FB PIXEL

Лечение на преждевременното посивяване на косата в Аюрведа

02.09.2019

Преждевременно посивяване на косата

Какво е преждевременно посивяване на косата?

Цветът на космите е знак за доминираща енергия в телесната конституция, например във Вата пракрути цветът на космите е светъл, докато в Пита пракрути  е тъмен, но блестящ и мек, а в Кафа пракрути е тъмен и с груба повърхност. В Аюрведа, състоянието на преждевременната сива коса се нарича Палитя (преждевременно посивяване на косата) означава промени в цвета.

Аюрведично разбиране за преждевременно сива коса

Преждевременното посивяване на косата е предимно нарушение на енергията Пита. Всичко, което провокира Пита, може да бъде причина за преждевременно посивяване на косата. В следните състояния, можем да открием причините за увеличена Пита доша в тялото:

  • Употреба на изключително или много люта, много пикантна, твърде мазна, много солена и кисела храна, ферментирали храни, големи количества месни продукти в диета.
  • Честата употреба на напитки, като алкохол, чай, кафе, извара, също утежнява Пита, за да стане причина за преждевременно посипване на космите.
  • Прекален гняв, прекомерна страст, работа с нощни смени, човек да е  буден в късната нощ по различни причини като гледане на филми, четене на книги, работа на компютри 

Това са общи навици, които провокират Пита енергията много лесно. Когато Пита е дисбалансирана от неправилни хранителни навици и начин на живот, споменати по-горе, се установява в косата или корена на косата и причинява преждевременно посивяване на косата. Голямо количество топлина от пита доша променя естествения цвят на космите. Да се изключи всяка възможна причина за увеличаване на пита от диетата и начина на живот, е ключът за успешното лечение на преждевременното посивяване на косата.

Аюрведа продукти за коса

Класически аюрведични продукти срещу преждевременно сива коса са:

Гандакарасайанам (101), Брингараджасавам, Лоха Синдурам (101), Правала Басман в капсула, Раджата Басмам в капсула, Тиктакам Кашаям, Нарасимха Расаянам, Кайяняди тайлам, Кунталаканти тайлам, Нилибрингади кератайлам, Валия Брингамалакади Тайлам, Черия Брингамалакади Тайлам.

Аюрведа Панчакарма

1. Широдара

  • Такра дара: Такра дара е процедура за изливане на лечебна мътеница върху челото на човека. Такра дара е отлично лечение за преждевременно посивяване на косата.
  • Широ тайла дара с лечебни олия успокояващи Пита като Амала тайлам, олио Ясти, Химасагара тайлам може да се приложат, за да се лекува преждевременното посивяване на космите.

2. Нася

Терапия за кашлица и нарушено дишане

Нася се прави за пречистване и също така подхранване на органите, намиращи се в главата. Шамана нася главно с Шадбинду Тайла, Панчендрия вардан тайла  балансира дошите в главата и по този начин помага в лечението на косопад и преждевременно посивяване. Рутинната употреба на нася е важна практика за предотвратяване на всякакви проблеми, свързани с косата.

3. Basti (лечебна клизма)

Според Аюрведа косата е Мала (отпадъчен продукт) на Асти Дату (Костна тъкан) и Пури дара кала (червата) е пряко свързана с Асти даракала (Кост). Тикта кшеера басти (лечебно басти, приготвено с горчиви вещества) действат директно върху костната тъкан, успокояват излишната топлина и помагат при преждевременното посивяване на косата.

Обикновени домашни средства за преждевременно посивяване на косата

1. Кокосово олио и листа от къри

Най-често срещаната и ефективна формула, използвана от много поколения, е кокосовото олио, обработено с къри листа. Листата на къри са като естествен източник на калций, осигурява подхранване на косата и космения фоликул и коригира образуването на меланин.

Приготвяне

Сварете къри листа (около 100 г) и кокосово масло (1 кг) заедно. След като сместа се свари достатъчно, я оставете да се охлади. След охлаждане на сместа, филтрирайте сместа и използвайте филтрата за масаж. Направете масажа на главата с филтрираното олио в корените на косата си. Оставете го за 20 минути, преди да го измиете с хладка вода и мек билков шампоан.

2. Мътеница и къри листа: пригответе паста от купчина къри листа и чаша мътеница и я нанесете върху скалпа. 

Задръжте я в продължение на тридесет минути, преди да измиете с мек шампоан.

Важни билки, ефективни при преждевременното посивяване на косата

Сусам (Sesamum Indicum)

Сусамово олио за коса

Сусамовото олио е най-доброто масло за масаж на главата. Това е базовото масло за много лечебни олиа, използвани в Аюрведа. Масажирането на скалпа и корените на косата е отличен начин за естествено намаляване на сивата коса.

Сусамовите семена могат да се консумират и след сушенето им. Като шепа черни сусам семена първото нещо, на сутринта, последвано от чаша вода от чешмата е отлично хранене за космите. Това може да се направи като част от закуска, два пъти седмично.

Брингарадж (Eclipta alba)

Брингарадж се нарича още “Крал на косата” (Кешарадж) и е един от най-добрите естествени средства за преждевременно лечение на сива коса. Коригира метаболизма и започва процеса на възстановяване на естествения цвят на косата. Нарича се „Кашаранджан“ (оцветител за косата).

Прахът Брингарадж може да се добави към опаковките с оцветител за коса, за да запази цвета си, да намали загубата на коса и да стимулира растежа на косата. Човек може да нанесе паста на Брингарадж върху скалпа, да я остави половин час и след това да измие косата или да масажира скалпа с олио от Брингарадж преди насапунисването с билков шампоан, два пъти седмично.

Амла (Embelica officinalis)

Амла плод при косопад

Изяждането на един плод на ден е най-добрата практика не само за лечение на преждевременно посивяване на косата, но и за коригиране на метаболизма, елиминиране на токсините и е един от най-добрите лекарства за подмладяване.

Кокосовото олио, обработено със свеж сок от амла, може да се използва за масаж на скалпа или да се използват различни олиа с Амла . Може да се използва и амла, за да се предотврати преждевременното посивяване на косъма, като се пият 30 мл. пресен сок от Амла ежедневно. Прахът Амла е отлично допълнение към маските за коса.

Брахми (Bacopa Monneiri)

Брахми е един от най-добрите билки за лечение на стреса. Той стимулира мозъка и е много добър тонус на нервната система, използван в Аюрведа като транквилизатор. Стресът е един от основните причинни фактори за преждевременно посивяване на косата. 

Брахми помага най-добре да спре преждевременното посивяване на косата и помага за възстановяването на естествения цвят, изгубен поради стрес. Масажирайте косата си и скалпа с олио от брахми, за да запазите Пита в баланс или използвайте праха в охлаждаща маска за коса.

Къна (Lawsonia Inermis)

Къната е най-доброто лечение за сива коса поради свойствата на оцветяване и кондициониране. Накиснете къна в железен съд през нощта и направете дълбоко кондиционираща маска за коса чрез комбиниране на железен прах, прах Амла и други билки, полезни при преждевременното посивяване на косата.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *