FB PIXEL

Лечение на напречен (трансверзален) миелит в Аюрведа

06.09.2019

Лечение на напречен миелит

Какво е напречен (трансверзален) миелит?

Трансверзен просто означава напречен. Терминът напречен миелит се отнася до възпаление на гръбначния мозък. Напречен миелит е състояние на възпалително заболяване на гръбначния мозък и нервите. При напречен миелит се унищожава миелиновата обвивка, която предпазва нервните влакна на гръбначния мозък. Напречният миелит е автоимунно заболяване.

Увреждането на миелина води до белег, който прекъсва провеждането на нервния импулс, причинявайки несъвместимост между нервите в гръбначния мозък и останалата част от тялото.

Напречен миелит от Аюрведа перспектива

Повечето от неврологичните проблеми имат корелация в нарушенията на Вата, споменати в текста на Аюрведа и до известна степен участието на Кафа също е важно.

Точният термин за напречния миелит не се споменава в текстовете на Аюрведа, но Урустамба и Пангуля, споменати в текста на Аюрведа, могат да бъдат свързани в някои от случаите на пациентите, диагностицирани с напречен миелит и могат да бъдат лекувани съответно. Урустамба означава тежко състояние, при което бедрата стават твърди и сковани, и губят функционалната си способност да се движат свободно.

Аюрведа масаж в Аюрведа клиник Банско

Има ли лечение на напречния миелит в Аюрведа?

В ранния стадий на увреждане на миелина, има повече шансове за по-добро възстановяване. Възстановяването може да отнеме няколко седмици или дори няколко години в зависимост от тежестта. Но ако няма признаци за възстановяване през първите два или три месеца, тогава възстановяването на състоянието винаги е съмнително.

Признаци и симптоми на напречният миелит

Симптомите обикновено се появяват много внезапно и може да се повишат по интензивност в рамките на няколко часа или в продължение на месеци.

  • Болка – остра и внезапна, първоначално в долната част на гърба, но може да се разпространи по ръцете, краката, гърдите, корема и т.н. Засегнатите области са под участъка на гръбначния мозък, засегнат от заболяването главно в долната част на гърба.
  • Променени усещания – Отпуснатост, изтръпване, чувство за студ или изгаряне. Дори лекото докосване или промените в температурата могат да създадат необичайни реакции. Някои хора се оплакват от чувство за стягане около гърдите, корема или краката.
  • Слабост на крайниците – Слабостта зависи от засегнатата област. Тя може да бъде ограничена само до долните крайници или  двата крайника могат да бъдат напълно парализирани. Ще има усещане за тежест на краката. Някои хора могат да развият тежка слабост или пълна парализа с времето.
  • Проблеми с пикочния мехур и червата – наблюдава се повишена честота на уриниране, уринарна инконтиненция, развиваща се с времето, трудности при уриниране могат да се появят в началния етап. Разхлабени черва или запек могат да се появят също по време на кризисния период.
  • Усложнения при напречен миелит – Инвалидизираща и силна болка, която трае много дълго време в краката. Тази болка обикновено не реагира на аналгетик.

Частична или пълна парализа на ръцете или краката или и двете могат да бъдат отбелязани с прогресирането на болестния процес.

Скованост или стягане на мускулите на бедрата и краката. Спастичността на мускулите се появява от време на време и става по-интензивна.

Еректилната дисфункция при мъжете и липсата на сексуално удоволствие при жените могат да бъдат отбелязани с времето.

Човек може да страда от депресия, тревожност и загуба на самочувствие поради хронична болка и увреждане.

Панчакарма

Панчакарма при болки в гърба

Лечението с Панчакарма се планира в две стъпки, за да се коригира състоянието.

Етап 1 – за пречистване на телесните тъкани

Поди кизи – валука поттали (Сухо нагряване с пясък)

Уростамбa е болест доминирана от Вата и Кафа. Има участие на Кафа и Ама (Биотоксини) за нарушаване на Вата. Съществува специален метод на сухо нагряване, за да се втечни Кафа и Ама, за да се премахнат блокажи, които генерират пречки за подхранване на телесните тъкани. Лечението ще помогне на Вата да извърши правилното действие в Урустамба.

Подикизи – вземете мек пясък (Морският пясък е за предпочитане, тъй като в него е естествената сол) и го загрейте, увийте го в кърпа и направете торбичка, използвайте тази торбичса (Поттали) за създаване на суха топлина на крайниците, особено на краката.

Удвартан (Сух масаж)

Удвартан масаж в Аюрведа

Сух масаж на крайниците или на засегнатия участък или на цялото тяло се препоръчва със специална билкова смес от различни прахове, като: колкулатади чурнам, Вача (Acoruscalamus), Ашваганда (Withania somenifera), Девадару (Cedrus deodara), Пипали (Piper longum), Харитаки (Terminalia chebula) Този сух масаж помага да се намали Ама, Кафа и също така дава сила на мускулите със стимулация.

Етап 2 – за подобряване на силата и подмладяване

Снехан и Сведан (Омасляване и пара)

Снехан и Сведан

След премахване на запушвания на излишните Ама и Кафа, може да се приложи маслен масаж със специални тайлами като (Сайндавади Тайла), последван от Нади Сведана (Пара идваща от тръба), които успокояват Вата, без да увеличават Кафа и Ама.

Класически аюрведични продукти, използвани при лечението

Расасиндурам Капсули, Валя Мадуснухи Расаянам, Гулгулутиктам Кашаям 

Расасиндурам е продукт, който има способността да проникне в дълбоките тъкани на тялото, за да коригира възпалението на нивото на нервите. Този аюрведичен продукт има голяма възможност да спре всички видове автоимунни възпалителни процеси в организма чрез коригиране на кръвната функция с комбинация от Гугулутиктам кашаям.

Ефективни единични аюрведични билки

Гокшур (Tribulus terrestris)

Гокшура е Расаяна и Баля. Той намалява болката. Той е противовъзпалителен и много ефективен за укрепване на отделителната система. Това е по-добър вариант, когато има участие на пикочната система при напречен миелит. Има успокояващ ефект върху нерва, тъй като успокоява Вата и регенерира добра Кафа, може да се използва за регенериране на миелиновата обвивка.

Ашваганда(Withania somenifera)

Ашваганда билка в Аюрведа

Ашваганда е подходяща за укрепване на нервната система и има успокояващо и седативно действие върху тялото и е най-известена с подмладяващите и подхранващи качества. Използва се за лечение на безсъние и тревожност, по този начин помага на човека да заспива по-добре без странични ефекти. Благодарение на сладкия си вкус и топлината си, тя успокоява Вата, добра е и за мускулната сила.

Пунарнава (Boerhavia diffusa)

Пунарнава буквално означава, растение, притежаващо способности за подмладяване. Както подсказва името, може да се добави с други растения за регенериране на миелиновата обвивка. Пунарнава успокоява всичките три доши особено Кафа, поради своята лекана карма има способността да редуцира фиброзните тъкани.

Расаяна чикца 

Класически билкови продукти като Чаванпраш, Нарасимха Расаянам, Брахма Расаянам са много добри във всеки етап на болестта, за да помогнат да се стопират бъдещите дегенеративни промени с времето при състояние на напречен миелит.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *