаване на сексуални удоволствия;
 4. Рукша – спиране на прекомерния прием на сухи храни (честата консумация на сандвичи и газирани напитки води до дисбаланс на Вата);
 5. Избягване на прекомерен прием на храни с горчив вкус;
 6. Избягване на стимуланти, като кофеин, никотин и алкохол.
 7. Избягване на прекомерен психичен стрес.

Аюрведа готвене за неспокойни крака

Какво да правим и какво не

 1. Ходене: Ходенето пеша стимулира циркулацията на кръв в тялото и облекчава напрежението в прасците и мускулите на бедрата. Въпреки това бъдете внимателни и не прекалявайте, тъй като това може допълнително да влоши състоянието на крайниците.
 2. Разтягане с йога: Позата Паванмуктасан (Свободен вятър) помага за освобождаване на излишния въздух, като по този начин се намалява и излишъкът на Вата. Препоръчително е позата да се изпълнява вечер.
 3. Нормална хидратация: Дехидратацията увеличава качеството сухота на Вата. Следователно за да се избегне влошаване на синдрома на неспокойните крака, е важно през целия ден да се пие достатъчно количество вода.
 4. Дълбоко дишане: По-дълбокото дишане ще помогне за изчистване от ендогенните токсини, които в аюрведа се наричат ама. Поради изчистването на блокажите на Вата, енергията ще започне да тече нормално, което ще помогне за освобождаване на напрежението и ще успокои тялото.
 5. Правилен сън: Ранното лягане и ранното събуждане са ключови фактори, ако искате да се чувствате отпочинали и да балансирате по естествен начин трите доши.

Начин на хранене за успокояване на Вата 

 • Яжте на редовни интервали.
 • Млечни продукти – Всички млечни продукти успокояват Вата; препоръчително е да пиете топло мляко с подправки.
 • Подсладители – Всички подсладители са добри (в умерени количества) за успокояване на Вата.
 • Зърнени храни – Оризът и пшеницата балансират Вата доша; намалете приема на ечемик, царевица, просо, елда, ръж и овес.
 • Плодове – Консумирайте повече сладко-кисели плодове (портокали, банани, грозде, череши, праскови, пъпеш, берита, сливи, ананас, манго и папая).
 • ЗеленчуциПресен грах, зелени листни зеленчуци, броколи, карфиол, целина, тиквички, картофи (вкл. сладки), цвекло, краставица, морков, аспержи. Зеленчуците са приемливи в умерени количества, ако са варени и към тях е добавено пречистено краве масло (гий) или растително олио и подправки (напр. кимион). Препоръчително е да се избягват кълнове и сурово зеле.
 • Подправки за балансиране на Вата доша – кардамон, кимион, джинджифил, канела, сол, карамфил, синапено семе и в малки количества черен пипер.
 • Всички видове печени ядки.
 • Намалете консумацията на всички видове зрял боб, с изключение на боб мунг.
 • Всички видове растително олио намаляват Вата, затова е препоръчително да увеличите тяхното количество в диетата си.

Класически аюрведични продукти, които се използват за лечение на синдрома на неспокойните крака:

 • Ашвагандариштам
 • Дханаданаянади Кашаям
 • Гугулутиктам Кватам
 • Манасамитра Ватакам
 • Сварнабасмам (капсули)
 • Баладхатриади Тайлам.

Капикачу (Mucuna pruriens)

Заради своя сладък вкус и загряващо действие растението капикачу (кадифен боб) е много добър Вата шамак (успокоява Вата).  Поради своето действие върху мозъка капикачу контролира централната нервна система, подобрява настроението, намалява стреса и лекува възпаления. 

Всички тези свойства помагат за успокояване на Вата и спомагат за увеличаване на телесната сила, особено на мускулната такава. Поради всички тези действия капикачу се препоръчва при лечение на синдрома на неспокойните крака.

Ашваганда (Withania somenifera)

Растението ашваганда укрепва нервната система и има цялостно успокояващо действие. Известността му се дължи преди всичко на неговите подмладяващи и подхранващи свойства.

Използва се от много години като средство за лечение на безсъние, като осигурявайки пълноценен сън без странични ефекти.

Благодарение на сладкия си вкус и загряващо действие тази билка успокоява Вата. Тя е полезна и за увеличаване на мускулната сила. 

Всички тези свойства на ашваганда я правят полезна за лечението на синдрома на неспокойните крака.

Аюрведа масаж за неспокойни крака

Панчакарма

Абянга (масаж с олио)

Поради успокояващия си ефект върху Вата редовните масажи на цялото тяло с различни видове лечебно олио, известни в аюрведа като Абянга, помагат за намаляване на болката и дискомфорта.

Подходящите видове олио са: Балашвагндхади Тайлам, Кширабала Тайлам, Валя Нараяна Тайлам.

Други форми на омасляване, като Кая Сека (пизичил), Пинда Сведа, Еарванг Дара, също могат да бъдат предписани за успокояване на Вата и другите две доши, за отпускане и подмладяване на ума.

Нася

Според аюрведа носът е вратата към мозъка.  Лечебното олио може да достигне до мозъка само за няколко секунди. Нася е добър избор на лечение, тъй като включва мозъка и базалните ганглии.

Препоръчително е във всяка ноздра да се поставят по 2 капки пречистено краве масло гий (или Махамаша Тайлам, Ану Тайлам, Махакалянака Гритам).

Широдара/Широбасти

Изливането на тънка струйка лечебно олио или отвара върху челото или поставянето на напоен с олио компрес върху главата за около 1 час са сред най-добрите средства за лечение на Вата. Баладхатруяди Тайлам или Бала Тайлам са полезни за контрол на състоянието.

Басти (лечебна клизма)

Синдромът на неспокойните крака е състояние на доминиране на Вата, при което се наблюдава най-голямо нарушение в Апана и Вяна.

Басти е най-ефективното лечение за Вата и Апана.  Аюрведичният експерт може да Ви посъветва какъв точно да бъде курсът на лечебна клизма, който ще помогне за успокояването на Вата.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *